[Nayttelyposti] Priitu Rovaniemen markkinoilla -näyttelyn avajaiset ja lastenkirjan julkistamistilaisuus ti 8.9. klo 14 Arktikumissa Rovaniemellä

Alariesto Tuija ROVANIEMEN KAUPUNKI Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
Ti 8.Syys. 08:46:25 EEST 2009


Eletään helmikuuta 1911 Rovaniemellä. Kirkonkylä kuhisee elämää ja ääntä, sillä talvimarkkinat ovat alkaneet. Väki on valmistautunut markkinoihin jo hyvissä ajoin, kortteeritalot ovat täynnä markkinavieraita ja kojuja pystytetty Maantiekadun varteen odottamaan kaupantekoa. Sirkus ja monet eksoottiset eläimet ovat saapuneet myös ihastuttamaan markkinaväkeä. Posetiivin mekaaninen kilkatus ja Palokunnantalolta kuuluva tanssin jytke luovat kirkonkylään melkoista karnevaalitunnelmaa! 

Lapsille suunnatussa elämyksellisessä näyttelyssä voi aistia millaisessa miljöössä Rovaniemen kirkonkylässä eleltiin 1910-luvulla. Talvimarkkinoille saapunut sirkus ja eläinteltta herättävät ihmetystä, ja monenmoiset myyjät kaupittelevat turkiksia ja tarvekaluja, mutta onpa joukossa rihkamaakin. Elokuvateatteri Pohjolan teltassa esitetään taukoamatta mykkäfilmejä 1900-luvun alusta, ja koko näyttelyn yllä kuuluu iloinen markkinakansan puheensorina, johon sekoittuvat niin posetiivin renkutus kuin kylän harakoiden räksätys...

***
Näyttely pohjautuu nyt julkaistavaan lasten kuva- ja tietoteokseen Rovaniemestä. Priitu Rovaniemen markkinoilla –kirjassa pääsemme tutustumaan Rovaniemen kirkonkylän elämään talvimarkkinoiden 1911 aikaan. Kirjassa Priitu –tyttösen matka markkinoiden ihmeelliseen maailmaan on täynnä jännittäviä ja yllättäviä käänteitä. Kirjan juonellisen osion lisäksi lukija voi täydentää tietojaan Rovaniemen historiasta tutustumalla kirjan lopusta löytyviin pienimuotoisiin syventäviin artikkeleihin. 

Kirjan kuvitus on Ulla Eton käsialaa, ja kirja on tehty yhteistyössä Lapin maakuntamuseon työryhmän (Tuija Alariesto, Arja Moilanen, Hanna Kyläniemi ja Päivi Rahikainen) kanssa. Asiantuntija-apuna on toiminut Lapin maakuntakirjaston erikoiskirjastonhoitaja Marko Niemelä. Kirja on toteutettu Museoviraston avustuksella. 

***
Priitu Rovaniemen markkinoilla -lastenkirjaa voi 8.9.2009 alkaen ostaa Arktikumin museokaupasta (25 €). Tilaukset info(at)arktikum.fi <mailto:info at arktikum.fi>  tai puh. 016 322 3260.
Näyttely on avoinna Lapin maakuntamuseon vaihtonäyttelytilassa Arktikumissa 9.9.2009–31.1.2010.


**********************************************
Tuija Alariesto
Näyttelyamanuenssi  l  Curator
Lapin maakuntamuseo  l  The Provincial Museum of Lapland
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi Finland
+ 358 40 734 1060 
tuija.alariesto(at)rovaniemi.fi
***********************************************
> P Please consider the environment before printing this e-mail
> Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta