[Nayttelyposti] Raimo Reinikaisen juhlanäyttely Hyvinkään taidemuseossa

Laurila-Hakulinen Raisa Raisa.Laurila-Hakulinen at HYVINKAA.FI
Ti 20.Marras. 11:39:10 EEST 2009


"Katsella taideteosta, maalausta, 

kuunnella itseään"                                                                                           

 

RAIMO REINIKAINEN 

JÄLKIÄ, KATKELMIA - teoksia vuosilta 1967-2009

 

Hyvinkään taidemuseo 23.10.-29.11.2009

 

Taiteilija on tavattavissa tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 21.10. klo 11.00. Näyttelyn avajaiset ovat torstaina 22.10. klo 18.00. 

Näyttelyn avaa Ateneumin taidemuseon johtaja emerita Soili Sinisalo.

 

Raimo Reinikaisen (s. 1939) juhlanäyttely esittelee kirjoittavan kuvataiteilijan, joka on yli 40 vuotta kestäneen taiteellisen työskentelynsä aikana kehittänyt omaperäisen ilmaisun huippuunsa. Hänessä yhdistyy filosofi ja taitava käsityöläinen, joka hallitsee monet kuvataiteen tekniikat ja materiaalit. Näyttelyssä on esillä yhteensä 71 teosta vuodesta 1967 alkaen aina uusimpiin teoksiin vuodelta 2009. Juhlanäyttelyn ovat tuottaneet Hyvinkään ja Jyväskylän taidemuseot ja se on esillä Hyvinkään jälkeen Jyväskylän taidemuseossa 11.12.2009-21.2.2010.

 

Raimo Reinikainen on asunut perheineen Multialla Keski-Suomessa vuodesta 1983 lähtien. Sitä ennen syntyperäinen helsinkiläinen asui ja työskenteli Hyvinkäällä Solbonkatu 5 taiteilijatalossa viitisentoista vuotta. Reinikainen on jo varhain kiinnostunut kuvataiteen lisäksi eri kulttuureista, myyteistä ja kansantaiteesta sekä erityisesti kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta. Hän on toiminut kuvataidearvostelijana ja kirjoittanut kulttuurista useisiin lehtiin ja julkaisuihin. Hänen mietelmiään on julkaistu myös kirjana (Merkintöjä 1999). Sanan ja kuvan vuorovaikutus toteutuu sekä hänen taiteessaan että kirjallisessa tuotannossa kuten aforismeissa ja runoissa. Muun muassa Baudelaire, Poe, Lagerlöf tai muinaiset kiinalaiset runoilijat ovat antaneet sysäyksiä hänen kuviensa kieleen ja sisältöön.

 

"Minä haluan että työni on luonnollisen vaatimatonta. Juuri se on vaativaa." Reinikaisen taide on usein intiimiä ja pidättyväistä, mutta hyvin tiivistä ilmaisussaan. Hänen taiteensa taustalla on levollinen ja mietiskelevä asenne. Maalausten ja piirustusten rytmi hengittää vapaasti ja kevyesti. Teosten tunnelmia leimaa maagisuus, arkaaisuus ja viattomuus Paul Kleen tai Hugo Simbergin hengessä. Hänen taiteessaan älyllinen ja käsitteellinen taso lomittuu aistilliseen tai alkukantaiseen kiehtovalla tavalla. 

 

Näyttelyyn liittyy julkaisu, jossa Raimo Reinikaisen taiteilijaystävä Inari Krohn kirjoittaa esseemuodossa kymmenestä teoksesta oivaltavia tulkintoja. 

 

Lisätietoja museonjohtaja Raisa Laurila-Hakulinen, raisa.laurila-hakulinen at hyvinkaa.fi, p. 040 571 0729 tai amanuenssi Merja Ilola merja.ilola at hyvinkaa.fi, p. 040 480 1776. 

 

Pressikuvia avajaisviikolla osoitteessa www.hyvinkaa.fi/press.

_____________________________

Raisa Laurila-Hakulinen

museonjohtaja

p. 040 571 0729

Hyvinkään taidemuseo

Hämeenkatu 3 D

05800 HYVINKÄÄ

www.hyvinkaa.fi/taidemuseo

 




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta