[Nayttelyposti] Keskiviikkoluennolle Turun taidemuseoon?

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
To 8.Marras. 10:02:44 EEST 2009


Luentosarja Turun taidemuseossa esillä olevista näyttelyistä

Turun taidemuseossa järjestetään luentosarja esillä oleviin näyttelyihin liittyen. Luennot pidetään joka keskiviikko 14.10.–18.11.2009 klo 17.30. Luentoihin voi osallistua maksamalla museon sisäänpääsyn (8/5 e) tai ostamalla luentopassin, joka oikeuttaa museon sisäänpääsyyn kaikkina luentopäivinä. Passi maksaa 10/5 e.

Sarjan aloittaa keskiviikkona 14.10. taiteen maisteri Nina Kokkisen Kalevala-näyttelyyn liittyvä luento.  Kokkinen valmistelee parhaillaan Turun yliopiston uskontotieteen laitokselle väitöskirjaansa 1800- ja 1900-lukujen vaihteen suomalaisen kuvataidekulttuurin uskonnollisista kytkennöistä. Hän katsoo Kalevalaa vaihtoehtoisen henkisyyden näkökulmasta. Luennon keskiössä on Akseli Gallen-Kallelan teos Lemminkäisen äiti, jota tarkastellaan totutuista tulkinnoista poiketen.

Seuraava luento (21.10). liittyy museon omaa kokoelmaa esittelevään näyttelyyn Tämä matka!. Näyttelyn kuraattori, Turun taidemuseon amanuenssi Christian Hoffmann selvittää opastuksellaan, miten taiteilijat löysivät kotimaan maiseman ja kansanihmiset. Kierroksella selviää myös, miten ulkomailla saatu lisäoppi vaikutti taiteilijoiden työskentelyyn ja siten suomalaisen taiteen kehitykseen.

Keskiviikkona 28.10. dosentti, Turun yliopiston uskontotieteen lehtori Matti Kamppinen johdattelee kalevalaiseen luonnonmystiikkaan ja puhuu puun kulttuurisidonnaisista merkityksistä. Puu symboloi tietoa, maailmankaikkeutta ja elämää. Elämän puun on ajateltu ruokkivan vainajia ja jumalia, jotta nämä pysyvät ikuisesti nuorina. Samainen puu on työntänyt juurensa taivaaseen ja kantanut oksillaan taivaan kantta. Elämän ja terveyden lisäksi tämä kosminen puu on ollut oraakkeli, jonka lehtiin on kirjoitettu tulevat tapahtumat. Elämän puun on ajateltu kätkevän sisäänsä vastauksen elämän arvoitukseen.

Marraskuun ensimmäisen keskiviikon luennoitsija on vaihtunut ja on toistaiseksi vahvistamatta. 11.11. Finlandia-palkittu kirjailija ja käsikirjoittaja (esim. Salatut Elämät) Johanna Sinisalo pohtii kalevalaisten hahmojen ja sankareiden olemusta. Sinisalo siirsi Kalevalan hahmoja nykyaikaan romaanissaan Sankarit (2003). Teosta kirjoittaessaan hän joutui pohtimaan, mikä on sankaruutta nyt, mitä se oli ennen ja minkälainen sankaruus on suomalaista erityisen lähellä. Idoleita on ollut aina, mutta millaisia ja miksi?

Syksyn viimeinen luento 18.11. liittyy museossa esillä olevaan Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelmaan.  Heinolan kaupunginmuseon johtaja ja Henry Lönnforsin pitkäaikainen ystävä Kari-Paavo Kokki kertoo Henry Lönnforsista henkilönä. Lisäksi hän kertoo Lönnforsin miniatyyrikokoelman taustoista ja teoksiin liittyvistä tarinoista. Miniatyyrinäyttelyyn liittyen Turun taidemuseo on julkaissut kirjan Amour unit deux cœurs – Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelma, Henry Lönnfors miniatyrsamling. Kari-Paavo Kokki on kirjoittanut kirjaan artikkelin, joka valottaa Henry Lönnforsin keräilijäpersoonaa.  Julkaisu esittelee kaikki kokoelman miniatyyrit teosluetteloineen värikuvina ja siinä on suomen- ja ruotsinkielisten artikkeleiden lisäksi englanninkielinen tiivistelmä.

KOKO LUENTOSARJA, ke klo 17.30
14.10. Nina Kokkinen: Vuosisadan vaihteen taiteilijat Kalevalan salatun viisauden jäljillä
21.10. Christian Hoffmann: Taiteilijoiden jalanjäljillä Suomessa ja ulkomailla
28.10. Matti Kamppinen: Tietäjät elämän puuta etsimässä
4.11 luennoitsija vahvistamatta
11.11. Johanna Sinisalo: Idolit ikiaikaiset – pohdintoja suomalaisesta sankaruudesta
18.11. Kari-Paavo Kokki: Henry Lönnfors ja hänen miniatyyrikokoelmansa

Tervetuloa!


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator

Aurakatu/Auragatan 26
FIN-20100 Turku/Åbo, Finland

tel. +358 2 262 7094
GSM +358 50 400 3248
fax. +358 2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta