[Nayttelyposti] Uusi teos Sara Hildénin taidemuseon veistospuistoon

Lehtinen Matliisa Matliisa.Lehtinen at tampere.fi
Ti 6.Marras. 14:21:45 EEST 2009


Lumiukot marssivat veistospuistoon

 

Sara Hildénin taidemuseota ympäröivä veistospuisto sai torstaina 1.10.2009 kolme uutta "asukasta", kun Pasi Karjulan ja Marko Vuokolan veistos OLO Nro 46 asennettiin paikoilleen. Teos koostuu kolmesta erillisestä osasta ja on helppo päätellä mistä ne ovat saaneet sympaattisen lempinimensä. Teoksen muodossa leikitellään kolmella eri kokoisella pallolla, jotka ensimmäisenä tuovat mieleen huikeasti heijastavan teräksisen lumiukon.

 

OLO Nro 46 on ruostumattomasta teräksestä valmistettu kolmiosainen veistos, jonka jokainen osa koostuu kolmesta eri kokoisesta pallosta. OLOn tärkein elementti on sen peilikiillotettu haponkestävä pinta, joka tekee teoksesta varsinaisen kameleontin. OLO heijastaa ympäristönsä kolmessa eri mittakaavassa ja muuttuu katsojien, valaistuksen ja säätilan mukaan. OLO on myös löytämisen iloa – veistoksen osia ei ole sijoitettu tiukkaan riviin paraatipaikalle museon eteen tai siistitylle nurmikentälle vaan kaikki osat löytyvät eri puolilta puistoa. 

 

Kuvanveistäjät Pasi Karjula ja Marko Vuokola ovat erittäin tyytyväisiä. – Paikka on hieno ja veistos pääsi hyvään seuraan. Arvostamme myös sitä, että teoksen hankkijat ymmärsivät teoksen luonnetta ja hyväksyivät hieman erikoisemmat sijoituspaikat puistossa. Vasta nyt teos on nähtävissä yhtenä kokonaisuutena.

 

Työpari Pasi Karjula ja Marko Vuokola on tehnyt yhteistyötä 19 vuoden ajan ja OLO Nro 46 on konkreettisesti taiteilijoiden 46. yhteinen teos. Tamperelaiset saattavat muistaa myös taitelijoiden aiemman teoksen Annalan Karosen koulusta, jossa toinen veistoksen osa on sisällä ja toinen ikkunan takana koulun pihassa. Taiteilijoiden tuotannossa pallo on keskeinen muoto, josta voi rakennella mitä tahansa. Kolme palloa herättää leikkimielisen ajatuksen lumiukosta, mutta jättää myös katsojalle vapauden tulkita teosta toisin. 

 

Lumiukkojen esiinmarssi on merkittävä tapahtuma myös museon kannalta. Sara Hildénin taidemuseon veistospuistoa on täydennetty viimeksi 1980-luvulla ja suurin osa teoksista on aivan museon alkuajoilta. Näistä alkuperäisteoksista puistoon palautettiin viime torstaina kaksi: Bard Breivikin teos Massa, kuori ja konstruktio ja Arvo Siikamäen suurta kaasunaamaria kuvaava alumiiniveistos. Teokset on puhdistettu ja niiden perustustyöt on tehty uudelleen. Uusin hankinta OLO Nro 46 liittyy hauskasti myös museossa parhaillaan esillä olevaan FLASH! –näyttelyyn, jonka teema on liikkeeseen ja valon heijastuksiin perustuva taide.

 

Tiedotuskuvia: http://www.tampere.fi/sarahilden/media/kuvat/index.html <http://www.tampere.fi/sarahilden/media/kuvat/index.html> 

 

Sara Hildénin taidemuseon veistospuistoon voi syyskuusta huhtikuun loppuun poiketa milloin vain maksutta. Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Liput FLASH!-näyttelyyn 6/3 €. 

Laiturikatu 13 (Särkänniemi), 33230 Tampere, puh. (03)5654 3500, www.tampere.fi/sarahilden

 

Matliisa Lehtinen
Museosihteeri Information Officer
Sara Hildénin taidemuseo Sara Hildén Art Museum
Särkänniemi, 33230 Tampere, Finland
puh. (03) 5654 3513, 040 837 0357
tel. +358 3 5654 3513, +358 40 837 0357
matliisa.lehtinen at tampere.fi <mailto:matliisa.lehtinen at tampere.fi> , www.tampere.fi/sarahilden <http://www.tampere.fi/sarahilden> 

 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta