[Nayttelyposti] neuletalkoot Talvisota Hyvinkäällä-näyttelyn yhteydessä

Mustajärvi Sari Sari.Mustajarvi at HYVINKAA.FI
To 26.Loka. 14:48:54 EET 2009


Lahja tuntemattomalle

 

Hyvinkään kaupungin museotoiminnan kulttuurihistoriallinen osasto järjestää yhdessä Punaisen Ristin Hyvinkään osaston kanssa neuletalkoot Talvisota Hyvinkäällä -näyttelyn yhteydessä, joulukuussa 2009. Tarkoituksena on neuloa villasukkia, lapasia ja pipoja, joita voidaan lähettää avustuslähetysten mukana kylmiin ilmasto-olosuhteisiin Aasiaan ja Etelä-Amerikan vuoristoseudulle.

 

Talvisodan syttymisestä tulee tänä vuonna marraskuun 30. päivänä kuluneeksi 70 vuotta. Ennen varsinaisia sotaa reserviläiset kutsuttiin ylimääräisiin harjoituksiin (YH) itärajalle lokakuussa 1939. Miesten ollessa ensin harjoituksissa ja runsaan kuukauden kuluttua sotatoimissa, naisten vastuulle jäi arjesta huolehtiminen. Kotirintamalla kasvaneiden työtehtävien lisäksi naiset kantoivat huolta sotarintamalla taistelevien "poikiensa" varustuksista.

 

Heti YH:n alkamisesta lähtien Lotta Svärd paikallisosastot jakoivat villalankoja ja vastaanottivat valmiita villavaatteita lähetettäväksi rintamalle. Lotat jakoivat neuleohjeita ja hyviä vinkkejä niille, jotka ehkä olivat unohtaneet sukkien, lapasten, polvenlämmittäjien ja kaula- tai kypäräsuojuksen neulomisen. Sodan loppuun maaliskuun 13. päivään asti jokaisena vapaahetkenään naiset ja tytöt neuloivat valtavia määriä lämmikkeitä lähetettäväksi tutuille ja tuntemattomille sotilaille. Neuleen mukaan laitettiin kirje tervehdykseksi ja mielen virkistykseksi rintamalle.

 

Joulukuun aikana näyttelytilaan on järjestetty neulojia varten ohjeita, lankoja ja puikkoja avustuspaketteihin tarvittavien sukkien, lapasten ja pipojen valmistamista varten. Langat neuleisiin on lahjoittanut Novita.

 

Otamme näyttelyn yhteydessä vastaan myös talkoolaisten jo kotona valmistamia neuleita, jotka toimitamme Punaiselle Ristille yhdessä näyttelyssä valmistettujen kanssa. 

 

Punainen Risti toivoo, että neulojat tekisivät neljän kokoisia sukkia (pienten lasten, kouluikäisten, naisten ja miesten) ja käyttävät perinteisiä sukkalankoja. Myös pipoja ja lapasia toivotaan eri-ikäisille. Sukat ja lapaset kannattaa kiinnittää pareittain yhteen, jotta lajittelijoiden ei tarvitse etsiä yksinäisille sukille ja lapasille pareja.

 

Neuleiden mukaan voit myös laittaa omat yhteystiedot, jolloin Suomen Punainen Risti voi ilmoittaa neulojalle, kun avustuspaketti on lähtenyt maailmalle.

 

 

Wanha Villatehdas, Villan Voimala

Kankurinkatu 4-6, O-talo, Hyvinkää

Avoinna:  ma-la 11-16, sekä ke 11-18. Vapaa pääsy.

Poikkeukset aukioloissa: 23.12. ja 6.1. suljemme klo 14.00 ja 31.12. suljemme klo 15.00.

Suljettuna 24.-27.12. ja 1.-3.1. 

www.hyvinkaa.fi/kulttuurihistoria

kaupunginmuseo at hyvinkaa.fi

 

Lisätietoa tapahtumasta: 

-         Lea Bergström, amanuenssi, p. (019) 459 2236 tai 459 2443, lea.bergstrom at hyvinkaa.fi

-         Sari Mustajärvi, amanuenssi, GSM 040 1955510, sari.mustajarvi at hyvinkaa.fi <mailto:sari.mustajarvi at hyvinkaa.fi> 

 

 

 

terveisin,

Sari Mustajärvi

amanuenssi

Hyvinkään kaupunki

Sivistystoimi/kulttuurihistoriallinen osasto 

Kankurinkatu 4-6 (laatikko21)

05800 HYVINKÄÄ 

GSM 040 1955510

sari.mustajarvi at hyvinkaa.fi

 

www.hyvinkaa.fi/kulttuurihistoria

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta