[Nayttelyposti] Yö laskeutuu Sederholmin taloon

Niemi Salla Salla.Niemi at hel.fi
To 19.Loka. 16:35:52 EET 2009


TIEDOTE

Yö laskeutuu Sederholmin taloon

Helsingin kaupunginmuseo avaa perjantaina 20.11.2009 Sederholmin talossa Senaatintorin kulmalla Yö-näyttelyn, joka kertoo kaupungin elämästä pimeyden hetkinä. Vanhan kauppiastalon hämärissä huoneissa tirkistellään entisaikain helsinkiläisten makuukamareihin, tähyillään tähtiä, urakoidaan yötöitä, ilakoidaan juhlahumussa, tulkitaan unia ja säikytään yön aaveita. Yö-näyttely on rentouttava ja virkistävä aikamatka öiseen Helsinkiin.

Yön historia on kiehtova, heikosti tutkittu alue. Menneinä vuosisatoina, ennen sähkövalaistuksen aikaa, yön ja päivän ero oli jyrkkä. Valon puute haittasi merkittävästi ihmisten toimintaa, ja yöllä oli viisaampaa pysytellä kotosalla. Pimeässä vaani monia vaaroja: Helsingin kaduilla haparoidessaan saattoi liukastua mutakuoppaan ja jopa pudota kaivoon. Yö kätki salaperäisiä voimia, joiden merkkejä havainnoitiin pelokkaina: ulvoiko kaukaisuudessa susi, kolisteliko nurkissa kummitus ja himersikö kirkon ikkunassa aavemainen kajo? Ja paljastaisiko unikirja ennustuksia tulevasta?

Useimmat helsinkiläiset ovat kautta aikain vetäytyneet illan tullen yöpuulle. Upporikas pormestari Abraham Wetter kellahti 1730-luvulla yötuolilla käytyään pehmeälle höyhenpatjalle ja veti katosvuoteensa uutimet kiinni. Muhkea jugendkalusto sänkyineen, pukeutumispöytineen ja komuutteineen komisti 1900-luvun alussa porvarisperheen vanhempien intiimiä makuuhuonetta, mutta samaan aikaan työväen hellahuoneissa nukuttiin sivustavedettävissä ja pukkisängyissä kuin sillit suolassa.

Jokseenkin aina osa kaupunkilaisista on ollut yökukkujia. Helsingin lukuisien kapakoiden asiakkaat ovat jo kauan ennen taksijonojen aikaa innostuneet kotimatkalla laulamaan, remuamaan ja tappelemaan. Yhtä vanhat juuret on yötyöllä: vartijat ja palomiehet ovat pitäneet vahtia, leipurit ovat leiponeet, tehtaat ovat pyörineet, sairaaloissa on päivystetty, lehtiä on painettu ja jaettu. Öinen tähtitaivas on tarjonnut kartan merimiehille, tutkittavaa astronomeille ja unelmia haaveilijoille.

Sähkövalo on himmentänyt Helsingin tähtitaivaan, mutta sähkön voimin kaupunki loistaa öisin kirkkaampana ja vilkkaampana kuin koskaan. Pimeys ei enää rajoita toimiamme, ja monien elämässä yö ja päivä ovat menettäneet merkityksensä. Työ ja ilonpito täyttävät yön, ja useat osaavat enää vain uneksia kunnon yöunista. Silti valon yltäkylläisyyskään ei ole karkottanut kaupungin yöstä pelkoa.

Sederholmin talon Yö-näyttelyyn on valikoitu Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista yön eri puolia valottavia esineitä potista akvarelleihin. Näyttelyn valmisteluihin kuului laaja yötyön ja muunkin kaupungin öisen elämän valokuvadokumentointi. Kekseliäs näyttelyarkkitehtuuri luo Sederholmin taloon taianomaisen tunnelman, joka herättää aavistuksen yön lumouksesta keskellä päivääkin.

Yö
Sederholmin talo, Aleksanterinkatu 18, puh. (09) 3103 6529.
Auki 20.11.2009-29.8.2010 ke-su klo 11-17, to klo 11-19. VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja
tutkija Jaana Mellanen puh. 09 3103 6636 tai jaana.mellanen at hel.fi
museolehtori Hilkka Vallisaari puh. 09 3103 6491 tai hilkka.vallisaari at hel.fi
tutkija Eva Packalén puh. 09 3103 6641 tai eva.packalen at hel.fi

Lisätietoja on myös museon kotisivuilla www.helsinginkaupunginmuseo.fi Sederholmin talon sivulla sekä Sofia-asiakaslehden 2/2009 pdf-versiossa.

Tiedotuskuvia on osoitteessa www.hel2.fi/kaumuseo/lehdistokuvat/yo/



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta