[Nayttelyposti] Näyttelytiedote: Maalauksia Andalusiasta ja analyysiä Jyväskylässä

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
Ma 30.Maalis. 14:05:37 EEST 2009


Näyttelytiedote 30.3.2009

Jyväskylän taidemuseo

Etelän katseita - Miradas del Sur
Bartolomé Rocan maalauksia

Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleria ja aula 9.4.-31.5.2009
Kauppakatu 23, 40100 Jyväskylä
avoinna ti-su 11-18, vapaa pääsy
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Tiedotustilaisuus ke 8.4. klo 10
Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23.
Taiteilija Bartolomé Roca sekä Granadan yliopiston professori Manuel Vélez Cea ja
Jyväskylän yliopiston professori Annika Waenerberg ovat läsnä.

Sähköinen avajaiskutsu http://www3.jkl.fi/taidemuseo/kutsu_ag0409.htm


Etelän katseita - maalauksia Andalusiasta

Espanjalaisen Bartolomé Rocan (Orihuela, Alicante 1948-) maisemat, kaupunkinäkymät, sisäkuvat ja asetelmat hehkuvat värikylläisinä. Ilmaisu vaihtelee figuratiivisesta abstraktiin. Todellisuus kietoutuu fantasiaan. Välimerelliset tunnelmat ja taianomaiset maisemat tuovat pohjoiseen henkäyksen andalusialaista kulttuuria. Maalausten kerroksellisuus ja taidehistorialliset viitteet avautuvat vähitellen katse katseelta aistikokemus kerrallaan.

Granadan ja Jyväskylän yliopistojen yhteinen tutkimus- ja opetushanke: visuaalinen analyysi


Jyväskylän taidemuseon Holvin galleriassa ja aulassa esillä oleva näyttely ja siihen liittyvä julkaisu ovat tulosta tutkimus- ja opetushankkeesta, joka perustuu Jyväskylän yliopiston taidehistorian oppiaineen ja Granadan yliopiston Piirustuksen laitoksen yhteistyöhön.

Pilottitutkimuksen lähtökohtana on, että jokaisella on kyky analysoida kuvataidetta ja visuaalista ympäristöä. Näyttelyn aikana kutsutaankin muutama ryhmä 16-18 -vuotiaita nuoria ja yritysten henkilöstöä osallistumaan visuaalisen analyysin tekemiseen ja siten myös analyysin kehittämiseen. Taidehistorian professori Annika Waenerbergin ja piirustuksen professori Manuel Vélez Cean analysointitutkimukseen ovat aiemmin osallistuneet molemmissa yliopistoissa ryhmät taiteen opiskelijoita ja taiteentutkijoita. Etelän katseita - Miradas del Sur -kirja runsaasti kuvitettuna ja kolmikielisenä (suomi/espanja/englanti) teoksena tukee visuaalista analyysia ja esittelee Bartolomé Rocan taidetta.

Eri yhteistyömuodoin ja taloudellisesti hanketta ovat tukeneet Jyväskylän yliopiston rehtori Aino Sallinen, Espanjan Suurlähetystö, Suomen Akatemia, Jyväskylän kaupunki / kansainväliset asiat, Jyväskylän taidemuseo, Granadan yliopisto, Granadan yliopiston Piirustuksen laitos, Jyväskylän yliopiston Humanistinen tiedekunta ja Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos sekä Jyväskylän Taiteilijaseura.

Yhteydenotot ja lisätietoja:
Jyväskylän yliopisto, taidehistorian professori Annika Waenerberg, p. 050 385 4848, annika.waenerberg at cc.jyu.fi<mailto:annika.waenerberg at cc.jyu.fi>
Jyväskylän taidemuseo, suunnittelija Seija Heinänen, p. 0500 542 082, seija.heinanen at jkl.fi<mailto:seija.heinanen at jkl.fi>


Ystävällisin terveisin

Jyväskylän taidemuseo
Leena Lokka
kuraattori

puh./tel. +358 (0)14 626 850
mobile   +358 (0)50 542 0527

Kilpisenkatu 1 D
FIN-40100 Jyväskylä


http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta