[Nayttelyposti] Lentämisen ihme avautuu yleisölle Jyväskylässä

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
Ti 17.Maalis. 16:35:08 EET 2009


Näyttelytiedote 17.3.2009

Jyväskylän kaupungin museotoimi

Lentämisen ihme Jyväskylän museoissa 19.3.-24.5.2009

Museot tarjoavat yleisölle mahdollisuuden tarkastella lentämisen kiehtovuutta eri näkökulmista maan ja taivaan väliltä! Lennon tarjoavat Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen museo, Keski-Suomen ilmailumuseo, Suomen käsityön museo, Keski-Suomen luontomuseo ja Alvar Aalto -museo. Hae lentolupakirjasi mistä tahansa museosta - kaikista näyttelyistä leiman hakeneiden kesken arvotaan kuumailmapallolento kahdelle!

Lentämisen ihme yhdistää museot ja yleisön

Suomen käsityön museon ITE Lennossa. ITE-taidetta, lentohärveleitä, enkeleitä ja itsetehtyjä vempeleitä -näyttelyssä on teoksia 14 itseoppineelta taiteilijalta eri puolilta Suomea. Materiaalien kekseliäs hyödyntäminen niin kuin ajatusten lennokkuuskin hurmaavat. Näyttelyn kuraattori valokuvaaja Veli Granö tunnetaan taiteen alati muuttuvien reuna-alueiden kartoittajana.

Jussi Heikkilältä (s. 1952) ja Jyrki Siukoselta (s. 1959) voi kysyä miksi lentäminen on vahvasti läsnä heidän käsitetaiteessaan. Bongari Heikkilälle ovat linnut tärkeitä, Siukosta kiehtoo ihmisen lentoyritysten historia. Jyväskylän taidemuseon Holvin näyttelyssä on esillä uusia teoksia sekä kokoelmista lainattuja, lisäksi taiteilijat tekevät yhteisen installaation. Taiteilijat haastavat katsojan ajatukselliseen taitolentoon.

Kuinka ihminen on ratkaissut lentämisen halunsa? Hän on rakentanut monenlaisia vempeleitä päästäkseen irti maankamaralta. Tikkakoskella sijaitsevan Keski-Suomen ilmailumuseon Lentämisen ihme -näyttely on sijoitettu pysyvän näyttelyn joukkoon. Laaja perusnäyttely kertoo ilmailun kiehtovasta historiasta maailmalla ja meillä.


Alvar Aalto -museo tuo yhteisnäyttelyyn mukaan näkökulman maailmaa matkanneen arkkitehti Alvar Aallon matkoista sekä Artekin sisustuksista Malmi-Helsingin lentoasemalle. Museossa on esillä myös arkkitehti Leif Englundin taidokkaita lennokkeja. Englund työskenteli Aallon toimistossa pienoismallien rakentajana. Verkkonäyttely Malmilta maailmalle www.alvaraalto.fi/net/malmilta_maailmalle/index.htm

Keski-Suomen luontomuseon Ihmeellisiä lentäjiä -näyttely esittelee lentämisen monimuotoisuutta niin eläin- kuin kasvimaailmastakin. Miksi eläimet ja kasvien siemenet ylipäätään lentävät? Riittääkö liidon kauneus ja nopeus selittämään komeita siipiä vai onko niistä iloa parin etsinnässäkin? Näyttely kertoo myös luontokappaleiden jännittävistä lentämisen tavoista - liitämisestä, ilmavirtojen käytöstä ja salamatkustuksesta. Avoinna 30.8. saakka.

Keski-Suomen museossa ovat esillä keskisuomalaisten ilmailun pioneerien Karhumäen veljesten ilmavalokuvia1930-1940-luvun Jyväskylästä, jossa teollisuus ja maatalous elävät vielä rinnakkain. Keskikaupunki, Lutakko, Nenäinniemi, Mäki-Matti ja Lohikoski näyttäytyvät kuvissa. Näyttelyn yhteydessä esitetään Karhumäen veljesten lentoliikenneyritys Kar-Air Oy:n mainosfilmejä 1950-60-luvuilta.

Ilmailun harrastajat ja Siipeilijät mukana


Jyväskylän seudulla on harrastettu ilmailua yhtäjaksoisesti jo huhtikuusta 1925, jolloin Karhumäen veljesten rakentama lentolaite hypähti viitisen metriä ilmaan Sysmälän talon pellolla Keljossa. Harrastajien määrä tänä päivänäkin on huomattava. Jyväskylän Laskuvarjokerho, Sisä-Suomen kuumailmapallokerho, Keski-Suomen ilmailijat, Pitkävuoren Liitäjät ja Tikkakosken ilmailulukio houkuttelevat toimintaansa mukaan niitä, jotka haluavat irrottautua maankamaralta ainakin hetkeksi. Harrastajat ovat mukana monessa Lentämisen ihmeen tapahtumassa.Siipeilijöihin on liittynyt jo viitisenkymmentä eri-ikäistä vapaaehtoista osallistuakseen tapahtumajärjestelyihin. He ovat ideoineet Jyväskylän taidemuseon Holviin, Kauppakatu 23, Lentoasema-yhteisötaideteoksen. Asemalla voi hengailla, pelailla keräilijän lainaamia lentoaiheisia pelejä ja katsella lentoelokuvia arkistojen kätköistä. Muistojenkin hankkiminen onnistuu matkamuistomyymälässä kätevästi kierrättämällä vanhat tavarat uusiin ilman pitkän lentomatkan rasituksia.Näyttelyinfo:

Lentämisen ihme -näyttelyt ti-su klo 11-18, esillä 19.3.-24.5. (Keski-Suomen luontomuseossa 30.8. saakka)

Lentämisen ihme -avajaiset, Aren aukio ja Kolmikulma, ke 18.3. klo 17-19

Yhteisötaideteos Lentoasema, Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23, ti-su klo 11-18, esillä 10.3.-5.4.

Näyttelyihin liittyvä runsas oheisohjelma on esillä nettisivuilla.Lentämisen ihme -nettisivut

www.avoinmuseo.fi/lentamisenihme<http://www.avoinmuseo.fi/lentamisenihme>

Lisätietoja:
Mirkka Widgren, Alvar Aalto -museo, tiedottaja, p. 0400 254 708, mirkka.vidgren at jkl.fi
Sirpa Turpeinen, Jyväskylän taidemuseo, museolehtori, p. 050 542 0591, sirpa.turpeinen at jkl.fi
Kai Mecklin, Keski-Suomen ilmailumuseon johtaja, p. 040 566 1479, keski-suomen.ilmailumuseo at kolumbus.fi
Tanja Koskela, Keski-Suomen luontomuseo, intendentti, p. (014) 260 3815, tanja.koskela at jyu.fi
Tuula Vuolio-Vallenius, Keski-Suomen museo, museolehtori, p. 040 716 7118, tuula.vuolio-vallenius at jkl.fi
Laura Korhonen, Suomen käsityön museo, amanuenssi, p. 040 044 6792, laura.korhonen at jkl.fi


Ystävällisin terveisin

Jyväskylän taidemuseo

Leena Lokka
kuraattori

puh./tel. +358 (0)14 626 850
mobile   +358 (0)50 542 0527

Kilpisenkatu 1 D
FIN-40100 Jyväskylä

http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta