[Nayttelyposti] Sara Hildénin taidemuseon kesänäyttely

Lehtinen Matliisa Matliisa.Lehtinen at tampere.fi
To 11.Kesä. 15:45:17 EEST 2009


Omat kokoelmat – Klassikoita ja uutta taidetta 6.6.-30.8.2009

 

Museon juhlavuoden aloittanut Alex Katz – An American Way of Seeing päättyi toukokuun lopussa. Näyttely sai suuren suosion ja keräsi 10 200 kävijää. Helmikuussa 30 vuotta täyttänyt museo tuo kesällä nähtäväksi monipuolisen valikoiman taidetta Sara Hildénin säätiön omista kokoelmista. Kesänäyttelyssä painottuvat modernismin klassikot ja uusimmat taidehankinnat sekä  tamperelaisuus ja amerikkalainen nykytaide.

 

Sara Hildénin säätiö perustettiin 1962, jolloin tamperelainen taiteenkerääjä ja liikenainen Sara Hildén (1905–1993) lahjoitti omistamansa taideteokset hänen mukaansa nimetylle säätiölle. Kokoelma käsittää tällä hetkellä noin 4500 teosta ja sitä kartutetaan edelleen säännöllisesti.

 

Kokoelman ytimen muodostaa ulkomainen moderni ja nykytaide. Näitä modernismin klassikoita voi ihailla museon yläkerrassa, jossa esillä on mm. Pablo Picasson, Joan Mirón, Alberto Giacomettin, Giorgio Morandin, Pierre Bonnardin, Fernand Légerin, Giorgio de Chiricon ja Yves Tanguyn teoksia. Yläkerran kahdessa salissa on esillä myös säätiön uusimpia kotimaisia teoshankintoja, näiden joukossa on jo entuudestaan kokoelmassa edustettuina olevien suomalaisen taiteilijoita kuten Martti Aiha, Juhana Blomstedt, Carolus Enckell, Silja Rantanen, Raili Tang ja Hannu Väisänen. Lisäksi mukana on teoksia esimerkiksi Anna Retulaiselta, Anna Tuorilta, Jukka Rusaselta, Jani Hänniseltä, Mari Sunnalta ja Pasi Karjulalta. Osa teoksista on ensimmäistä kertaa museossa esillä.

 

Tampereen kaupunki täyttää syksyllä 230 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi mukaan on otettu kolme tamperelaistaiteilijaa Kimmo Kaivanto, Tuula Lehtinen ja Gunnar Pohjola. Lisäksi kaupungissa on parhaillaan meneillään Pohjois-Amerikan teemavuosi, joka näkyy museoiden näyttelyohjelmassa. Sara Hildénin taidemuseossa teema jatkuu kevään Alex Katzin näyttelyn jälkeen amerikkalaisella nykytaiteella. Museon alakerran teokset avaavat monia näkökulmia 1960-70 –lukujen amerikkalaiseen taiteeseen: Edward Kienholzin kantaaottava tilateos, vedellä täytetystä flyygelistä ja raskaana olevasta naisfiguurista koostuva Uudestisyntyminen, Chuck Closen pop-henkinen muotokuva,  Frank Stellan juutalaiseen kansanperinteeseen liittyvä värikäs teossarja tai George Segalin Ilmanäköala, jossa arvoituksellinen kipsihahmo katselee yömaisemaa. 

 

Heinäkuussa kaikki Särkännniemen elämyspuiston alueella olevat ovat tervetulleita  maksuttomille opastetuille kierroksille. Saran aika -kierroksella tutustutaan lyhyesti museon historiaan ja Sara Hildénin henkilökuvaan sekä käydään läpi kokoelman klassikkotaideteokset. Aurinkoisella ilmalla kierretään myös museota ympäröivä veistospuisto. Kierrokset ovat heinäkuussa joka keskiviikko, torstai ja perjantai klo 15.00, lähtö museon aulasta. Kierros kestää puolisen tuntia, ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

 

Museo ja Café Sara avoinna joka päivä klo 12-19.  Suljettu juhannuksena 19.-21.6.2009 Sisäänpääsy Elämyspuiston aluelipulla (8 €) ja lippuavaimilla, alle 4-v. ilmaiseksi. Särkänniemi, 33230 Tampere, puh. (03) 5654 3500, www.tampere.fi/sarahilden

 

Matliisa Lehtinen
Museosihteeri Information Officer
Sara Hildénin taidemuseo Sara Hildén Art Museum
Särkänniemi, 33230 Tampere, Finland
puh. (03) 5654 3513, 040 837 0357
tel. +358 3 5654 3513, +358 40 837 0357
matliisa.lehtinen at tampere.fi <mailto:matliisa.lehtinen at tampere.fi> , www.tampere.fi/sarahilden <http://www.tampere.fi/sarahilden> 

 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta