[Nayttelyposti] Sitting Bull -näyttely avautuu Vapriikissa

Poikajärvi Tähtitalvikki Tahtitalvikki.Poikajarvi at tampere.fi
To 11.Kesä. 09:44:42 EEST 2009


SITTING BULL

Intiaanipäällikkö Istuvan Härän maailma Vapriikissa 12.6.­­ – 8.11.2009

 

 

Istuva Härkä syntyi lakota-kansan päälliköiden sukuun vuonna 1831. Muiden sioux-kansojen tapaan lakotat pitivät itseään maailman omistajina. Ratsain liikkuvat, biisoneja metsästävät ja naapurikansoja ryöstelevät soturit herättivät pelonsekaista kunnioitusta.

 

Intiaanien ja uudisraivaajien taistelu elintilasta kärjistyi intiaanisotiin. Ne huipentuivat Little Bighornin taisteluun 1876, jossa everstiluutnantti Custerin 7. ratsuväkirykmentti lyötiin. Intiaanien tulevaisuus voitosta huolimatta romahti: biisonilaumat olivat kadonneet, edessä oli pakkomuutto reservaatteihin ja ”Custerin kaataja” pakeni Kanadaan. Entiset tasankojen herrat joutuivat sinnittelemään hallituksen sosiaalitukien varassa.

 

Istuva Härkä on kenties kaikkein tunnetuin intiaani. Hän oli aikansa supertähti, jonka mainetta nouseva lehdistö pönkitti. Hänet kuvattiin milloin soturiksi tai riitapukariksi, milloin pyhäksi mieheksi. Istuvan Härän henkilökuva on kiistanalainen: toisten mielestä hän löi laimin mahdollisuuden johtaa kansansa kohti parempaa tulevaisuutta, toiset pitävät häntä vapaustaistelijana ja kapitalismin arvostelijana, jonka amerikkalaisvastaisuus ja vahva  yhteys luontoon tekivät hänestä vaihtoehtoisen elämän keulakuvan.

 

Istuva Härkä kutsui itseään viimeiseksi intiaaniksi. Hänen kuollessaan väkivaltaisesti 1890 lakotojen perinteinen maailma oli täysin sortunut. Tuhoon tuomitun maailman kuolemattomana symbolina Istuva Härkä edustaa kaikkia niitä ristiriitaisuuksia, jotka sisältyvät länsimaailman käsityksiin intiaaneista. Istuvan Härän elämäntarinan kautta Vapriikin näyttelyssä voi perehtyä intiaanipäällikön elämään, mutta näyttely tarjoaa myös ikkunan tasankointiaanien kulttuurin ja sen muutoksen tarkastelulle.

 

Näyttelyyn liittyy monipuolinen oheisohjelma, mm. luentoja ja työpajoja. Lapsikävijät on huomioitu erityisesti, näyttelyssä on tilaa intiaanileikeille ja lapsille jaetaan lippukassalla tehtäväpaketti, joka sisältää mm. ohjeet elekieleen, malleja kasvomaalauksia varten ja väritystehtäviä, joiden avulla näyttelyssä nähtyä ja koettua voi työstää vielä kotonakin.  Vapriikin museokauppa varustautuu myös intiaaniteemaan, valikoimissa mm. korkealaatuisia intiaanikäsitöitä ja alan kirjallisuutta. Museoravintola Valssi tarjoaa makunautintoja näyttelyn hengessä. 

 

Näyttelyn esineistö tulee amerikkalaisista ja eurooppalaisista museoista; mukana myös Istuvan Härän henkilökohtaisia esineitä. Vapriikki järjestää näyttelyn yhteistyössä Wienin Museum für Völkerkunden ja Bremenin Übersee-Museumin kanssa. Näyttelyn kuraattori on professori Christian Feest, joka on Pohjois-Amerikan intiaanien johtava asiantuntija Euroopassa. Suomalaisina tieteellisinä asiantuntijoina toimivat Riku Hämäläinen ja Rani Andersson Helsingin yliopistosta. Sitting Bull –näyttelyn suomenkielisenä näyttelyjulkaisuna toimii Suomen intiaaniyhdistyksen julkaiseman KAJÓ-lehden erikoisnumero Istuva Härkä ja hänen maailmansa. Kirjoittajina on eturivin tutkijoita Suomesta, Itävallasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.

 

  

Lisätietoja: 
Näyttelypäällikkö Marjo-Riitta Saloniemi, puh. 050 553 8671

Tiedotus- ja markkinointisihteeri Tähtitalvikki Poikajärvi, puh. 050 321 1189

Tutustu näyttelyyn ja  oheisohjemaan osoitteessa www.vapriikki.net/sittingbull <http://www.vapriikki.net/sittingbull> 

Kuvia: www.tampere.fi/vapriikki/media/kuvia

 

 

Vapriikki

Avoinna ti, to–su 10–18, ke 11–20

Alaverstaanraitti 5, Tampere

puh./Tel. +358 3 5656 6966 www.tampere.fi/vapriikki <http://www.tampere.fi/vapriikki> 

Pääsymaksut Aikuiset 7 €, lapset (7–16) 2 €. Perhelippu 15 € 

 

 

 
Tähtitalvikki Poikajärvi
Markkinointi- ja tiedotussihteeri
Press and PR Officer
Vapriikki, Alaverstaanraitti 5
PL 487, 33101 Tampere, Finland
+358 50 3211189
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta