[Nayttelyposti] Elämäni maisemia: Kaii Higashiyaman taiteilijakuva -näyttely ja konserttiluento Lusto - Suomen Metsämuseossa

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
Ke 10.Kesä. 11:11:01 EEST 2009


TIEDOTE
10.6.2009 Punkahrju 
 
Elämäni maisemia Kaii Higashiyaman taiteilijakuva 
NÄYTTELY Lusto - Suomen Metsämuseossa Punkaharjulla 11.6. - 13.9.2009
KONSERTTILUENTO Kaii Higashiyaman jalanjäljillä Luston auditoriossa ti 16.6. klo 12.00

Elämäni maisemia: Kaii Higashiyaman taiteilijakuva -näyttelyssä esitellään japanilaisen taidemaalarin Kaii Higashiyaman tuotantoa. Higashiyama (1908-1999) on Japanin sodanjälkeisen historian arvostetuimpia taidemaalareita, ja hänen tuotantonsa käsittää yli 2000 teosta, joista valtaosa on maalauksia.

Luston näyttelyssä on esillä taiteilijan 26 alkuperäistä litografiaa, kehystettyjä digitaalisia jäljennöksiä ja valokuvasuurennoksia. Näyttelyssä on esillä myös Higashiyaman henkilökohtaisia taiteilijavälineitä mm. siveltimiä, maaliastioita ja luonnoslehtiöitä, joiden kautta tämän arvostetun japanilaisen mestarin henkilöhistoria ja taiteilijakuva avautuvat yleisölle elävinä. Kokonaisuuteen liittyy myös Yle Teemalle tuotettu Higashiyamasta kertova suomalais-japanilainen dokumenttielokuva Matka valkeaan yöhön.

Taiteilijalla on yllättäviä siteitä myös Suomeen. Higashiyama teki vaimonsa Sumin kanssa vuonna 1962 neljä kuukautta kestäneen matkan pohjoismaihin, ja pariskunta vieraili tuolloin muun muassa Punkaharjulla. Pohjoismaihin suuntautuneen matkan aikana taiteilijan kadoksissa ollut luomisvoima palasi, ja pohjolan luonnon ja yöttömän yön kokemuksista syntyi useita maalauksia, jotka saavuttivat suuren suosion. Higashiyaman inspiraation lähteinä toimivat yleensä luonto ja musiikki, joista edellinen toistuu maalausten aiheissa: metsien, järvien, vuorten ja vuodenaikojen kiertokulun kuvaaminen on taiteilijalle ominaista.

Näyttelyyn liittyen Luston auditoriossa järjestetään konserttiluento Kaii Higashiyaman jalanjäljillä tiistaina 16.6. alkaen klo 12.00.

Heikki Mäenpää & WHITE NIGHT -orkesterin Arto Joutsimäki ja Heikki Mäenpää kuljettavat kuulijansa kuvan, musiikin ja kerronnan keinoin Kaii Higashiyaman musiikkimaisemiin. Osana konserttiluentoa valottaa erityisasiantuntija Panu Raninen taiteen ja tekniikan mahdollisuuksia sekä tulevaisuuden näkymiä. Japanissa laajempaan tietoisuuteen nousseen konserttiluennon päätteeksi tehdään vielä kävelyretki paikoille, joissa taiteilija vieraili käydessään Punkaharjulla. Kävelyretken aikana yleisöllä on mahdollista keskustella konserttiluennon mukanaan tuomista ajatuksista ja tunnelmista. 

Yhteistyössä Cultural Bridges -projektin kanssa tuotettu näyttely ja konserttiluento liittyvät Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden 90. merkkivuoden tapahtumiin.
 
Yleisöllä on tilaisuuteen vapaa pääsy. 

Tiedote- ja kuvamateriaali:      
  
http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html <http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html> 
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi> 
 
Lisätietoja:        
 
Vastaava tuottaja, käsikirjoittaja, säveltäjä Heikki Mäenpää
Executive producer,writer, composer
HARJULA PRODUCTION OY LTD
heikki.maenpaa at harjulaproduction.com <mailto:heikki.maenpaa at harjulaproduction.com> 
www.harjulaproduction.com <http://www.harjulaproduction.com> 
gsm: +358 50 564 4777 
 
Näyttely- ja projektipäällikkö Pekka Lehonkoski, Lusto 
gsm: 050 375 3382 
s-posti: pekka.lehonkoski at lusto.fi <mailto:pekka.lehonkoski at lusto.fi> 
 
Museoassistentti Anne Kaljunen, Lusto
gsm: 040 034 5107
s-posti: anne.kaljunen at lusto.fi <mailto:anne.kaljunen at lusto.fi> 
 
***********************************
Anne Kaljunen
Museoassistentti, FM
Puh. 044 034 5107
S-posti anne.kaljunen at lusto.fi
 
LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
Puh. (015) 345 100
Fax (015) 345 1050
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 
************************************
 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta