[Nayttelyposti] Elävää metsäperinnettä Luston Metsäkulttuuripäivillä 12.-14.6.

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
Ti 9.Kesä. 08:36:48 EEST 2009


TIEDOTE 9.6.2009 Punkaharju 

Metku – Metsäkulttuuripäivät 12.–14.6.2009

Lusto – Suomen Metsämuseossa Punkaharjulla 

 

Luston odotetut Metku - Metsäkulttuuripäivät kokoaa vuoden tauon jälkeen jälleen kaikki metsänystävät Punkaharjulle viikkoa ennen juhannusta. 

 

Metsäkulttuuripäivien aikana Lustossa on ohjelmaa niin sisällä näyttelytiloissa kuin ulkona tapahtumakentälläkin. Työnäytösten ja työpajojen parissa yleisö pääsee tutustumaan perinteisiin työmenetelmiin; luvassa on tervanpolttoa, sepän- ja pläkkyrintöitä, kasvivärjäystä, hirrenveistoa, vakantekoa, tuohitöitä ja monien muiden perinteisten työmenetelmien taitajien osaamista. 

 

Kisajännitystä Metkuun tuovat moottorisahauksen SM- ja PM-kilpailut. SM-kilpailu käydään Luston kentällä perjantaina. Lajeina ovat näyttävä kaato, terälevyn asennus, alta-päältä-sahaus, tarkkuuskatkaisu ja karsinta. Pohjoismaiden mestaruudesta kisataan lauantaina. Kilpailut alkavat molempina päivinä jo kello 9.00. Paikalla Metkussa ovat myös moottorisahaveistäjät.

 

Ulkona ohjelmateltassa päästään metsätiedon lähteille ja jaetaan ajankohtaista tietoa metsästä ja metsäalalta. Tietoa metsästä voi hakea myös ohjatuilta Montellin jalanjäljillä -puulajipuistokierroksilta ja Visa-retkiltä. Tapahtumakentällä on laite-esittelyjä ja niin vanhojen kuin vähän uudempienkin koneiden pärinää. 

 

Luston lammen uittosavotalla tukkilaiset esittelevät taitojaan, ja sunnuntaina otetaan todella miehestä mittaa tukkilaisten Luston perinnekisassa. Sannin ja Marleenan lauttakahvilassa tuoksuu nuotiokahvi ja tuore nisupulla. Metsätorilta löytyy monipuolisesti tuotteita koruista pajukoreihin ja maistuvista herkuista taidokkaisiin käsitöihin kotiin viemisiksi. Metsäkaraokessa raikuvat metsäiset laulut perjantaina ja lauantaina. Ulkoalueen tapahtumiin on kaikilla vapaa pääsy.

 

Metkun aikana normaalin näyttelylipun hinnalla pääsee paitsi katsomaan kaikki Luston näyttelyt niin myös nauttimaan monipuolisesta ohjelmatarjonnasta näyttelytiloissa. Tohtori Orff ja Herra Dalcroze viihdyttää perheen pienimpiä ja vähän suurempiakin lauantain ja sunnuntain konserteissa. Savolaista huumoria tarjoilevat Juuso Happonen ja Olavi Rytkönen laulelmien ja tilannekomiikan kera koko perheelle lauantaina ja sunnuntaina. Markku Toikka viihdyttää Metku-yleisöä stand up -esityksillään lauantaina. Lisäksi sisällä museossa on runsaasti työpajoja ja työnäytöksiä.

 

Tekemistä Metkussa riittää myös lapsivieraille, sillä sisällä museossa on avoinna museoetsivän paikka ja ulkosalla on askartelua luonnonmateriaaleista. Tukkilaistaitoja voi harjoitella lammella Lasten uittopajassa, ratsastaa maastossa ihanilla issikoilla ja hämmästellä Taikuri Alfredon temppuja. Metkujen lomassa vatsan täytettä tarjoilevat Ravintola Lusto ja ulkoalueella Ravintola Rimakauhu.

 

Jätkän Kulttuuripäivät ja Luston Metsäpäivät yhdistänyt Metku - Metsäkulttuuripäivät järjestetään nyt neljättä kertaa. Tänä vuonna paikalle odotetaan 5 000:ta kävijää. Näytteilleasettajia on ilmoittautunut mukaan nelisenkymmentä. Tapahtuman juontaa trubaduuri Matti Muhonen.

 

Tapahtuma on avoinna perjantaista lauantaihin 10 - 17, sunnuntaina 10 - 15. Luston näyttelyt avoinna joka päivä 10 - 19. Ulkoalueille on vapaa pääsy. Näyttelyihin ja sisätilojen konsertteihin ja esityksiin näyttelylipulla: aikuiset 10 €, eläkeläiset ja opiskelijat 8 €, lapset 5 €, perhelippu 25 €.

 

Tarkempi Metku-ohjelma: http://www.lusto.fi/nayttelyt_ja_tapahtumat/metku/metku_2009_ohjelma.html <http://www.lusto.fi/nayttelyt_ja_tapahtumat/metku/metku_2009_ohjelma.html> 

 

***********************************
Anne Kaljunen
Museoassistentti, FM
Puh. 044 034 5107
S-posti anne.kaljunen at lusto.fi
 
LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
Puh. (015) 345 100
Fax (015) 345 1050
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 
************************************
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta