[Nayttelyposti] Kansalta kansalle -näyttely Kokkolassa
Elina Vuorimies
elina.vuorimies at kaustinen.fi
Ma 1.Kesä. 13:32:26 EEST 2009
KANSALTA KANSALLE
Eurooppalaista ja suomalaista nykykansantaidetta Maija ja Volker Dallmeier- ja ITE-museon kokoelmasta
Pedagogio sekä museokorttelin ja Roosin talon pihapiiri, K.H.Renlundin museo, Pitkänsillankatu 28, Kokkola
· Näyttely on avoinna 13.5. alkaen museon aukioloaikojen mukaan
· Avajaiset ti 12.5. klo 18.00, näyttelyn avaa arkkiatri Risto Pelkonen ja siunaa Oulun metropoliitta
Panteleimon
Näyttely rakentuu ITE-museon kokoelmien ympärille, keskiössä arvokas eurooppalaisen naivin ja outsider-taiteen kokoelma, jota hannoverilainen lääkäripariskunta Maija ja Volker Dallmeier keräsi yksityiskokoelmaansa vuosikymmenten ajan. Kokoelman kartuttaminen alkoi 1970-luvulla ja on vienyt heidät matkoille kaikkialle Eurooppaan tapaamaan naiiveja ja outsider-taiteilijoita, joiden teokset ovat tänä päivänä tunnettuja ympäri Eurooppaa.
Dallmeiereiden suhde Suomeen, Maija Dallmeierin syntymämaahan, on kiinteä; osan vuodesta he viettävät säännöllisesti Hämeessä Tuuloksen kunnassa. Pariskunta on seurannut aktiivisesti nykykansantaiteen arvostuksen heräämistä ja nousua maassamme. Vuonna 2005 Dallmeierit tekivät päätöksen luopua kokoelmastaan ja lahjoittaa sen kartuttamaan Kansanmusiikkisäätiön ylläpitämää kansantaiteen kokoelmaa ITE-museon yhteyteen. Lahjoitus virallistettiin vuotta myöhemmin.
Lahjoituskokoelma sisältää yli 200 taideteosta 57 taiteilijalta 17 maasta sekä laajan kirjakokoelman. Taideteoksiin lukeutuu maalauksia ja pienoisveistoksia. Kokoelman taiteilijoita ovat mm. Andre Bauchant, Enrico Benassi, Erich Bödeker, Emerik Fejes, Nikifor, Hector Trotin, Josef Wittlich ja Anna Zemankova. Suomalaisina taiteilijoina kokoelmassa ovat edustettuna Håkan Brunberg ja Enni Id. Edellä mainitut ovat myös esillä näyttelyssä. Kokoelman veistososastossa korostuu uskonnollinen teema, joka toistuu osin myös Kansalta kansalle -näyttelyn tilaratkaisuissa. Veistokset ovat pääsääntöisesti Puolasta.
ITE-museon kokoelmista Pedagogion näyttelyssä on esillä edesmenneen korpilahtelaisen puuveistäjän Timo Peltosen metsän eläimiä, kuten myös sotkamolaisen Alpo Määtän hienostuneen mystisiä lintuja, kettuja ym. Kemiöläisen Petri Martikaisen veistostauluissa hehkuvat värit ja maailman uskonnot. Näyttelyyn on lainattu Rikhard Koiviston värikkäitä pienoispuuveistoksia Kauhajoen museosta sekä Jussi Tukiaisen upeita laivoja, jonka kierrätysmateriaalit hehkuttavat kekseliäisyyden riemua ja oivaltamista - niin kuin ITE-taiteen henkeen kuuluu. Porilaisen Ullamaija Kaarlelan erilaisin kirjontamenetelmin tekemiä omaperäisiä tekstiilitöitä esitellään nyt ensi kertaa ITE-näyttelyssä.
ITE on valloittanut myös museon ulkotiloja. Roosin talon pihalla käyskentelee kauhajokisen Alpo Koivumäen savannin eläimiä, jotka on lainattu kesänäyttelyn ajaksi. Siurolaisen ITE-taiteilija Martti Hömpin teoksia on useita ITE-museon kokoelmissa. Hömpin kierrätyslaudoista tehdyt teokset pursuavat huumoria ”anoten, kiittäen ja manaten”. Museokorttelissa on puolestaan sulassa sovussa mm. paimiolaisen Väinö Ojan uhkeat naiset ja Timo Peltosten karhut ja linnut.
Näyttelyarkkitehti Ralf Forsström on luonut Suomen vanhimpaan ei-kirkolliseen rakennukseen (v.1696) eritunnelmaisia tiloja kekseliäillä rakenteilla, jotka tuovat kansan luoman taiteen esille ikään kuin ne olisivat omassa ympäristössään. Talon ehdoilla toimivilla näyttelyarkkitehtiratkaisuilla siirrytään luontevasti keskieurooppalaisista uskonnollisista veistoksista räsymattoinstallaation kautta ITE-maailmaan ja sen kirkkolaivoihin ja uhrilehtoon, jossa asustaa suomalaisia toteemieläimiä yhdessä pyhimysten ja Kristus-hahmojen kanssa. Kirkkotilassa on monikulttuurinen tunnelma ortodoksisen hengen yhdistäessä teokset toisiinsa. Lastauslavoilla rakennetut tilat vievät ajatukset navetoihin ja navettagallerioihin...
Forsström on tehnyt lavastuksia useiden vuosikymmenten ajan mm. suomalaisiin teattereihin ja oopperaan, hän on tehnyt lavastuksia myös ulkomailla. Hänen osaamisalueensa on monipuolinen; hän on lavastajan lisäksi pukusuunnittelija, ohjaaja, kirkonrakentaja. Forsström on ansioitunut myös ITE-näyttelyitten arkkitehtina. Hän suunnitteli läpimurron tehneen näyttelyn Kiasmaan vuonna 2005. Sen jälkeen hän on toteuttanut ITE-näyttelyitä myös Moskovaan sekä kotimaassa Helsingin Taidehalliin, Juuan Kivikeskukseen ja Ylivieskan Akustiikka-talolle.
Kansalta kansalle -näyttelyn järjestäjinä toimivat K.H.Renlundin museo ja Maaseudun Sivistysliitto.
Aukioloajat 1.6.-31.8 ti-su klo 11-16
Pääsymaksut: 2 € / 1 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
LISÄTIEDOT:
Liisa Heikkilä-Palo, Maaseudun Sivistysliiton kulttuuritoimenjohtaja, p. 0400-465 837
Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, p. 040-86 444 75, elina.vuorimies at kaustinen.fi
LEHDISTÖKUVAT:
www.maahenki.fi > Media (käyttäjätunnus: media / salasana: maahenki)
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta