[Nayttelyposti] Porvoon Kalaaseissa 18. heinäkuuta juhlitaan Porvoon valtiopäivien päättäjäisiä

Hilska Sari Sari.Hilska at porvoo.fi
To 9.Heinä. 09:44:19 EEST 2009


Porvoon Kalaaseissa 18. heinäkuuta juhlitaan Porvoon valtiopäivien päättäjäisiä 

200 vuotta sitten, 18. heinäkuuta 1809 keisari Aleksanteri I saapui Porvooseen päättämään lähes neljä kuukautta koolla olleet valtiopäivät. Seuraavana päivänä pitämässään juhlapuheessa hän korotti Suomen kansakunnaksi kansakuntien joukkoon.

Tapahtumien kunniaksi Porvoon valtiopäivien juhlatoimikunta järjestää lukuisten yhteistyökumppaneidensa kanssa kaupunkijuhla Porvoon Kalaasit lauantaina 18. heinäkuuta. Tapahtumapaikkoina ovat Raatihuoneentorin juhlalava, Vanha Porvoo ja Porvoonjoen rantabulevardi. Kaikenikäisiä viihdyttävää maksutonta ohjelmaa on tarjolla klo 12-16.

Kalaasien ohjelma aikatauluineen löytyy internetistä: www.porvoo.fi/valtiopaivat. Painetun ohjelman voi noutaa Porvoon matkailutoimistosta, Rihkamakatu 4.

Viestikyyhkysiä ja ratsuhevosia
Kalaasien avajaisia vietetään Raatihuoneentorilla klo 12 alkaen. Keisari Aleksanteri I saapuu fanfaariryhmän johdolla ja airueiden saattamana juhlalavalle kuulemaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Mikaela Nylanderin tervehdyspuhetta. Keisari vastaa omalla puheellaan Suomen säädyille ja kansalle ja lähettää lentoon viestikyyhkyset tulevan rauhanteon symbolina. Suomen sota oli 200 vuotta sitten edelleen käynnissä, Haminan rauha solmittiin muutaman kuukauden kuluttua syyskuussa.

Juhlien päättyessä Aleksanteri I poistuu kaupungista ratsain kenraaliensa saattamana. Ratsastusreitti kulkee vanhalta sillalta Jokikatua pitkin Raatihuoneentorille ja edelleen jokirannan vierasvenesatamaan noin klo 15.45-16.00.

Yleisön toivotaan pukeutuvan aikakauden asuun
Yleisön toivotaan olevan osa ohjelmaa ja pukeutuvan vanhanaikaiseen asuun. Säätyläisten, aateliston, papiston, porvareiden ja talonpoikien lisäksi katukuvassa tullaan varmasti näkemään runsaasti tavallista rahvasta tummissa juhlavaatteissaan. Nyt on käyttöä myös kansallispuvulle! Kaduilla liikkuu muitakin 1800-luvun asuihin pukeutuneita henkilöitä: Porvoon Teatterin ja Porvoon matkailuoppaiden lisäksi saadaan vieraita muun muassa Loviisasta ja Haminasta, kun kaupunkien Hywät Asukkaat ja historianharrastajat tulevat aikamatkalle Porvooseen.

Avajaisten jälkeen Raatihuoneentorilla nähdään muun muassa hämmästyttäviä Hovitaikureita, (Noora Karma ja Alfonso Rios), Sirkus Aikamoisen taitavia esityksiä ja Porvoon miekkailijoiden "Miekkamiesten kahakka". Tanssija Satu Rekola esittää "Kaunis Ulla" -nimisen tanssiteoksen, myös Taidetehtaan tanssikoulun nuoret esiintyvät. Musiikista vastaavat Sveaborgin sotilassoittokunta (Tolkkisten VPK:n puhallinorkesteri), joka esittää 1800-luvun suosikkisäveliä ja aikakauden kansanmusiikkia soittava Kansanmusiikkiyhtye Lieto.

Lapset pääsevät leikkimään juhlalavalla vanhoja piiri- ja seuraleikkejä. Heille on myös tarjolla poniratsastusta Runebergin puistossa ja ajelua hevosvossikan kyydissä. Merkkivuoden kolikkopajassa voi vaikka koko perhe lyödä itselleen muistoksi ainutkertaisen juhlakolikon.

Vanhan Porvoon ravintoloissa ja kahviloissa voi virkistäytyä 1800-luvun henkeen muun muassa aatelisklubilla, porvarisklubilla, talonpoikaisklubilla, keisarin krouvissa ja viinituvassa. Aatelisklubilla, Ravintola Timbaalissa, pääsee seuramaan myös valtiopäivien iloisia päättäjäistanssiaisia: draamaa, suloisia serenadeja ja arkaluonteisia pilkkalauluja esittävät Partita-kuoro ja Porvoon Teatteri. 

Näyttelyitä, opastuksia ja yllätysesiintyjiä
Porvoon museon valtiopäivänäyttelyt ovat esillä Kappalaisentalossa, Holmin talossa sekä vanhassa Raatihuoneessa. Näyttelyt kertovat valtiopäivien tapahtumista ja henkilöistä. Vanhassa raatihuoneessa on nähtävillä muun muassa reki, jolla keisari saapui Porvooseen.

Porvoon matkailuoppaat järjestävät useita lyhyitä opaskävelyitä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Historiallisten valtiopäivärakennusten vierellä kerrotaan tarinoita valtiopäivätapahtumista. Myös lapsille on omia draamaopastuksia. Porvoon Teatterin Pikku-Elina johdattaa lapset valtiopäivien ajan Porvooseen omalla kävelyllään. Porvoon Taidekoulun kurkistuskuvien äärellä voi kokeilla, miltä tuntuu muuntautua vaikkapa keisariksi, Ulla Möllersvärdiksi, piispaksi tai talonpojaksi.

Jokirannassa, rantaterasseilla ja laivoilla liikkuu klo 12-16 yllätysesiintyjiä: musiikkia, draamaa ja sirkusta. Miekkamiesten kahakkaa ja Sveaborgin sotilassoittokuntaa voi seurata Raatihuoneentorin lisäksi Aleksanterinkadun sillan portailla kello 14 lähtien.

Porvoon Kalaasien toteutuksessa on mukana noin 150 porvoolaista taiteen, kulttuurin ja matkailualan harrastajaa ja ammattilaista. Lisäksi vanhan kaupungin ja jokirannan yrittäjät osallistuvat kaupunkijuhlan toteutukseen.



Lisätietoja: Sari Hilska, tuottaja, Porvoon kaupungin kulttuuritoimi, puh. (019) 520 2405, 040 482 2004, sari.hilska at porvoo.fi, www.porvoo.fi/valtiopaivat



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta