[Nayttelyposti] Matkaevästä-näyttely Hotelli- ja ravintolamuseossa 28.1.-27.9.2009.

Anni Pelkonen anni.pelkonen at hotellijaravintolamuseo.fi
Ke 28.Tammi. 14:32:55 EET 2009


MATKAEVÄSTÄ-NÄYTTELY HOTELLI- JA RAVINTOLAMUSEOSSA 28.1.-27.9.2009.

Ravintolavaunun lihapullat, kahvit tienvarren huoltoasemalla, ruotsinlaivan seisova pöytä ja lentoemännän tarjoilemat virvokkeet luovat matkatunnelmaa. Eväät ovat olennainen osa matkaelämystä. Hotelli- ja ravintolamuseon uusi teemanäyttely esittelee ruoan myyntiä ja tarjoilua asemilla, liikennevälineissä ja matkan varrella.

Matkailun yleistyessä tarvittiin matkailijoille lisää palveluita. Koska lyhyetkin matkat kestivät useita tunteja tai päiviä, kaivattiin aamiaisia, lounaita ja päivällisiä, täydellisiä aterioita ja pientä purtavaa. Höyrylaivojen ylellisissä ruokasalongeissa nautittiin voileipäpöydän herkkuja 1800-luvulta lähtien. Nykyisten matkustajalaivojen suositut buffet-ravintolat jatkavat perinnettä. Rautatieliikenteessä asemaravintolat olivat pitkään olennainen osa junamatkustamista. Asemaravintoloiden taso vaihteli ensimmäisen luokan ravintoloista vaatimattomiin pysähdyspaikkoihin. Junat pysähtyivät asemilla viidestä minuutista puoleen tuntiin eikä kunnolliseen ruokailuun usein jäänyt aikaa. Vuosikymmenien ajan asemaravintoloiden suosituinta evästä olivatkin voileivät, joita ostettiin myös junaan mukaan.

Ensimmäiset ravintolavaunut liitettiin juniin 1910-luvulla. Niissä syötiin loistokkaita lounaita ja monien ruokalajien illallisia. Myyntikärrystä saattoi ostaa eväitä 1960-luvulta lähtien. 1970-luvun itsepalveluravintolavaunuissa posliinit vaihtuivat kertakäyttöastioihin ja voileivät ja pasteijat oli asetettu esille lasikoihin. Linja-automatkustajat pääsivät odottelemaan aseman kahvilaan tai ravintolaan 1930-luvulta lähtien. Käsitteeksi muodostuneet Matkahuollon kahvilat jatkavat edelleen toimintaansa monella paikkakunnalla. Myös maanteiden varsille alettiin kaivata pysähdyspaikkoja. Huoltoasemakahvioiden aikakausi alkoi 1950-luvun lopulla. 

Ensimmäiset lihaliemet ja virvoitusjuomat Aero Oy:n matkustajille tarjoiltiin vuonna 1947. Lentäminen oli luksusta, joten lyhyilläkin lennoilla oli pientä tarjottavaa. Helsingin ja Turun välillä ehdittiin nauttia kahvia, voileipiä, kakkua ja suklaata. Matkustajamäärien kasvaessa ateriointi yksinkertaistui ja tarjoiluvaunut otettiin käyttöön. Vuosikymmenien mittaan lentokoneissa tarjottujen ruoka-annosten määrä on moninkertaistunut ja valikoima kasvanut. 

Hotelli- ja ravintolamuseo on majoitus-, matkailu- ja ravitsemisalan sekä suomalaisen juoma- ja ruokaperinteen erikoismuseo. Matkaevästä-näyttely on avoinna 27.9.2009 asti ja aiheeseen liittyvä verkkonäyttely julkistetaan kevään 2009 aikana.  

Hotelli- ja ravintolamuseo
Kaapeli, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
Näyttely avoinna ti-su klo 11–18, pääsymaksut 2 € / 1 €
www.hotellijaravintolamuseo.fi

Lisätietoja näyttelystä:
Anni Pelkonen, tutkija
(09) 6859 3722
anni.pelkonen at hotellijaravintolamuseo.fi




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta