[Nayttelyposti] STUDIO: Maria Lindberg

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ma 19.Tammi. 16:11:48 EET 2009


TIEDOTE


Maria Lindberg
Run Like Hell
Turun taidemuseon Studiossa 23.1.-22.3.2009

Tiedotustilaisuus torstaina 22.1.2009 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Avajaiset torstaina 22.1. klo 18-20.
Taiteilija on läsnä molemmissa tilaisuuksissa.
Tervetuloa!


Göteborgissa asuva Maria Lindberg (s. 1958) on 1990-luvun alusta asti vaikuttanut voimakkaasti ruotsalaiseen nykytaiteeseen. Hän on pitänyt useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä tunnetuissa taidelaitoksissa, gallerioissa ja biennaaleissa niin Pohjoismaissa, Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Nyt Turun taidemuseon Studiossa nähdään Maria Lindbergin näyttely Run Like Hell, joka esittelee taiteilijan tuotantoa pääasiassa 2000-luvulta.

Maria Lindbergin taide on niin muodoltaan kuin sisällöltäänkin vapaamuotoista, mutta samanaikaisesti pettämättömän täsmällistä ja tarkkaa. Hänen taiteelliset juurensa ovat varhaisessa käsitetaiteessa ja hänellä on läheinen sukulaisuussuhde Fluxus-liikkeen taiteilijoihin.

Maria Lindbergin taiteilijuuden täyttää yksityisyys. Se on esimerkki omanlaisesta ja johdonmukaisesta ajattelusta pohjoismaisen nykytaiteen kentällä. Hän on alati liikkeessä ja valmiina kokeiluihin. Vuosien aikana Lindberg on työskennellyt hyvin erilaisten materiaalien kanssa - kuten tekstien, videoiden, piirustusten, valokuvien, ääniteosten, taiteilijakirjojen, maalausten ja esineiden - haastaakseen katselijan, niin aivot kuin silmätkin, pohtimaan taiteilijan omia tutkimuksia kielen ja ajatusten harhaanjohtavuudesta.

Yhtä aikaa kun Maria Lindberg väittää, että taide ei ainoastaan heijasta arkipäivää, vaan sen pitää viedä ajatusta eteenpäin, hän korostaa yksinkertaisuuden ja eräänlaisen taloudellisuuden merkitystä. Yleensä videoteoksissa on alusta loppuun asti kulkeva juoni, vaikka taiteilija editoi videoitaan mahdollisimman vähän. Myös materiaalivalinnat ovat yksinkertaisia ja esineet kierrätettyjä arkisia esineitä. Taiteilijan valinnat ovat aina hyvin tietoisia. Hän haluaa saavuttaa toivomansa vaikutelman ja lisätä katsojan ymmärrystä.

Turun taidemuseon Studioon Maria Lindberg on luonut uuden, paikkasidonnaisen teoksen. Run Like Hell -näyttelyn taiteilija on koostanut yhteistyössä kuraattori Mats Stjernstedtin kanssa, joka on tukholmalaisen Index -  the Swedish Contemporary Art Foundationin johtaja. Näyttely on osa  laajempaa yhteistyöprojektia, jonka seuraava näyttely nähdään Prahan Futurassa syksyllä 2009.


Näyttelyä on tukenut Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.


TULOSSA STUDIOON:
Annukka Olli, Turun Piirustuskoulu, 27.3.-17.5.2009
Jouko Lehtola, 5.6.-6.9.2009


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi / amanuens / curator
Aurakatu / Auragatan 26
FIN-20100 Turku / Åbo, Finland
tel. +358 (0)2 262 7094
GSM +358 (0)50 400 3248
fax. +358 (0)2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi>

***
Museums in Motion brings together three prominent art museums in the North of Europe:Kumu Art Museum in Estonia, Malmö Art Museum in Sweden and Turku Art Museum in Finland. Read the latest news from www.museumsinmotion.net<http://www.museumsinmotion.net/>.
Museums in Motion has been made possible with the support of the Culture Programme of the European Union.




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta