[Nayttelyposti] Annika von Hausswolff Turun taidemuseossa

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ma 23.Helmi. 09:59:07 EET 2009


ANNIKA VON HAUSSWOLFF
Turun taidemuseossa 20.2.-17.5.2009

Ruotsalaisen Annika von Hausswolffin (s. 1967) taiteella on ollut huomattava vaikutus valokuvailmaisun nousussa yhdeksi kansainvälisen nykytaiteen keskeisimmistä ilmaisumuodoista ja tätä nykyä hän kuuluukin sukupolvensa arvostetuimpien pohjoismaalaisten valokuvataiteilijoiden joukkoon. Turun taidemuseon näyttely Annika von Hausswolff esittelee edustavan valikoiman teoksia koko taiteilijan uran ajalta. Kaikki näyttelyn teokset kuuluvat Magasin 3 Stockholm Konsthallin kokoelmaan, josta taiteilija on valinnut näyttelyssä esiteltävät teokset. Näyttely on Annika von Hausswolffin ensimmäinen museonäyttely Suomessa.


Annika von Hausswolff tuli 1990-luvun alussa tunnetuksi huolellisesti lavastetuista dokumenttikuvaa muistuttavista valokuvistaan. Jo Back to Nature -sarjassa (1993) hän käytti niitä tyylillisiä ja sisällöllisiä elementtejä, jotka ovat esiintyneet hänen tuotannossaan toistuvasti. Von Hausswolffin teoksille luonteenomaisia tunnetiloja ovat yksinäisyys, turhautuminen ja melankolisuus. Hänen taiteestaan voi löytää yhtymäkohtia surrealismin perinteeseen. Valokuvissa nähdään usein unenkaltainen tila, jossa tutut esineet, tilanteet ja näkymät tuntuvat irrallisilta ja epätosilta. Vaikka valokuvien verhoissa, tuoleissa ja pattereissa ei itsessään ole mitään outoa, jokin viestittää katsojalle, että kaikki ei ole kohdallaan.


Annika von Hausswolff käsittelee taiteessaan ruumiillisuutta sekä sukupuolen ja valtasuhteiden problematiikaa. Hänen tuotannossaan toistuvia teemoja ovat myös kätkeminen ja paljastaminen. Voimakas salamavalo, tarkoituksellinen lavastamisen tuntu sekä kuvaelementtinä usein toistuva laskostettu verho liittyvät tähän aihepiiriin. Ihmishahmo on von Hausswolffille keskeinen kuva-aihe. Hänen mallinsa eivät hae kontaktia katsojaan vaan kääntävät selkänsä, peittävät kasvonsa tai sulkevat silmänsä. He ovat fyysisesti läsnä mutta silti jossakin kaukana.

Näyttelyyn liittyy Magasin 3:n tuottama kolme asiantuntija-artikkelia sisältävä julkaisu (kielet ruotsi ja englanti), johon Turun taidemuseo on tuottanut suomenkielisen liitteen.


Näyttelyä on tukenut Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi / amanuens / curator
Aurakatu / Auragatan 26
FIN-20100 Turku / Åbo, Finland
tel. +358 (0)2 262 7094
GSM +358 (0)50 400 3248
fax. +358 (0)2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi>

***
20.2.-17.5.2009
ANNIKA VON HAUSSWOLFF

23.1.-22.3.2009
STUDIO: Maria Lindberg, Run Like Hell
PIMIÖ/MÖRKRUM/DARKROOM: Peter Land, The Lake

11.9.2008-30.8.2009
Kuvan kauniit - nainen katseen kohteena/Bildsköna - kvinnan i blickpunkten/Picture Perfect - Gazing at Women
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta