[Nayttelyposti] Arktinen hysteria avaa uudistetun Taidehallin

Sanna Kangasluoma sanna.kangasluoma at taidehalli.fi
Pe 21.Elo. 10:40:00 EEST 2009


ARKTINEN HYSTERIA – suomalaisen nykytaiteen transsitila

21.8. – 4.10.2009 HELSNGIN TAIDEHALLISSA

 

Suomalaiseen nykytaiteeseen liitetään edelleen pohjoisesta hulluudesta kertovaa eksotiikkaa. Näyttelyn 17 taiteilijan teoksissa 1960-luvun utopistinen optimismi kohtaa 2000-luvun taiteilijoiden ympäristöstään ja tulevaisuudestaan kokeman huolen. Arktinen hysteria avaa uudistetun ja peruskorjatun Taidehallin, joka on ollut suljettuna vuoden verran.

 

Newyorkilainen nykytaidekeskus P.S.1:n (MoMA)  johtaja Alanna Heiss kokosi yhdessä Framen johtajan Marketta Seppälän kanssa suomalaisen kuvataiteen katselmuksen, jossa eri sukupolvia ja eri taiteenaloja edustavia taiteilijoita yhdistävät jännittävät visiot ja psykedeeliset utopiat. Näyttely nähtiin New Yorkissa 2008 ja se herätti siellä paljon huomiota. Budapestissa se oli tänä keväänä. 

Arktinen hysteria käyttää hyväkseen kulttuurisia kliseitä tavalla, joka osoittaa, miten globaalia lämpötilaa mitataan parhaiten paikallisin keinoin. Mistään suomalaisuuden projektista tai tulkinnasta näyttelyssä ei ole kyse. 

 

Näyttelyn taiteilijat ovat Marcus Copper, Veli Granö, Ilkka Halso, Huutajat/Mika Ronkainen, Pekka Jylhä, Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, Reijo Kela, Erkki Kurenniemi, Tea Mäkipää, Pink Twins, Anni Rapinoja, Stiina Saaristo, Jari Silomäki, Sami Sänpäkkilä, Mika Taanila ja Salla Tykkä.

 

Upeassa katselmuksessa on esillä veistoksia, videoteoksia, maalauksia, valokuvia, installaatioita, ääniteoksia sekä dokumenttifilmi. Taidehallin versiossa on mukana uusia teoksia usealta taiteilijalta. Näyttely levittäytyy myös Taidehallin ulkopuolelle ja kahvilaan.  

 

Taiteilijaduo Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ensiesittävät Taidehallin Studiossa uuden, hulvattoman videoteoksen Unimaa (Tarja ihmemaassa), joka on dramatisoitu tavallisten ihmisten näkemien presidenttiunien pohjalta.

 

Huutajat-dokumentti (2003, 76 min. ohj. Mika Ronkainen) esitetään Taidehallin kahvilassa ke, to ja su klo 15.30.

 

Avoinna: ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la-su 11–17.

Liput: 8/5,50 €, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy

 

-----------------------------

Sanna Kangasluoma

Viestintävastaava 

Communication Manager

TAIDEHALLI / KONSTHALLEN / KUNSTHALLE HELSINKI

Gsm +358 40 4514772 

Phone +358 9 4542 0613

Fax +358 9 4542 0610

sanna.kangasluoma at taidehalli.fi

www.taidehalli.fi <http://www.taidehalli.fi/> 

www.suomentaideyhdistys.fi <http://www.suomentaideyhdistys.fi/>  

 

HELSINGIN TAIDEHALLI 

Nervanderinkatu 3

FI-00100 Helsinki

 

 




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta