[Nayttelyposti] Andreas Alariesto - Tarinankertoja Lapista -näyttely Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa 30.4.-13.9.2009

Alariesto Tuija ROVANIEMEN KAUPUNKI Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
Ke 29.Huhti. 08:21:49 EEST 2009


Andreas Alariesto - Tarinankertoja Lapista -näyttely Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa 30.4.-13.9.2009 


Andreas Alariesto (1900-1989) oli Sompion Lapista kotoisin oleva taiteilija, tarinankertoja ja perinteen tallentaja. Hän eli juuri Lapin kulttuurin murrosaikana, jolloin vanha, perinteinen, luontaistalouteen perustuva elämäntapa oli muuttumassa. Alariesto on tehnyt Lapin kansanperinteen tallentajana ja kuvittajana merkittävää työtä. Hän avaa kuvissaan ja lauluissaan meille ikkunoita menneisyyteen. Alarieston työt ovat pohjoiskalotin kansanelämän kuvauksen perinnettä. 

Alariesto oli saanut synnyinlahjakseen monipuolisen lahjakkuuden ja luovuuden. Jo varhain hän ymmärsi, että hänen elämäntehtävänsä oli säilyttää ja siirtää tuleville sukupolville entisten aikojen muistot ja perinteet. Maalausten kautta hän muisteli ja loi menneisyyttä uudelleen. Taide, elämä ja tarina kietoutuivat toisiinsa. 

Alarieston maalaukset kertomuksineen ovat ainutlaatuisia dokumentteja Lapin ihmisten elämästä tuolta ajalta ja siksi erityisen kiinnostavia tämän päivän ihmisille. Maalauksissa kuvatut muistot myös auttavat elämän ja menneiden ristiriitojen ymmärtämistä. Tarinat - ovatpa ne sitten maalattuja tai kerrottuja - ovat tärkeitä tekijän itsensä lisäksi myös koko yhteisölle.

Näyttely on tuotettu Rovaniemen taidemuseon ja Lapin maakuntamuseon yhteistyönä. Näyttelyn teokset ovat Rovaniemen kaupungin kokoelmasta. 

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta