[Nayttelyposti] VUODEN NUORI TAITEILIJA 2009 on valittu

Jokiaho Ismo Ismo.Jokiaho at tampere.fi
Ke 24.Syys. 16:39:34 EEST 2008


TIEDOTE 24.9.2008
Tiedotusvälineille

                                                                                                                                                                           
         Vapaa julkaistavaksi

                           24.9. klo 12.00

 

VUODEN NUORI TAITEILIJA 2009 on valittu

 

Taiteilija Hannu Karjalainen on valittu Vuoden 2009 nuoreksi taiteilijaksi. Karjalainen saa Tampereen kaupungin myöntämän ja Nokia Oyj:n tukeman yhteensä 20 000 euron stipendin sekä mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa. Lisäksi Vuoden nuori taiteilija esittäytyy myöhemmin syksyllä myös Helsingin kaupungin taidemuseossa. 

 

Hannu Karjalainen on järjestyksessä 25. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä ja Strasbourgissa, Ranskassa. Karjalainen (s. 1978 Haapavedellä) on valmistunut vuonna 2005 Taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmasta. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 2004. Yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut vuodesta 2003 lähtien.

 

"Taiteeni lähtee halusta hahmottaa maailmaa ja taiteen tekemistä. Työskentelyssäni on usein lähtökohtana joku kuvan perusformaatti, kuten muotokuva tai maisema. Olen soveltanut muotokuvan ajatusta videotaiteeseen, pohdiskellen sen relevanssia ja mahdollisuuksia tämän hetken jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Muotokuvani eivät niinkään ole yksittäisen henkilön persoonan kuvauksia, vaan yleisluonteisempia pohdiskeluita inhimillisyyden tilasta. Videoteoksissani on toisaalta kyse myös ihan perustavaa laatua olevista kuvataiteen tekemisen kysymyksistä, kuten värin, tilan ja materiaalin suhteista."

 

Valinnan tehneeseen asiantuntijaryhmään kuuluivat Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju puheenjohtajana, Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Berndt Arell, Helsingin kaupungin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén, kuvataiteilijat Hannu Ojala, Osmo Rauhala, Heidi Romo ja Jyrki Siukonen ja sihteerinä Elina Bonelius. Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta. Tapahtuman järjestävät Tampereen taidemuseo / Tampereen kaupunki ja valinnan tekevässä asiantuntijaryhmässä ovat edustettuina lisäksi Tampereen Taideyhdistys ry, Tampereen Taiteilijaseura ry. ja Suomen Taiteilijaseura. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda esille nuoria, lahjakkaita taiteilijoita ja kiinnittää huomiota uuteen suomalaiseen kuvataiteeseen ja sen ilmiöihin.

 

Vuoden nuori taiteilija 2009 - Hannu Karjalainen  -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 28.2. - 5.4. 2009.  

 

Kuvia saatavana osoitteesta www.tampere.fi/taidemuseo <http://www.tampere.fi/taidemuseo> 

CV saatavana osoitteesta http://www.helsinkischool.fi/helsinkischool/artist.php?id=9010

 

Taidemuseo on avoinna ti-su 10-18, Puutarhakatu 34, Tampere. 

Puh. (03) 5656 6577, tamu at tampere.fi <mailto:tamu at tampere.fi> 

 

Lisätietoja:   TAMPEREEN TAIDEMUSEO

Tapani Pennanen, 050 345 1143, tapani.pennanen at tampere.fi <mailto:tapani.pennanen at tampere.fi> 

         Ismo Jokiaho, 040-801 2714, ismo.jokiaho at tampere.fi <mailto:ismo.jokiaho at tampere.fi> 



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta