[Nayttelyposti] IHMETTELYÄ - Virpi Talvitien kuvitusoriginaalena Hyvinkään taidemuseossa

Laurila-Hakulinen Raisa Raisa.Laurila-Hakulinen at HYVINKAA.FI
Ma 15.Syys. 11:35:07 EEST 2008


IHMETTELYÄ  

VIRPI TALVITIEN KUVITUSORIGINAALEJA

HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO 17.9. -19.10.2008

 

Virpi Talvitie (s. 1961) on monipuolinen kuvittaja ja graafikko, joka on tehnyt yhteistyötä monien tunnettujen suomalaiskirjailijoiden kanssa. Kymmenet lasten kuvakirjat, satukirjat, tietokirjat, romaanit ja aikuisille suunnatut runoteokset ovat saaneen visuaalisen maailmansa Talvitien käsistä. Virpi Talvitie on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta, graafisen suunnittelun osastolta vuonna 1989. Hän sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2006 yhdessä kirjailija Timo Parvelan kanssa kirjasta Keinulauta (2006). 

 

Talvitie käyttää kuvitustyössään itse kehittämäänsä menetelmää jossa öljypastelliliituun ja vesiväriin yhdistyy raaputustekniikka. Menetelmä tuottaa vaikutelman väripintojen kerroksellisuudesta ja monitasoisuudesta sekä raikkaan ja ilmavan yleisilmeen. Kirjojen kuvittaminen merkitsee Talvitielle liikkumista monen eri taiteenalan välimaastossa: kirjallisuuden ja kuvataiteen välillä sekä graafisen muotoilun alueella. Talvitien kuvituksia on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla. Finlandia Junior-palkinnon lisäksi hän oli vuoden 2006 ja 2008 IBBY:n kansainvälisen H.C..Andersen-kuvittajapalkinnon Suomen ehdokkaana. 

 

Taidemuseossa on esillä Virpi Talvitien aikuisten kirjoihin tekemiä alkuperäiskuvituksia. Katri Tapolan Ihmetyksiä - Tarinoita ja kuvia hämmästyneille (2006) on pienoisproosateos, jossa kuvitus täydentää ilmavasti ja uusia assosiaatioita luoden kirjan tekstiä. Vuonna 2008 ilmestynyt Pää tallella - runoja ikääntyneille on Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston hurmaava kokoelma 70 runoilijan tekstejä vanhenemisesta. Virpi Talvitien hauskat ja koskettavat kuvat kertovat oivaltavasta eläytymisestä ja tuovat usein täysin uuden ulottuvuuden runojen todellisuuteen. Kuvitus tarjoaa lukijalle sekä älyllisiä että esteettisiä oivalluksia. Kuvittaminen onkin Virpi Talvitielle tuumailua, visualisointia ja kuvallista oivaltamista. Hän työstää samaa kuvaa niin kauan että tavoittaa kuviinsa haluamansa tunnelman. 

 

Virpi Talvitien lastenkirjakuvituksia on esillä samanaikaisesti 9.9.-12.10. Lasten ja nuorten taidekeskuksessa Villa Artussa Hyvinkäällä.

Lisätietoja museonjohtaja Raisa Laurila-Hakulinen puh. 040 571 0729 tai raisa.laurila-hakulinen at hyvinkaa.fi. Kuvia lehdistökäyttöön osoitteessa www.hyvinkaa.fi/press.

 

 

 

_____________________________

Raisa Laurila-Hakulinen

museonjohtaja

p. (019) 459 4003 tai 040 571 0729

Hyvinkään taidemuseo

Hämeenkatu 3 D

05800 HYVINKÄÄ

www.taidemuseo/hyvinkaa.fi

 




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta