[Nayttelyposti] Kuvan kauniit Turun taidemuseossa

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ke 10.Syys. 09:20:02 EEST 2008


TIEDOTE


Kuvan kauniit - nainen katseen kohteena
11.9.2008-30.8.2009
Turun taidemuseossa

Tiedotustilaisuus torstaina 11.9. klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Tervetuloa!

Turun taidemuseon kokoelma - niin kuin mikä tahansa laaja eri aikakausien taidetta käsittävä kokoelma - sisältää runsaasti teoksia, joiden aiheena on nainen. Näyttely Kuvan kauniit - nainen katseen kohteena rakentuu temaattisista kokonaisuuksista, jotka lähestyvät Turun taidemuseon kokoelman naisaiheisia teoksia eri näkökulmista. Näyttely kurkistaa suositun aiheen taakse ja selvittää, kuka naista oikein katsoo ja miten. Esillä olevat teokset ovat valmistuneet 1800-luvun lopulla tai 1900-luvun alussa.

Erilaiset naisia esittävät taideteokset kuuluivat olennaisella tavalla 1800-luvun kuvamaailmaan. Useimpia niistä voidaan tarkastella kauneuden tai naiseuden representaatioina. Näyttelyn nimi Kuvan kauniit viittaa juuri tähän. Näyttely kuitenkin katsoo aihettaan, kuvaa naisesta, kaunista pintaa syvemmälle ja sijoittaa teokset osaksi laajempaa yhteiskunnallista ja taidehistoriallista kontekstia. Kuvan kauniit sisältää niin maalauksia, grafiikkaa kuin veistoksiakin ja siinä on mukana teoksia mm. Gunnar Berndtsonilta, Elin Danielson-Gambogilta, Albert Edelfeltiltä, Magnus Enckelliltä ja Akseli Gallen-Kallelalta.

Länsimaisen kulttuurin perusajatuksiin on kuulunut järjen ja luonnon vastakkainasettelu. Tähän kahtiajakoon on liitetty myös sukupuolijako, jossa järki edustaa miehisyyttä ja luonto taas naisellisuutta. Myös Turun taidemuseon kokoelmasta löytyy esimerkkejä tästä ajattelutavasta.

Suomessa naisten muotokuvat ovat aina olleet harvinaisempia kuin miesten. Osaltaan syynä on ollut se, että ennen 1900-luvun jälkipuoliskoa nainen harvoin saavutti niin korkean yhteiskunnallisen aseman, että olisi tullut ikuistetuksi muotokuvaan. Enemmistöä 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa valmistuneista naisten muotokuvista voidaan pitää patriarkaalisen järjestyksen synnyttäminä, osoituksina isän tai aviomiehen vallasta. Osa Kuvan kauniit -näyttelyn muotokuvista tosin heijastaa 1800-luvun loppupuolella alkanutta naisten aseman muutosta, joka vähitellen johti siihen, että myös naisella oli oikeus mielipiteeseen, omaisuuteen ja ammattiin. Myös taiteilijan ammatti tarjosi poispääsyn perinteisestä naisen roolista. Taiteilijoiden omakuvat heijastavat aihepiiriä tavallaan.

Ranskalaisen realismin ihanteet omaksuttiin suomalaisessakin taiteessa 1800-luvun lopulla, kun moni taiteilija jatkoi opintojaan Pariisissa. Taiteilijasta tuli tarkkailija, joka seurasi katujen elämää, kahviloiden asiakasvirtaa ja työtään tekeviä ihmisiä. Tältä ajalta säilyneet maalaukset todistavatkin, että taiteilijoiden erityisen kiinnostuksen kohteena oli kauneudestaan ja eleganssistaan kuulu pariisitar.

Alaston naisvartalo on länsimaisessa taiteessa keskeinen kuva-aihe, mutta sen taustalla vaikuttavia motiiveja on ryhdytty tarkastelemaan kriittisesti vasta 1900-luvun jälkipuoliskolla. Myös tämä aihepiiri on edustettuna näyttelyssä. Lisäksi näyttelyn teemoihin kuuluvat antiikin myyttien ja kirjallisuuden hahmot, kuten Andromeda, Judith, Magdalena ja kotoinen Ainomme. Näyttelyn on kuratoinut Turun taidemuseon amanuenssi Mia Haltia.


Lisätietoja: amanuenssi Mia Haltia, puh. (02) 2627 088, mia.haltia at turuntaidemuseo.fi<mailto:mia.haltia at turuntaidemuseo.fi>
tai amanuenssi Jenny Nybom puh. 050 400 3248, jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi / amanuens / curator
Aurakatu / Auragatan 26
FIN-20100 Turku / Åbo, Finland
tel. +358 (0)2 262 7094
GSM +358 (0)50 400 3248
fax. +358 (0)2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi>





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta