[Nayttelyposti] Pitkältä tieltä - vanhenemisen ja vanhuuden kohtaamisia avautuu Tampereen taidemuseossa 6.9.2008

Jokiaho Ismo Ismo.Jokiaho at tampere.fi
To 4.Syys. 09:03:20 EEST 2008


Pitkältä tieltä - Vanhenemisen ja vanhuuden kohtaamisia 

Tampereen taidemuseossa 6.9.-16.11.2008 



Tampereen taidemuseossa aukeaa yleisölle 6.9.2008 Pitkältä tieltä - vanhenemisen ja vanhuuden kohtaamisia näyttely. Pitkältä tieltä -näyttely tarkastelee vanhuuden sekä vanhenemisen teemoja kuvataiteen aiheena ja taiteilijoiden omassa elämässä. Näyttely lähestyy aihettaan sekä sisältä, iäkkäiden taiteilijoiden teosten valossa että ulkoa: millaisena kuvataide on näyttänyt ja näyttää vanhenemisen ja vanhuuden.

 

Vanheneminen ja vanhuus kuvataiteen aiheena ei ole yksioikoinen. Vanheneva ruumis kuvataiteessa on ollut sekä lempeän että säälimättömän katseen kohteena. Näyttelyn näkymät vaihtelevat riipaisevista humoristisiin, lähtökohtanaan inhimillisen kokemuksen ja näkemisen koko kirjo. 

Vaikka vanhuus on ajankohtaisessa keskustelussa jo pitkään ollut polttava aihe, sen esiintymistä kuvataiteessa on toistaiseksi pohdittu varsin vähän. Pitkältä tieltä on ensimmäinen vanhuutta perinpohjaisesti käsittelevä näyttely Suomessa.

 

Taidemuseon kaikissa kolmessa kerroksessa on esillä yhteensä yli kaksisataa taideteosta kymmeniltä taiteilijoilta. Kukin kerros muodostaa oman teemallisen kokonaisuutensa. Museon ylimmässä kerroksessa esitellään taiteilijoiden oma sisäinen näkemys vanhuudesta. Keskikerroksessa on esillä vanhuuden ulkoinen ilmeneminen, eli kuinka vanhuutta on kuvattu. Museon pohjakerroksessa on esittelyssä vanhuus nykytaiteessa.

 

Näyttely alkaa omakuvista, joista tunnetuimmat Suomen taiteessa lienevät Helene Schjerfbeckin pysähdyttävät maalaukset ja piirustukset hänen viimeisiltä vuosiltaan. Tamperelainen Gunnar Pohjola on tutkaillut omaa hahmoaan syvän inhimillisesti, huumorin ja tragiikan herkällä rajalla liikkuen. Iäkkäiden taiteilijoiden tuotanto on monipuolista. Valoa ja väriä säteileviä näkymiä elämästä dementiahoitokodissa, kuten Rafael Wardilla, dramaattista abstraktiota niin kuin Liisa Rautiaisella, kimaltavia maisemia ja henkilökuvia kuten Sigrid Schaumanilla sekä runollisia mielikuvitusnäkyjä kuten Ellen Thesleffillä.

 

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös asiantuntija-artikkeleista koottu ja runsaasti kuvitettu näyttelykirja, jonka kirjoittajista mainittakoon professorit Riitta Konttinen ja Antti Hervonen, dosentit Tutta Palin ja Sinikka Vakimo sekä fil. tohtori Margareta Willner-Rönnholm. 

 

Pitkältä tieltä - vanhenemisen ja vanhuuden kohtaamisia Tampereen taidemuseossa 6.9.-16.11.2008. Puutarhakatu 34. Avoinna ti-su 10-18, puh. (03) 5656 6577, opas- ja ryhmävaraukset ti - pe (03) 5656 6677, yleisöopastukset su klo 15, pääsymaksut 6/5/2 euroa, tamu at tampere.fi, www.tampere.fi/taidemuseo 

 

 

 

Lisätietoja

Museoamanuenssi Marja-Liisa Linder, puh. 040 8016 873 

Museosihteeri Ismo Jokiaho, puh. 040 8012 714

etunimi.sukunimi at tampere.fi

 

 

Lehdistökuvia osoitteessa www.tampere.fi/taidemuseo <http://www.tampere.fi/taidemuseo>  




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta