[Nayttelyposti] Sami van Ingen ja Hanna Vahvaselkä Mikkelin taidemuseossa

Hyvönen Paula Paula.Hyvonen at Mikkeli.fi
Ma 6.Marras. 14:40:17 EEST 2008


HARHAKUVIA - Sami van Ingen  *  MATKAMUISTOJA - Hanna Vahvaselkä
Mikkelin taidemuseo  3.10. - 9.11.2008

Mikkelin taidemuseon syksyn avaa kaksi eteläsavolaista taiteilijaa. Taidemuseon ensimmäisessä kerroksessa on taiteilija Sami van Ingenin (s. 1964) kineettisiä veistoksia, filmi- ja videoteoksia sekä installaatioita.
Näyttelyn yleisenä teemana on ajatukset konkreettisen kuvapinnan, havainnon ja tulkinnan välisistä tiloista. Kuten tiedämme kuvat ovat oivallisia harhautuksen ja manipuloinnin välineitä, niin visuaalisella kuin ajatuksellisellakin tasolla. Esillä on leluja sekä opetuksessa käytettyjä kuvia, jotka alunperin on lastattu, kaupallisista tai ideologisista syistä, voimakkailla merkityksillä. Nyt muokattuina sekä tuotuina taidemuseoon nämä kuvat saavat uuden tulkinnallisen asiayhteyden. Lähes kaikki esillä olevat teokset on tehty kierrätysmateriaaleista, joita taiteilija on kerännyt roskalavoilta, kierrätyskeskuksista sekä toisten taiteilijoiden materiaalitähteistä. Lisaksi näyttelyssä on esillä Sami van Ingenin videoteoksia Mikkelin taidemuseon kokoelmista.


Taiteilija Hanna Vahvaselkä (s.1973) esittäytyy Mikkelin taidemuseossa ensimmäistä kertaa omalla yksityisnäyttelyllään. Yläkerran tiloissa on esillä hänen uusia teoksiaan viimeisen vuoden ajalta. Teokset ovat puisia reliefimäisiä piirustuksia ja sekatekniikalla toteutettuja installaatioita, joita Vahvaselkä on tehnyt sekä työhuoneellaan Mikkelissä, että taiteilijaresidenssissä Italiassa, Mazzano Romanossa.
Näyttelyn teemana on matkustaminen, liikkeellä olo ja turismi. Teoksissaan taiteilija lähestyy aihetta eri puolilta sekä henkilökohtaisesti että ulkopuolisena tarkkailijana. Teokset ovat eräänlaisia lomakuvia mukavasta eksyksissä olosta, avoimesta eteenpäin menosta, ihmisvilinään sekoittumisesta ja arjen unohtamisesta. Mutta myös ylimielisestä, halveksivasta käytöksestä, matkamuistokrääsästä ja turisteista syntyvistä jätteistä. Osansa näyttelyssä saavat kauniit maisemat, leppoisa yhdessä olo, matkaoppaat, itseään muistomerkkien edessä kuvauttavat ihmiset, tungos ja juopottelevat turistit.  
Teosten yhtenä tärkeänä teemana on vesi: juomavesi, pullovesi, suihkulähteet, uima-altaat, kanavat. Vesi on suuri nautinnon ja virkistyksen lähde, mutta veteen kietoutuu myös iso osa matkailusta aiheutuvista ympäristöongelmista.
Tukeakseen lähimatkailua taiteilija on koonnut osaksi näyttelyään myös pienen, kotikaupunkiaan Mikkeliä ja sen matkailun arvoisia kohteita esittelevän oppaan. Tätä opasta on saatavilla näyttelyn ajan taidemuseosta.


Lisätietoja amanuenssi Paula Hyvönen, puh. (015) 194 2421, paula.hyvonen(at)mikkeli.fi.

Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli. Internet: www.mikkeli.fi/museot E-mail: museot at mikkeli.fi Museo on avoinna ti-su 10-17, ke 12-19, la 10-13, ma suljettu. Pääsymaksu aikuiset 4 EUR, opiskelijat 2,50 EUR, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Talvikaudella (loka-huhtikuu) perjantaisin vapaa pääsy. Ryhmille opastuksia arkisin klo 8-17, varaukset puh (015) 194 2424, fax (015) 366 161.


Terveisin,

Paula Hyvönen
amanuenssi
Mikkelin taidemuseo
puh. (015) 194 2421
fax. (015) 366 161
paula.hyvonen(at)mikkeli.fi
www.mikkeli.fi/museot

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta