[Nayttelyposti] Salon taidemuseo julkaisee prosenttitaidetta esittelevän nettisivuston

Leino Ulla Ulla.Leino at salo.fi
Ke 19.Loka. 10:05:23 EET 2008


TIEDOTE 19.11.2008

Salon taidemuseo julkaisee prosenttitaidetta netissä

Kymmenettä toimintavuottaan juhliva Salon taidemuseo julkaisee nettisivuston www.salonprosenttitaide.fi<http://www.salonprosenttitaide.fi/>, joka esittelee Salon kaupungin noudattaman prosenttiperiaatteen satoa. Vuodesta 1977 alkaen sovelletun periaatteen avulla kaupunki on hankkinut lähes 300 taideteosta 34 julkiseen rakennukseen. Teokset ja niiden sijoituspaikat esitellään sivustolla kuvien kera, minkä lisäksi 28 teoksesta koottu Nettinäyttely-osio tekee läpileikkauksen Salon prosenttiperiaatteen vuosikymmeniin, taiteilijoihin, teostyyppeihin sekä erilaisiin rakennus- ja perusparannuskohteisiin. Nettinäyttelykierrokselle tarjoutuu mukaan kaksi virtuaalikumppania, sarjakuvahahmot Viiru ja Töyhtis. Muurlan opiston sarjakuvataiteen opiskelijoiden luomat Viiru-kissa ja Töyhtis-lintu kommentoivat ja keskustelevat näkemästään. Elämää nähneen kulkijakissan ja sirkuttavan taiteenystävän puhekuplissa kaikuu elävässä elämässä kuultuja mietteitä, joita sarjakuvataiteen opiskelijat kirjasivat muistiin osana opintoihinsa sisältynyttä käsikirjoitusharjoitusta.

Nettisivustolta on mahdollista hakea prosenttiperiaatteella hankittuja teoksia taiteilijan, teostyypin, hankinta-ajankohdan ja sijoituspaikan mukaan. Pysyväksi käytännöksi muodostuneen prosenttiperiaatteen myötä kaupungin teoskokoelma karttuu useiden kymmenien teosten vuosivauhtia ja myös tietokanta kasvaa kun uudet hankinnat tulevat esittelyyn. Suuret rakennushankkeet kuten vuonna 2005 valmistunut Salon lukio ja Salon kirjaston laajennus vuonna 2004 toivat mukanaan mittavia teoshankintoja, mutta vuosittain on vireillä myös useita pienempiä prosenttitaiteen piiriin kuuluvia hankkeita kuten päiväkotien ja koulujen peruskorjauksia. Uudenlainen kohde on Salon jätevedenpuhdistamo, jonka ympäristöteos Veden taika - The Magic of Water valmistuu vuonna 2009 entiseen saostusaltaaseen. Jätevedenpuhdistamo on ensimmäinen kunnallistekniikan alaan kuuluva rakennuskohde, johon Salossa on sovellettu prosenttiperiaatetta. Kaupungin taidekokoelmista noin viidesosa on prosenttitaidetta. Talletuksina ja mm. lahjoituksina saatuihin teoksiin verrattuna prosenttitaiteen erityinen piirre on se, että teokset on joko suunniteltu kohteeseen jo rakennusvaiheessa tai hankittu tulevaa sijoituspaikkaa ajatellen.

Prosenttitaidehankintoja on koordinoinut vuodesta 1998 eli perustamisestaan lähtien Salon taidemuseo. Julkaisemalla hankintoja esittelevän sivuston taidemuseo haluaa nostaa esiin paremman ympäristön hyväksi tehtyä työtä. Varaamalla 1% julkisen rakentamisen kustannuksista taidehankintoihin, kaupunki on yli kolmenkymmenen vuoden ajan panostanut merkittävällä tavalla asukkaiden hyvinvointiin. Hankinnoista tutuimpia ovat suuret ulkotiloihin sijoitetut teokset kuten uimahalliin saapuvia tervehtivä Pekka Jylhän veistos Ilo ja liikenteellisesti vilkkaassa ympäristössä Salon lukion edustalla sijaitseva Hans-Christian Bergin veistos Muodon illuusio. Suurelle yleisölle tuntemattomampia ovat teokset, joita on hankittu parantamaan erilaisia työ-, opiskelu- ja päiväkotiympäristöjä. Sivusto tarjoaa tietoa niin tutuista kuin vähemmän tunnetuista teoksista ja niiden tekijöistä. Yksi sivuston tavoitteista on saada ihmiset tarkastelemaan ympäristönsä teoksia uusin silmin ja huomaamaan taiteen arkea parantava vaikutus.

Sivusto on turkulaisen Magis Multimedian tekemä ja sen sisällön on tuottanut Salon taidemuseo. Tukijoina ovat toimineet Halikko Works ja Tikkurila Coatings sekä Opetusministeriö, joka myönsi Salon taidemuseolle avustuksen sivuston suunnitteluun museoiden tietoyhteiskuntahankkeisiin tarkoitetuista varoista vuonna 2006.

Lisätietoja: museonjohtaja Laura Luostarinen, p. (02) 778 4884 / laura.luostarinen at salo.fi<mailto:laura.luostarinen at salo.fi> ja tutkija Ulla Leino, p. (02) 778 4894 / ulla.leino at salo.fi<mailto:ulla.leino at salo.fi>

Salon prosenttitaide netissä: www.salonprosenttitaide.fi<http://www.salonprosenttitaide.fi/>

-------------------------
Ulla Leino
Tutkija, Salon taidemuseo Veturitalli
(02) 778 4894 / ulla.leino at salo.fi<mailto:ulla.leino at salo.fi>
Mariankatu 14, 24240 Salo
www.salontaidemuseo.fi<http://www.salontaidemuseo.fi>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta