[Nayttelyposti] Sven Lokka: Muistoja Muurmannilta -näyttelyn taulut viimein Suomeen

Alariesto Tuija ROVANIEMEN KAUPUNKI Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
To 13.Loka. 14:14:37 EET 2008


Sven Lokka: Muistoja Muurmannilta –näyttelyn taulut saapuvat viimein Suomeen!

Sven Lokka: Muistoja Muurmannilta –näyttely on ollut avoinna Lapin maakuntamuseossa, Arktikumissa jo 29.8.2008 alkaen. Näyttely päätettiin avata ja pystyttää siitä huolimatta, että Venäjältä näyttelyyn esille aiotut taulut jäivät elokuussa saapumatta. Aidot taulut korvattiin tauluista otetuin valokuvin. Nyt Venäjältä saapuu näyttelyyn tauluja Murmanskin aluetaidemuseon omista kokoelmista, Sven Lokan yksityiskokoelmasta sekä muutamia yksityishenkilöiden omistuksessa olevia tauluja. Suomen puolelta yksityishenkilöiden kokoelmista tauluja on ollut jo esillä kaksitoista kappaletta. 

Taulujen tuomiseen ja rajamuodollisuuksiin liittyvien asiakirjojen matka byrokratian rattaissa on kestänyt lähes kaksi ja puoli kuukautta, mutta viimein sitkeä kulttuuriyhteistyö on kantanut hedelmää, ja taulut saapuvat Lapin maakuntamuseolle Arktikumiin Rovaniemelle tänään torstaina 13.11. illalla. Näyttelyripustus tehdään perjantain 14.11. aikana, ja näyttely aitoine Sven Lokan tauluineen on avoinna yleisölle lauantaista 15.11. lähtien. Valitettavan viivästyksen vuoksi näyttely ehtii olla avoinna vain kahden viikon ajan, ja näyttely sulkeutuu 30.11.2008. 

Sven Lokka kuvaa tauluissaan suomalaiselämää Muurmannin rannoilla 1800-luvun lopusta lähes nykypäivään saakka. Elämä Jäämeren rannoilla oli rikasta sekä aineellisesti että kulttuurisesti aina 1930-luvun Stalinin vainoihin saakka. Vilkas suomalaiselämä loppui tyystin vuonna 1940, jolloin kansankomissaari Lavrenti Berijan antoi pakkosiirtokäskyn alueen ihmisille: ”Ulkomaisiin kansallisuuksiin kuuluva väestö on siirrettävä pois Muurmannin alueelta”.

Suomalaiset, joita alueella eli yhteensä noin 4500, siirrettiin Karjalaan, ja myöhemmin edelleen Arkangelin metsiin. Tulomajoen rannalla, Kuklinan kylässä vuonna 1924 syntynyt Sven Lokka lähetettiin vainojen aikana sekä Arkangelin että Tseljabinskin pakkotyöleireille. Kovista koettelemuksista huolimatta hänen onnistui palata kotiseudulleen Muurmannin rannoille vuonna 1946. Arkangelin pakkotyöleirillä ollessaan Lokka vannoi kertovansa vielä joskus jälkipolville Muurmannin suomalaisten elämästä ja tragediasta; tätä valaansa hän on toteuttanut mm. maalaamalla tauluja, jotka kuvaavat suomalaiskylien elämää, elinkeinoja ja arkipäivän tapahtumia Muurmannin rannoilla. Hänen tuotannostaan löytyy myös kuvauksia vankileirien kauheuksista ja elämästä sodan aikana ja sen jälkeen. Maalaamisen lisäksi Lokka on kirjoittanut kolmiosaisen kirjasarjan Muurmannin suomalaisten elämästä.  

Suomalaisten elämästä Muurmannin rannikolla 1900-luvun alusta ei juuri ole säilynyt dokumenttiaineistoa, minkä vuoksi Sven Lokan kansatieteellisen tarkat maalaukset kertomuksineen ovat ainutlaatuisia dokumentteja tuolta ajalta. Hänen laaja tuotantonsa käsittää useita satoja maalauksia, joista näyttelyyn on koottu keskeisimmät teokset ja niihin liittyvät tarinat. 

Näyttely on avoinna Lapin maakuntamuseolla Arktikumissa sunnuntaihin 30.11.2008 saakka. Aiheeseen liittyvää julkaisua voi ostaa Arktikumin museokaupasta (12€). 

Lisätietoja: 
************************************************
Tuija Alariesto
Näyttelyamanuenssi  l  Curator
Lapin maakuntamuseo  l  The Provincial Museum of Lapland
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi Finland
+ 358 40 734 1060 
tuija.alariesto(at)rovaniemi.fi
*************************************************
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta