[Nayttelyposti] Hyvinkään taidemuseon kesänäyttelyssä Mitkat Suomessa ja Seppo Tammisen Pietari-aiheita

Laurila-Hakulinen Raisa Raisa.Laurila-Hakulinen at HYVINKAA.FI
Ke 14.toukokuu. 08:28:54 EEST 2008


MITKAT SUOMESSA - MITKI IN FINLAND                                                

 

PIETARIN PIHOILLA - SEPPO TAMMISEN MAALAUKSIA

 

Hyvinkään taidemuseo 16.5. - 31.8.2008                         

 

Tiedotustilaisuus jossa taiteilijat tavattavissa keskiviikkona 14.5. klo 11.00. 

Avajaiset torstaina 15.5.2008 klo 18.00. Näyttelyt avaa valtiotieteen tohtori, kirjailija Ilmari Susiluoto. 

 

Hyvinkään taidemuseon kesänäyttelyssä teemana Pietari

 

MITKAT SUOMESSA

Mitkat on yksi Pietarin tunnetuimmista taiteilijaryhmistä, jonka juuret ovat neuvostoajan underground-kulttuurissa sekä historiallisen Vaeltajat-ryhmän (Peredvizhniki) taiteellisessa perinnössä. Parinkymmenen taiteilijan kokoonpanoa yhdistää valoisa ja mutkaton elämänasenne sekä kiinnostus venäläiseen arkeen, historiaan ja

myytteihin. Oma kotikaupunki Pietari on usein Mitkojen maalausten aiheena. Elämänmyönteiset Mitkat korostavat vapauden, veljeyden ja vilpittömyyden asennetta: "Emme pyri voittoon ja näin voitamme koko maailman". Näyttelyssä on esillä maalauksia, kollaaseja, piirustuksia ja esinekoosteita yhteensä noin 150 kappaletta.

 

Mitkat-ryhmä syntyi Leningradissa 1980-luvun alussa. Ryhmän keskushahmona on alusta asti toiminut kuvataiteilija Dmitri Shagin. Ryhmä on nimetty hänen lempinimensä Mitjan tai Mitkan mukaan. Pietarissa kulttimaineen saaneet Mitkat aloittivat toimintansa vaikeissa oloissa, monet heistä elättivät itsensä kerrostalojen lämmittäjinä. 1980-luvulla alkoholi oli koitua heistä usean kohtaloksi. Mitkat lopettivat juomisen ja toivat AA-toiminnan Venäjälle perustaen alkoholistien hoitokodin Pietarin lähistölle. Lähimmäisten auttaminen on osa Mitka-henkeä samoin kuin se, että toimintaan pääsevät mukaan nuoretkin taiteilijat. Ryhmän kokoonpano on muuttunut vuosien varrella ja alkuperäisistä jäsenistä muun muassa Olga ja Aleksander Florensky ovat siirtyneet työskentelemään erillään. Mitkojen oma galleria toimii Pietarissa osoitteessa Ulitsa Marat 36-38.

 

Taiteilijat ovat Konstantin Batynkov, Svetlana Badelina, Andrei Filippov, Tatjana Filippova, Vasili Golubev, Larissa Golubeva, Aleksandr Gorjajev, Vladimir Jashke, Ia Kirillova, Andrei Kuznetsov, Joanna (Shagina) Martianova, Aleksei Mitin, Nikolai Polisski, Dmitri Shagin, Tatjana Shagina, Vladimir Shinkarjov,  Sholom Shvarts, Ivan Sotnikov, Viktor Tihomirov, Vladimir Tihomirov, Irina Vasiljeva, Rikhard Vasmi ja Natalia  Zhilina. 

 

Kiertonäyttely Mitkat Suomessa on syntynyt Aboa Vetus&Ars Nova -museon amanuenssi Silja Lehtosen sekä Suomi-Venäjä-Seuran kulttuurisihteeri Merja Jokelan aloitteesta. Näyttely on ollut esillä Turussa Aboa Vetus&Ars Nova -museossa ja Jyväskylän taidemuseossa. Näyttelykierros päättyy Hyvinkään jälkeen Etelä-Karjalan taidemuseoon Lappeenrantaan. Opetusministeriö on tukenut näyttelyä. Oheistapahtumista tietoa kotisivuilla www.hyvinkaa.fi/taidemuseo.

 

PIETARIN PIHOILLA  - SEPPO TAMMISEN MAALAUKSIA

Lopen Launosissa asuva Seppo Tamminen (s.1944) tunnetaan maalauksista joissa mennyt aika herää kiehtovalla tavalla eloon. Käsillä olevassa näyttelyssä keskitytään Tammisen taiteen slaavilaisiin tunnelmiin. Pietarin arkkitehtuuri teki häneen vaikutuksen jo 1960-luvulla, jolloin hän vieraili sen aikaisessa Leningradissa

ensimmäisen kerran. Guassimaalauksissa kaupungin korttelit, kirkot ja museot tai vaikkapa Nevan jää ovat näyttämöitä joissa kerrotaan pieniä ja suuria tarinoita tavallisista ihmisistä. Lämmin huumori, tsehovilainen melankolia ja arvoituksellinen atmosfääri pehmentävät kuvia, joiden anti ei avaudu yhdellä katsomisella.

Näennäisen herttaisiin näkymiin tai pysähtyneisiin tunnelmiin kätkeytyy monenlaisia ihmiskohtaloita. Taitavasti kuvatut miljööt ja esineiden yksityiskohdat mittaavat aikaa ja kaiken katoavuutta, kesäyön unelmia tai iltahetken rauhaa, mutta myös yksinäisyyttä ja unelmista luopumista.

 

Lisätietoja museonjohtaja Raisa Laurila-Hakulinen puh. 040 571 0729 tai raisa.laurila-hakulinen at hyvinkaa.fi. Kuvia lehdistökäyttöön osoitteessa www.hyvinkaa.fi/press.

 

 

----------------------------------------------------

Raisa Laurila-Hakulinen

museonjohtaja 

Hyvinkään taidemuseo

Hämeenkatu 3 D 05800 HYVINKÄÄ

p. 019 459 4003 tai 040 571 0729

raisa.laurila-hakulinen at hyvinkaa.fi

www.hyvinkaa.fi/taidemuseo

 

 




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta