[Nayttelyposti] Pekka Pitkänen, Samuli Heimonen ja graafikot Jyväskylän taidemuseon kesävieraina

Leena.Lokka leena.lokka at jkl.fi
Ma 12.toukokuu. 11:23:14 EEST 2008


Jyväskylän taidemuseo

 

Näyttelytiedote 

 

16.5.-7.9. 

Kesävieraat: Pekka Pitkäsen veistoksia, Samuli Heimosen maalauksia, Grafiikan pajan ulkomaisia taiteilijoita

 

Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23

 

puh. (014) 626 856, taidemuseo at jkl.fi

avoinna ti-su klo 11-18

www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

 

 

Holvin kesänäyttelyyn on kutsuttu maakunnan omat pojat, jyväskyläläissyntyinen Pekka Pitkänen ja saarijärveläissyntyinen Samuli Heimonen, sekä kahdeksan grafiikan pajalla eri aikoina työskennellyttä ulkomaista taiteilijaa juhlistamaan Jyväskylän taidemuseon (10v.) ja Grafiikan pajan (30v.) juhlavuotta.

 

Pekka Pitkänen, kuvanveistotaiteen tradition kantaja ja uudistaja

 

Pekka Pitkäsen (s.1950) lapsuudenkoti oli Jyväskylän Kypärämäessä. Taideopinnot hän aloitti vuonna 1970 Taideteollisessa oppilaitoksessa. Kolme vuotta myöhemmin hän siirtyi kuvanveistolinjalle Suomen taideakatemian kouluun, josta valmistui vuonna 1977. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Varsinaisen läpimurtonsa Pitkänen teki Helsingissä Galerie Artekin yksityisnäyttelyissä vuosina 1979 ja 1982. Näyttelyiden kritiikeistä lähtien häntä on kutsuttu kuvanveiston tradition kantajaksi. Hänen kohdallaan tämä tarkoittaa modernin ja jopa vuosituhantisen perinteen sisäistämistä ja samalla sen persoonallista uudelleen tulkintaa. 

Holviin Pekka Pitkänen on tuonut 29 teosta, jotka ovat pääosin valmistuneet vuosina 2005-2008, ja joista valtaosa on pronssiveistoksia. Hänelle taiteelleen tunnusomaista ovat arkkityyppiset selkeät muodot, vivahteikas pintarakenne, taidokas patina, rituaalisia viitteitä sisältävät liitokset, siteet tai soljet, sekä uurna, kilpi ja portti teemat.

Samuli Heimonen vuoden 2008 nuori taiteilija

 

Saarijärvellä syntynyt Samuli Heimonen (s. 1975) asuu ja työskentelee Kangasniemellä. Hän on valmistunut 2002 taiteiden maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun PALLAS kuvataiteiden maisteriohjelmasta. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 2000, yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut vuodesta 1998 lähtien. 

 

"Uudet maalaukseni ovat keskittyneet entistä tiiviimmin eläimen hahmoon. En kuitenkaan koe tekeväni kuvia eläimistä vaan nimenomaan ihmisistä, ihmisten tunteista ja toiveista. Eläin on riittävän inhimillinen pystyäkseen peilaamaan ihmisten ajatuksia ja toisaalta riittävän vieras etteivät kuvat käy tylsiksi. Ihmisen tarve tyypitellä eläimiä etiikan ja moraalin näkökulmasta on myös mukana töissä milloin kriittisesti, milloin stereotyyppisesti esiintuotuna", kertoo taiteilija. 

 

Grafiikan pajan ulkomaisia vieraita

 

Saksassa asuvan Vadim Brodskyn (s. 1945) litografioissa näyttäytyy syntymäkaupunki Pietari. Amerikkalaisen Dean Dassin (s. 1955) sekatekniikkateokset ovat kauniita, mutta aiheuttavat päänvaivaa, koska niihin on ladattu vihjeitä, jotka voi tulkita poliittisiksi kannanotoiksi. Amerikkalaisen Karen Kuncin (s. 1949) vaikutus suomalaiseen taidegrafiikkaan on ollut merkittävä. Vuonna 1985 hän piti Jyväskylässä yhden laatan väripuupiirroskurssin, jonka ansiosta moni maalari löysi grafiikan. Ihmisen itsekkyys ja ahneus ovat hänen aiheitaan. Irlantilainen Brian Maguire (s. 1951) on maansa tunnetuimpia maalareita. Raivokas ekspressionisti tekee myös grafiikkaa. Teokset viittaavat seksuaaliseen ja poliittiseen syrjäytymiseen. Britti Keith McIntyre (s. 1959) on mieleltään lavastaja, jonka digivedoksissa todellinen sekoittuu iloisesti keinotekoiseen. Ibrahim Miranda(s. 1969) on yksi Kuuban tunnetuimmista taiteilijoista. Pitkulaisten vedosten lähtökohtana on useimmiten kartta, etenkin kotimaan kartta. Maailmankuulu virolainen animaattori Priit Pärn (s. 1946) tuo Holviin uusimpia animaatioitaan sekä eloisia piirustuksiaan miehen ja naisen välisestä suhteesta. Japanilainen Takashi Tanaka (s. 1948) on erikoistunut valokuvapohjaiseen serigrafiaan. Usein hän lavastaa näyttämökuvan itse valmistamastaan pienoismallista, kuvaa sen, ja valmistaa omat rasteroidut filminsä kutakin neljää perusväriä varten.

 

Oheisohjelma 

pe 11.7. klo 16.30 Teehetki Samuli Heimosen kanssa

pe 29.8. klo 16.30 Ulkomaisten taiteilijoiden esittely

pe 5.9. klo 16.30 Teehetki Pekka Pitkäsen kanssa

 

Lisätietoja:

Päivimarjut Raippalinna, museonjohtaja, puh. (014) 626 853, paivimarjut.raippalinna at jkl.fi 

Jukka Partanen, intendentti, puh. (014) 624 817, jukka.partanen at jkl.fi 

 

 

Ystävällisin terveisin

 

Jyväskylän taidemuseo

 

Leena Lokka

 

puh. (014) 626 850

leena.lokka at jkl.fi

 




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta