[Nayttelyposti] Ismo Jokiaho: Sumi-e ja öljymaalauksia Nokian Taidetalossa Huhtikuussa 2008

Ismo Jokiaho ismo.jokiaho at elisanet.fi
To 27.Maalis. 13:18:48 EET 2008


Ismo Jokiaho: Sumi-e ja öljymaalauksia.
Nokian Taidetalossa 1.4. – 20.4. 2008

Maalauksen sisällöllisiä ja materiaalisia perusarvoja korostava ja itämaisvaikutteisesta estetiikasta sekä hahmokulttuurin ilmaisukielestä ammentava Jokiaho on kuvataiteen suuri yksinäinen ja edustamansa tyylin ainoita ylläpitäjiä. Nokian Taidetalossa avautuu Jokiahon sumi-e ( mustemaalaus ) ja öljymaalauksia, jotka esittelevät yhden siivun kokonaisuudesta taiteilijan teoksia hänen tuotannostaan 2004 vuodesta lähtien päätyen lopulta tähän päivään. 

Nokian taidetalossa nähdään mm. 2004 vuoden Zen - aiheisia öljymaalauksia sekä vuosien 2006 –2008 aikana syntyneistä mustemaalauksista aivan tuoreimpiin öljymaalauksiin asti. Näyttelyä varten tehdyt viimeaikaiset öljyllä maalatut teokset sulkevat näyttelyn esteettis-filosofisen ympyrän: niiden kautta avataan ovia taiteilijan ajankohtaiseen tuotantoon. 

Jokiahon ydinaiheina ovat olleet kulttuuriseen identiteettiin, sekä niiden näennäisiin eroavaisuuksiin ja ristiriitoihinkin liittyvät teemat. Sisällöllisiä manifesteja tai julkilausumia Jokiahon taiteesta on vaikea löytää. Niiden sijaan teoksissa voi nähdä hienovaraista ironiaa, kommunikaatiota, etäisyyden ottoa nykyajan arkipäivän pintakulttuuriin ja sen kliseisiin – siihen, mikä on liian ilmeistä ja itsestään selvää, Kuten myös ns. korkeakulttuurin itseisarvoihin ja taiteen ns. ”pyhyyteen.” 

Jokiahon omintakeinen ilmaisukieli on yhtäältä suoraa ja suoraviivaista sekä näennäisen yksinkertaistettua, mutta toisaalta tarjoaa enemmän kuin ensisilmäyksellä näkökenttään jää. Jokiahon teokset luovat vahvoja ja yllättäviä visuaalisia todellisuuksia, joiden kautta suoraan uppoudutaan kaikille tuttuihin arkipäivän asiayhteyksiin sekä inhimilliseen kokemukseen. 

Ismo Jokiahon töissä heijastuvat inhimilliset perustunteet ja kulttuuristen kohtaamisten mukanaan tuomat ristiriitaiset elementit. Hänen teostensa toistuviin teemoihin liittyy paljon katsojan tulkinnan varaan jäävää vapaata assosiaatiota sekä symboliikkaa. Teosten maanläheiset sävyt ja tietty harmonisuus saattavat kätkeä taakseen pitkiäkin tarinoita, mutta hyvin tiivistetyssä ja kompaktissa ilmiasussa. Jokiaho haluaa teostensa kautta ottaa kantaa urbaaniin elämäntyyliin sekä kulttuurien välittämiin peruskäsityksiin. Teoksissaan jokiaho kuvaa erilaisia tiloja ja tunnelmia, joihin hän heijastaa omia kokemuksiansa sekä tunteitaan. 

Ismo Jokiaho on taiteilijana itseoppiva ja hänellä onkin jo 20 –vuoden aktiivinen työsarka alaltaan sekä totaalinen piittaamattomuus ns. taidemaailman trendeistä ja säännöstöistä. Hänellä on ollut näyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. 
 
Avajaiset 31.3. 2008 kello 18 -20. 
TERVETULOA!

Nokian taidetalo, Souranderintie 7, Nokia
Avoinna: ti-to klo 11-18, pe ja su klo 11- 16, ma ja la suljettu
p. (03) 3118 7992 tai kulttuuritoimisto p. (03) 3118 8350


Lisätietoja: 
Nokian Taidetalo,  p. (03) 3118 7992 tai  e-mail: kulttuuri at nokiankaupunki.fi
Ismo Jokiaho, Pellervonkatu 23 A 33, 33540 Tampere.  p. 050-407 0981, e-mail: ismo.jokiaho at elisanet.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta