[Nayttelyposti] Suomen Rautatiemuseon 110-vuotisjuhlavuosi

Inka Alen inka.alen at rautatie.org
Ke 12.Maalis. 10:24:42 EET 2008



 

Suomen Rautatiemuseo juhlii 110-vuotissyntymäpäivää
  

Suomen Rautatiemuseo Hyvinkäällä on maamme vanhimpia erikoismuseoita ja täyttää 110 vuotta 16.3.2008, jolloin museossa vietetään syntymäpäiväjuhlaa. Rautateiden virkamiehet keräsivät rautateihin liittyvää materiaalia jo 1800-luvun loppupuolella. 16.3.1898 Suomen Rautatievirkamiesyhdistyksen kokouksessa Helsingissä päätettiin yhdistää siihen mennessä kerätyt kokoelmat ja perustaa Rautatiemuseo.

 

Syntymäpäivän kunniaksi Suomen Rautatiemuseo haluaa tarjota kävijöilleen ilmaisen sisäänpääsyn museon näyttelyihin. Museo on avoinna sunnuntaina 16.3.2008 klo 12-17. Päivän aikana yleisö voi ottaa osaa syntymäpäiväkilpailuun. Klo 12-16 Stjernvall-salissa esitellään juhlavuoden Ikkunat auki -projektia, jonka tavoitteena on parantaa museon perusnäyttelyn saavutettavuutta



Suomen Rautatiemuseossa näyttelyiden haasteena ovat kookkaat veturit ja vaunut. Niitä voi ihailla vain ulkopuolelta, sillä ne eivät pitkään kestäisi 25 000 ihmisen vuosittaisia kävijämääriä, saati sitten lämpötilan ja kosteuden jatkuvaa vaihtelua ja tärinää. Nyt Suomen Rautatiemuseo on tarttunut ongelmaan nykytekniikan avulla. Suurin osa vaunuista ja monien vetureiden hytit kuvataan panoraamakuviksi, joita voi katsella näyttöpäätteeltä museossa. Kuvia voi pyörittää, ikään kuin olisi vaunussa sisällä ja katselisi ympärilleen. Lisäksi tiettyjä yksityiskohtia voi tarkastella suurempina still-kuvina. Kuvien yhteyteen liitetään aiheesta kertovat tekstit.



Ikkunat auki -projekti juhlistaa Suomen Rautatiemuseon sataakymmentä toimintavuotta. Museoiden toiminta perustuu aina kokoelmiin. Hyvin näkyvä osa Suomen Rautatiemuseon kokoelmia ovat juuri veturit ja vaunut. Opetusministeriö on tukenut projektia valtakunnallisten erikoismuseoiden toimintaan ja projekteihin tarkoitetuista varoista.




110-vuotispäivien kunniaksi Suomen Rautatiemuseossa avautuu myöhemmin tänä keväänä myös juhlanäyttely, jossa kerrotaan museon syntyvaiheista ja värikkäästä historiasta unohtamatta museon nykyhetkeä ja tulevaisuuden haasteita.

  

Ikkunat auki -projektin tiedotustilaisuus pidetään Suomen Rautatiemuseossa torstaina 13.3.2008 klo 13. Tervetuloa tiedotustilaisuuteen ja syntymäpäiväjuhlaan!


Lisätietoja ja kuvia projektista:
Projektipäällikkö Marina Bergström, marina.bergstrom at rautatie.org, p. 040 546 1175 
Suomen Rautatiemuseo, Hyvinkäänkatu 9, 05800 Hyvinkää

Lisätietoja syntymäpäivästä:
Amanuenssi Inka Alén, inka.alen at rautatie.org, p. 0307 25 244
Suomen Rautatiemuseo, Hyvinkäänkatu 9, 05800 Hyvinkää
www.rautatie.org




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta