[Nayttelyposti] Naisille omistettu näyttely ja luennot

Marja Hänninen-Tolvi marja.hanninen-tolvi at harjavalta.fi
Ma 3.Maalis. 12:01:55 EET 2008


EMIL CEDERCREUTZIN MUSEO- JA KULTTUURIKESKUS

Museotie 1, 29200 Harjavalta

puh. (02) 535 1200 

www.harjavalta.fi/museo/palvelut/ 





SEURAAVAT KAKSI KUUKAUTTA ON OMISTETTU NAISILLE:

Siluettinäyttely Naiset ja muoti - Huomioita naisista ja muodista saksin ja sanoin 

Luennot: to 13.3. klo 18 "Emil Cedercreutz ja naiset" museonjohtaja Ritva Kava; ti 15.4. klo 18 "Naiset näkyvillä" kulttuuritoimenjohtaja Birgit P. Jaakola 



NAISKUVIA 100 VUODEN TAKAA

 

Näyttely Naiset ja muoti esittelee kuvanveistäjä-siluettimestari Emil Cedercreutzin (1879-1949) huomioita naisista ja muodista saksin ja sanoin. Näyttely on koottu Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskuksen omista kokoelmista. Naisten kuvat ovat syntyneet saksilla paperista leikaten. Cedercreutz itse kuvaa tätä tekemistä: "Vasemmassa kädessä taiteilija pitää mustaa paperia, oikeassa saksia. Sakset eivät liiku paikaltaan eivätkä käänny minnekään päin, kun sitä vastoin paperi saksien terissä äkkiä käännetään oikealle, vasemmalle, tahi ihan ympäri kaareen sen mukaan kuin taiteilija hetken on tarkastellut mallia".  

 

Siluettikuva syntyi tällä tavoin salaman nopeasti ilman mitään esivalmisteluja. Sakset olivat pienet, suorateräiset ja terävät kynsisaksien kokoiset koruommelsakset. Paperi oli tavallisesti mustaa, aika ohutta, mutta sitkeänlaista. Käyttipä taiteilija joskus värillisiäkin papereita runsaassa siluettituotannossaan. Hän osasi leikata myös perspektiivi- ja liikevaikutelmia eikä kaihtanut ottaa aiheekseen hyvin laaja-alaisia tapahtumiakaan, kuten kosken kohinaa tai tulipaloa.

 

Sakset olivat lapsena Emilin rakkaimmat leikkikalut ja hevonen rakkain aihe. Naisaiheet, seurapiirien muotitietoiset fröökynät ja mamsellit, olivat sittemmin hänen suosimansa aihepiirinsä kuin hevosetkin. Näin ainakin voi päätellä museon kokoelmissa säilyneistä silueteista.

 

Näyttelyssä on esillä noin seitsemän kymmentä naisaihetta. Osa niistä on tunnettuja naisia, joista Cedercreutz on kirjoittanut esseetkin, kuten esim. Ida Aalbergista ja Maila Talviosta.  Enin osa on toistaiseksi nimeltä tunnistamattomia naisia. Heidän kuviinsa on liitetty Emilin eri kirjoitelmissaan tekemiä yleisiä havaintoja eri esseidensä tai novelliensa aihepiirin naisista. Sekä saksilla että kynällä tehdyt huomiot ovat joskus hyvinkin ilkikurisia tai humoristisen hauskoja.  

 

Kuvien perusteella Cedercreutz näyttää tunteneen hämmästyttävän hyvin aikansa naisten muodin, vaikka olikin poikamies.  Ajan muotivirtauksia olivat jugend ja art deco. Näiden tyylipiirteet näkyvät selvästi siluettinaisten hepenissä. Kirjoitelmien havainnot puolestaan kuvaavat Cedercreutzin syvällistä ihmistuntemusta, vaikka kuvattavan olemus olisikin ollut piilotettu muotiluomuksiin ja ylellisiin koruihin. Cedercreutz tunnisti myös elämän perustotuuksia kuten: "Siinä tulisessa kamppailussa, jonka jokainen käy läpi vaatteiden ja vartalon kanssa, on vartalo selviytynyt voittajana. Ja se on täydellinen voitto." Muoti ei auttanut asiaa. Hepsankeikkojen muotia Cedercreutz suoranaisesti pilkkaa.

 

Näyttely on avoinna 2.3.-30.4.2008 museon aukioloaikoina. 

Naisille ilmainen sisäänpääsy kansainvälisen naistenpäivänkunniaksi sunnuntaina 9.3.



TERVETULOA!





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta