[Nayttelyposti] Rauma Biennale Balticum 2008 Flower Power

Pauliina Kokkonen pauliina.kokkonen at raumantaidemuseo.fi
Ti 24.Kesä. 10:01:48 EEST 2008


Rauma Biennale Balticum 2008 Flower Power
Rauman taidemuseo 14.6. - 21.9. 2008

TAIDEMUSEO KUKKIEN VALLASSA!

Rauman taidemuseon kesän 2008 biennaali pölyttää, kukkii ja rönsyilee! Rauma Biennale Balticum -näyttely jatkaa Itämerta ympäröivien maiden ajankohtaisen taiteen esittelyä. Tällä kertaa teemana on Flower Power, joka tuo esiin kasvimaailman, erityisesti kukkien, symboliikkaa ja merkityksiä nykytaiteessa. Näyttely tutkii erilaisia polkuja, joille 1960-luvun ajatukset kukkaisvallasta ovat johtaneet ja mitä mahdollisesti seuraa käsitteiden kukka ja valta yhdistämisestä. Flower Power voidaan nähdä myös kasvillisuuden elämää ylläpitävänä voimana sekä symbolina "pehmeille" tai vaihtoehtoisille arvoille liittyen perustuvanlaatuisiin kehityskulkuihin paremman elämän puolesta. Taiteessa ja politiikassa ajatus kukkien vallasta on useimmiten myös edustanut toiseutta, hallitsevan suuntauksen vastakohtaa. Näyttelyn taiteilijat ovat eri tavoin tulkinneet näyttelyn teemaa. Mukana on sosiaalisia, poliittisia, ekologisia, emotionaalisia, psykedeelisiä ja dekoratiivisia näkökulmia kukista ja vallasta. 

Näyttely rönsyilee myös taidemuseon ulkopuolelle. Taidemuseon pihalta löytyy kesän ajan myös perinteinen kanala, aitauksineen, orsineen ja munintapaikkoineen. Jukka Lehtisen ja Marko Suomen suunnittelemassa teoksessa tehotuotannosta poistetut yli-ikäiset kanat viettävät idyllisiä eläkepäiviä Vanhassa Raumassa. Hauenguanon aukio taidemuseon edustalla täyttyy Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin Emigranttitarhan kukista. Teos jatkuu taidemuseon sisäpihalla ja kukkapenkeissä eri puolilla kaupunkia. Rauman pääkirjastossa ja sen ulkopuolella on esillä Teija-Tuulia Aholan osittain tuulen tempaamia kullattuja arkkeja. Orellin puistossa Kuninkaankadun loppupäässä voi tutustua Teuri Haarlan teokseen. 
Pitsiviikolla 19.-27.7. Frida Berntsson tekee monumentaalista kirjontatyötä rakennustelineillä Rauman keskustassa osoitteessa Nortamonkatu 16. 

Mustan pitsin yönä 25.7. Pinnalan puutarhassa, Rauman taidemuseon piha-alueella on ohjelmassa performanssia, butoa ja kuoroesityksiä . Esiintyjinä Pasi Mäkelä ja Jussi Saivo, Gay-kuoro Sirppi, Mimi & The Dancing Bear ja Häplänperän valittajat. 

Blue Sea Film Festivalin yhteydessä esitetään myös biennaalin ohjelmistoa. Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon tekemä lyhytelokuva "Sateenkaaren pää" käsittelee metsää ja sen menettämisestä. Tekijät kertovat tilaisuudessa elokuvan taustoista ja metsäluonnon katoamisesta. 

Taiteilijat: 
Teija-Tuulia Ahola (FI)  Maija Albrecht (FI)  Lise Blomberg Andersen (DK)  Dogan Dogan (DE)  Hadassah Emmerich (DE/NL)  Alya Esipovich (RU)  Unni Gjertsen (NO)  Tue Greenfort (DK)  Teuri Haarla (FI)  Kalle Hamm & Dzamil Kamanger (FI/IR)  Minna Hint (EE)  Ieva Iltnere (LV)  Auste Jurgelionyte (LT)  Matti Kallioinen (SE)  Boris Kazakov (RU)  Jukka Lehtinen & Marko Suomi (FI)  Agnes Meyer-Brandis (DE)  Malgorzata Markiewicz (PL)  Lutz Mommartz (DE)  Björn O.Olsson (SE)  Satu-Minna Suorajärvi (FI)  Aija Zarina (LV)  Jasper Zoova (EE). 
Design Extras: Coffee Bar/Tom Gustafsson (FI)  Graphics/Sanna Paananen (FI)  Play Time/Krista Leesi (EE).
 
Rauman taidemuseon järjestämä Rauma Biennale Balticum on vuodesta 1985 alkaen esitellyt joka toinen vuosi katsauksen Itämeren alueen ajankohtaiseen nykytaiteeseen. Näyttelyiden sarja alkoi vuonna 1977, jolloin Raumalla järjestettiin ensimmäinen Pohjanlahden Biennale -näyttely, johon osallistui taiteilijoita Suomen ja Ruotsin rannikkokaupungeista. Vuonna 1985 näyttely laajennettiin kattamaan koko Itämeren alue ja nimeksi tuli Rauma Biennale Balticum. Vuodesta 2000 alkaen näyttely on ollut mukana Ars Baltica -verkostossa, joka edistää Itämerenmaiden välistä kulttuuriyhteistyötä. Vuoden 2008 biennaalin suojelija on Suomen kulttuuriministeri Stefan Wallin. 

Kuraattorit: Janne Koski ja Henna Paunu, Rauman taidemuseo 
 
Avoinna ma-to 10-18, pe 10-16, la-su 11-16 ja ryhmille sopimuksesta.
Liput: Aikuiset 5 €, opiskelijat ja eläkeläiset 3 €, 
yhteislippu Lönnströmin taidemuseoon 8 €, ryhmät (väh. 10 henk.) 3 € / henk, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Yleisöopastukset keskiviikkoisin 2.7., 9.7., 16.7., 23.7. ja 30.7. klo 15. 

Lisätietoja: 
Rauman Taidemuseo
Kuninkaankatu 37
FIN-26100 Rauma
rtm at raumantaidemuseo.fi
http://www.raumantaidemuseo.fi
+358-(0)2-8224 346
+358-(0)2-8222 183 (fax)Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta