[Nayttelyposti] Mikael Agricolan elämästä kertova näyttely Postimuseossa

Pärssinen Helena Helena.Parssinen at posti.fi
Ma 14.Tammi. 09:10:51 EET 2008


Postimuseossa on esillä Mikael Agricolan elämästä kertova näyttely Mikael Agricola - sanojensa mittainen mies 15.1-17.2.2008.  Näyttely valottaa suomalaisen uskonpuhdistajan ja kirjakielen isän erilaisia elämänvaiheita lapsuusajoista lähtien.  

Näyttely koostuu kuvataitelija Jaakko Karjulan kuvituksesta sekä niihin liittyvistä teksteistä. Näyttelyn on tuottanut Aboa Vetus &  Ars Nova museo Turusta.  Postimuseo on täydentänyt näyttelyä Mikael Agricolasta julkaistuilla postimerkeillä, vanhoilla aapisilla sekä lukemisaiheisilla postikorteilla. 

Agricola syntyi Pernajassa vuosien 1508-1512 välillä.  Tarkkaa ajankohtaa ei tunneta.  Hänen perheeseensä kuuluivat isä, äiti sekä kolme siskoa. Kymmenvuotiaana Mikael aloitti Viipurissa koulunkäynnin, mikä oli harvinaista 1500-luvulla.  Usein opiskelijoita kutsuttiin kirkon palvelukseen kirjureiksi ja opettajiksi. Mikael Agricolasta tuli piispa Martti Skytten kirjuri Turkuun vuonna 1528 ja vuotta myöhemmin kansleri. 

Agricola vihittiin papiksi 1531. Hän lähti Wittenbergin yliopistoon syksyllä 1536 opiskelemaan teologiaa. Köyhänä opiskelijana hän rahoitti opintonsa voin myynnillä, jotka Turun kunta oli kerännyt veroina. Tärkeänä päämääränä Agricolalla oli kääntää Uusi testamentti suomeksi. Wittenbergin yliopiston kuuluisin opettaja oli teologian professori Martti Luther.

Agricolasta tuli Turun katedraalikoulun johtaja vuonna 1539. Koulun johtaminen ei aina ollut helppoa ja hän valittikin eräälle ystävälleen kirjeessään: "Kuinka hankala toimi on johtaa poikia, noita kesyttömiä eläimiä johonkin hyvään ja varmaan opilliseen kasvatuksen tulokseen".  Agricola riitaantui kuningas Kustaa Vaasan kanssa ja joutui jättämään koulun johtamisen vuonna 1548.

Vuonna 1550 Agricola meni naimisiin Birgitta Olavintyttären kanssa ja vuotta myöhemmin heille syntyi poika Kristian. Agricola oli ensimmäisiä suomalaisia pappeja, jotka saivat uskonpuhdistuksen oppien myötä solmia avioliiton. 

Vuonna 1554 Agricola vihittiin Turun piispaksi. Hän kuoli vuonna 1557 Viipurissa, palatessaan rauhanneuvotteluista Venäjältä. Hänen viimeisiä vuosiaan piispana varjosti Ruotsin ja Venäjän välillä käyty sota.

Agricola tunnetaan useista julkaisuistaan ja käännöstöistään.  Jälkipolvet ovat kunnioittaneet Agricolan työtä suomenkielisen kirjallisuuden luojana. Agricolan omien aikalaisten tilanne oli kuitenkin toinen.  Hän tunsi, ettei hänen kirjallista työtään arvostettu, vaan arvosteltiin ankarasti ja jopa hyljeksittiin. Rukouskirjan (ilm. 1544) runossa hän kuitenkin puolustautuu sanoen: "Älä polje kirjaa kuin sika, vaikka siinä on jokunen vika".

Museoon on ilmainen sisäänpääsy näyttelyn avajaispäivänä 15.1. Näyttelyyn voi silloin tutustua myös oppaan johdolla kello 14 ja kello 17. Näyttely on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Postimuseo, Helsingin pääpostitalo, Asema-aukio 5 H. Museo on avoinna ma-pe 9-18, la-su 11-16. Pääsymaksu on 4 ja 3 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Museossa on tyytyväisyystakuu. Jollei museovieras ole tyytyväinen näkemäänsä, niin museo hyvittää pääsymaksun. 

Ystävällisin terveisin

Helena Pärssinen
projektisuunnittelija
Itella Oyj, Postimuseo
PL 167, 00101 Helsinki
Asema-aukio 5 H, 00101 Helsinki
puh. 020 451 4775, telefax 020 451 4777
helena.parssinen at posti.fi
www.posti.fi/postimuseo 
 


 




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta