[Nayttelyposti] AFRICA/NOW Nykytaidetta Afrikasta ja Mieke Bal, Going the Distance Tampereen taidemuseossa 5.12.2008 - 15.2.2009

Jokiaho Ismo Ismo.Jokiaho at tampere.fi
Ti 2.Joulu. 12:31:49 EET 2008


AFRICA/NOW Nykytaidetta Afrikasta. 

 

Tampereen taidemuseossa perehdytään 5.12.2008 - 15.2.2009  afrikkalaiseen nykytaiteeseen. Afrikkalainen nykytaide on viimeisen vuosikymmenen aikana herättänyt kasvavaa kiinnostusta monessa Euroopan maassa. Tästä ovat osoituksena lukuisat kansainväliset näyttelyt ja taidebiennaalit.

 

AFRICA/NOW -näyttely esittelee taidemuseon kahdessa ylimmässä kerroksessa yli 35 nykytaiteilijan teoksia kymmenestä itäisen, läntisen ja eteläisen Afrikan maasta. Näyttely tuo esiin laajan kirjon Afrikan mantereen nykytaidetta sekä pohjoismaissa suhteellisen vähän tunnetun afrikkalaisen taiteilijaidentiteetin. Näyttelyn liikkeellepanevana voimana on halu piirtää toisenlainen, monimuotoisempi ja vivahteikkaampi kuva Afrikasta kuin mitä media tarjoaa. Afrikkalaiset nykytaiteilijat todistavat, että Afrikka on paljon muutakin kuin köyhyyttä, nälänhätää tai korruptiota.

 

Näyttelyn taiteilijat ovat sekä koulutettuja että itseoppineita, nuoria ja vanhoja. Heidän tyylinsä vaihtelevat  kansanomaisesta dokumentaariseen ja maalaukselliseen sekä poliittiseen ja yhteiskunnalliseen. 

AFRICA/NOW -näyttelyn lähtökohtana on ollut Tansaniassa järjestettävä Itä-Afrikan Taiteen Biennaali, EASTAFAB. Näyttely on suunniteltu ja toteutettu tanskalaisen thorupARTin, norjalaisen Kunskvarteret Lofotenin ja Tampereen taidemuseon yhteisvoimin ja monen yhteistyökumppanin tuella.

 

 

Mieke Bal, Going the Distance 
Muuttoliikkeen estetiikka

Videoteoksia

 

Alankomaalainen professori Mieke Bal yhdistää työskentelyssään tiedettä ja taidetta. 
Laaja-alaisen tutkimustyön ohella hän on toiminut kulttuurikriitikkona, kuraattorina ja elokuvantekijänä.
 
Taidemuseon alakerran Going the Distance -näyttely  on monipuolinen katsaus Mieke Balin tuotantoon. Bal käsittelee kaikissa teoksissaan globaalissa maailmassa yhä ajankohtaisemmaksi käynyttä aihetta, muuttoliikettä ja sen vaikutuksia yksilöiden ja yhteisöjen elämään. Samalla hän pohtii ja myös näyttää, miten sosiaalisia ja yhteiskunnallisia prosesseja voidaan tutkia taiteen keinoin.

 

Näyttely tarkastelee maastamuuton kulttuuria lähietäisyydeltä. Lukuisien eri tarinoiden välityksellä teokset auttavat lähentämään vauraiden maiden pitkäaikaisia asukkaita ja uusia, parempaa, turvallisempaa ja elettävämpää tulevaisuutta etsiviä tulokkaita.

 

Näyttelyt avataan kutsuvieraille perjantaina 4.12. klo 19.00.

Näyttelyt ovat  avoinna yleisölle 5.12.2008 - 15.2.2009, ti - su 10 -18

 

Tampereen taidemuseo - Pirkanmaan aluetaidemuseo

 

Lisätietoja

 

Tapani Pennanen. Museoamanuenssi, p. 050 345 1143,  tapani.pennanen at tampere.fi <BLOCKED::mailto:tapani.pennanen at tampere.fi> 

 

Sirpa Joenniemi. Kuvataideintendentti, p. 050-554 9492, sirpa.joenniemi at tampere.fi

 

Ismo Jokiaho. Museosihteeri, p. 040 801 2714, ismo.jokiaho at tampere.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta