[Nayttelyposti] Yhdeksän ikkunaa sukukansaan - näyttely Lähetysmuseossa

Ylimaunu Minna Minna.Ylimaunu at mission.fi
Ma 14.Huhti. 09:56:29 EEST 2008


Yhdeksän ikkunaa sukukansaan Lähetysmuseossa 9.4.2008 - 30.3.2009

äYhdeksän ikkunaa sukukansaan -näyttely päästää kurkistamaan marilaisten arkeen ja juhlaan.

Näyttelyssä avataan ikkunoita marilaisten elämään ja historiaan mm. kielen, uskonnon ja tapakulttuurin kautta. Näytteillä on perinteisiä soittimia, tuohitöitä, leluja, vaatteita ja koruja. Esillä on myös näytteitä marilaisten kirjonnasta. Jokaisella suvulla on omat mallinsa, joiden on uskottu auttavan ja suojelevan kantajaansa. Lääninrovasti Juha Väliaho ja lähetystyöntekijä Anu Väliaho ovat keränneet näyttelyn esineet. He ovat työskennelleet Marinmaalla ja Bashkiriassa vuodesta 1993 lähtien. Juha Väliaho toimii Inkerin evankelisluterilaisen kirkon Uralin rovastikunnassa Birskin seurakunnan kirkkoherrana ja Anu Väliaho muussa seurakuntatyössä.

Kielisukulaiset Volgalla
Marilaisia on noin 605 000. Valtaosa heistä asuu Volgan mutkassa sijaitsevassa Marin tasavallassa, vajaa neljännes on hajallaan naapuritasavalloissa. Noin 80 % marilaisista puhuu jotain marin kielen murretta äidinkielenään.
Marilaiset, joita ennen kutsuttiin tseremisseiksi, ovat kaukaisia kielisukulaisiamme. He ovat säilyttäneet oman uskontonsa ja kielensä ympärille levittäytyneiden vahvojen kulttuurien puristuksissa. Marilaisia ovat hallinneet ensin turkinsukuiset paimentolaiskansat ja sitten venäläiset. Uskonnolliset ja poliittiset aatevirtaukset, islam, ortodoksisuus ja kommunismi ovat vuorollaan antaneet vaikutteita marilaisten luonnonuskoon. Maaseudulla, missä marilaisten perinteet ovat säilyneet parhaiten, luonnonuskolla on voimakkain kannatus. Sille on ominaista luonnon jumalien kunnioittaminen ja palvonta.
Marilaisten kylien ympäristössä onkin yleensä uhrilehto, missä jumalille uhrataan. Myös puita kunnioitetaan, niillä uskotaan olevan sielun, joka auttaa ja parantaa ihmisiä.

Inkerin kirkko tekee työtä Marinmaalla
Näyttelyssä esitellään myös Inkerin kirkon marilaisten keskuudessa tekemää työtä. Marin kielelle on käännettyä kirjallisuutta mm. Lasten raamattu ja evankeliumitekstejä. Esillä on myös Pipliaseuran tuella vasta julkaistu niittymarinkielinen Uusi testamentti.

Näyttely on auki 9.4.2008 - 30.3.2009 tiistaisin, torstaista sunnuntaihin 12-16, keskiviikkoisin 12-18, ryhmille sopimuksen mukaan.
Lisätietoja antavat Penni Rainio p. (09) 1297 235 ja Tapani Pentikäinen (09) 1297 288.

-----------------------
Lähetysmuseo
Tähtitorninkatu 18,
PL 154
00141 Helsinki
(09) 1297 343Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta