[Nayttelyposti] EMMA: Saastamoisen valokuvaripustus uusittu

Joutsenniemi Leena Leena.Joutsenniemi at espoo.fi
To 3.Huhti. 09:32:56 EEST 2008


Saastamoisen säätiön ripustus uusiutuu

 

EMMAssa pysyvästi esillä olevan Saastamoisen säätiön taidekokoelman ripustusta on uusittu. Valokuvataidetta esittelevän Raitin uuteen ripustukseen kuuluu 25 teosta 14 taiteilijalta, jotka ovat Miklos Gaál, Anabell Guerrero, Heli Hiltunen, Juha-Pekka Inkinen, Tiina Itkonen, Jan Kaila, Aino Kannisto, Harri Larjosto, Arno Rafael Minkkinen, Esko Männikkö, Marja Pirilä, Jorma Puranen, Riitta Päiväläinen ja Marko Vuokola.

Teokset ovat pääosin 1990- ja 2000-luvuilta. 

 

Kun edellinen Valokuvaraitin ripustus pohti ihmistä ja ihmisen ruumiillisuutta, nyt teema kiertyy ihmisen/taiteilijan jättämän jäljen ympärille. 

 

Valokuvataiteilijat Jorma Puranen ja Riitta Päiväläinen pohtivat teoksissaan muun muassa ihmisen jälkeä maisemassa. Puranen on valokuvasarjoissaan tutkinut pohjoista maisemaa historian ja kuvaushetken leikkauspisteessä. Hän rakentaa käsitteellisissä teoksissaan uutta maisemaa asettaessaan antropologisesta arkistosta löytämänsä henkilön uudelleen kuvatun valokuvan takaisin kotimaisemaan. Päiväläinen puolestaan sijoittaa maisemaan vanhoja kirpputorivaatteita. Jäädytetty vaate hahmottaa sitä aiemmin käyttäneen henkilön kehon viemän tilan; kuva käsittelee läsnä- ja poissaolon hiuksenhienoa eroa. 

 

Miklos Gaál pysäyttää kuvassaan vaikkapa kiireisen hetken kaupungin rakennustyömaalta. Hän kääntää kuvatessaan kameran linssiä. Tekniikallaan hän saa aikaan kuvan reunojen epätarkkuuden ja valitun yksityiskohdan tarkkuuden. Gaál kiinnittää huomiomme havaintoon. Niin ikään Marko Vuokola ja Heli Hiltunen kysyvät, mitä ja miten havaitsemme ja muistamme.

Marja Pirilä on palannut työskentelyssään valokuvan juurille. Hän muuttaa huoneen camera obscuraksi peittämällä ikkunan niin, että siihen jää vain pieni aukko, josta ulkotila heijastuu sisälle ylösalaisin olevaksi kuvaksi. Pirilän kuvat nostavat esiin katseen ja katseen kohteena olemisen teemat. Pirilän kuvissa yhdistyy ihminen, hänen huoneensa ja ikkunasta heijastuva maisema. 

 

Saastamoisen säätiön taidekokoelman ripustuksen uusiminen jatkuu loppusyksyllä 2008. Yli 1900-teoksen kokoelmasta on EMMAssa esillä lähes 500 työtä. Jatkuvasti karttuvaan kokoelmaan ostettiin viime vuonna yli 50 uutta teosta. Hankinnoista vastaa FM Päivi Karttunen.

 

***************** 
Leena Joutsenniemi 
viestintäpäällikkö

leena.joutsenniemi at espoo.fi 
gsm + 358 (0)46 8771 844 

EMMA - Espoon modernin taiteen museo 
EMMA - Espoo Museum of Modern Art 
PL 6661, O2O70 ESPOON KAUPUNKI 

www.emma.museum 


 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta