[Nayttelyposti] Tähtiä kauppalassa - Salokankaan arkkitehtuuria Rovaniemellä -näyttely

Alariesto Tuija ROVANIEMEN KAUPUNKI Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
To 27.Syys. 09:09:26 EEST 2007


TÄHTIÄ KAUPPALASSA - Salokankaan arkkitehtuuria Rovaniemellä -näyttely Lapin maakuntamuseolla, Arktikumissa 7.9.-6.1.2007 

Tähtiä kauppalassa - Salokankaan arkkitehtuuria Rovaniemellä on ensimmäinen, tähän asti melko tuntemattomaksi jääneen arkkitehti Ferdinand Salokankaan elämäntyötä esittelevä näyttely. Salokangas (1903-1981) johti Lapin jälleenrakentamista vuosina 1945-1948 ja työskenteli sen jälkeen arkkitehtina Rovaniemellä vuoteen 1956 asti. Hän jätti jälkeensä mittavan ja omaperäisen tuotannon. Näyttelyn tarkoitus on tehdä tunnetuksi Salokankaan tuotantoa suurelle yleisölle ja lisätä rakennusperinnön tuntemusta ja arvostusta. 

Salokankaan toiminta Rovaniemellä peilautuu aikakauden historialliseen ja arkkitehtoniseen viitekehykseen. Rovaniemeltä löytyykin 17 Salokankaan suunnittelemaa rakennusta. Arkkitehdin kädenjälki näkyy edelleen kaupunkikuvassa; orgaaniset muodot ja tähtiornamentit kertovat arkkitehdin elävästä muotokielestä. Arkkitehdin työt esitellään näyttelyssä yksi kerrallaan, kronologisessa järjestyksessä tekstein, pohjapiirroksin ja valokuvin. Salokankaan arkkitehtuurin olennaisiin piirteisiin tutustutaan myös teemoittain. 

Näyttelykokonaisuuteen kuuluu myös DVD-elokuva (pit. n 20 min.), jossa tutustutaan Salokankaan elämään ja työhön. Lisäksi näyttelyssä on esillä diaesitys. 

Näyttely on syntynyt tutkija Charlotte Malapraden ja Lapin maakuntamuseon yhteistyön tuloksena. 


*********************************
Tuija Alariesto
Näyttelyamanuenssi
Lapin maakuntamuseo
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi
040 - 734 1060 
tuija.alariesto at rovaniemi.fi
*********************************
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta