[Nayttelyposti] Teemanäyttely juomista ja juomatavoista Hotelli- ja ravintolamuseossa.
Anni Pelkonen
anni.pelkonen at hotellijaravintolamuseo.fi
Ke 26.Syys. 14:23:38 EEST 2007
Kippis!
Teemanäyttely juomista ja juomatavoista Hotelli- ja ravintolamuseossa
26.9.2007–20.3.2008.
Vuonna 2006 suomalaisten tilastoitu alkoholinkulutus oli 8,4 litraa puhdasta
alkoholia asukasta kohti. Yhteensä juotiin 44,4 miljoonaa litraa puhdasta
alkoholia. Suomalaisten alkoholinkulutus on 2000-luvulla ollut kasvussa.
Alkoholin käytön sosiaaliset ja terveydelliset haitat ovat lisääntyneet.
Suuri osa suomalaisista kannattaa alkoholin saatavuuden rajoituksia ja
alkoholijuomien ankaraa verotusta. Toisaalta alkoholijuomat ovat osa ruoka-
ja tapakulttuuria, ja alkoholin kohtuukäyttöön suhtaudutaan suopeasti.
Olutta on Suomessa juotu 2000–3000 vuotta. Aluksi olut kuului juhliin ja
uskonnollisiin menoihin. Kun olut arkipäiväistyi, siitä tuli tärkeä osa
talonpoikien ruokataloutta. Viinejä tuotiin Suomeen jo keskiajalla, mutta ne
kuuluivat vain kuninkaallisten ja hovin elämään. Viinanpolttotaito opittiin
1500-luvulla ja paloviinan käyttö yleistyi 1600-luvulla. Lähes joka talossa
oli oma viinapannu ja viinaryypyt kuuluivat jokapäiväiseen elämään. Oluen ja
viinan raaka-aineet ruis ja ohra ovat kotimaisia, joten niiden asema
suomalaisessa juomakulttuurissa on ollut vankka. Rypäleviinit ovat aina
olleet tuontitavaraa. Viinit ovatkin kasvattaneet suosiotaan vasta viime
vuosikymmeninä.
Valtiovalta alkoi rajoittaa ja säädellä viinanpolttoa 1700-luvulla.
Tavoitteena oli lisätä valtion kontrollia ja tuloja, säästää viljaa ja
vähentää juopottelua. Raittiusaatteen kannatus kasvoi 1800-luvulla.
Turmiolan Tommista tehtiin varoittava esimerkki taistelussa juoppoutta
vastaan. Vuonna 1866 viinan kotitarvepoltto kiellettiin, minkä jälkeen
viinanpoltto teollistui nopeasti. Kieltolaki oli voimassa vuosina 1919–1932.
Vuonna 1932 perustettiin valtion alkoholimonopoli Oy Alkoholiliike Ab.
Ensimmäisten myymälöiden avaamisesta tuli 5.4.2007 kuluneeksi 75 vuotta.
Suomen EU-jäsenyyden myötä vuonna 1995 valtion alkoholimonopolia purettiin
ja Alkolle jäi alkoholin vähittäismyynti.
Hotelli- ja ravintolamuseo on majoitus-, matkailu- ja ravitsemisalan sekä
suomalaisen juoma- ja ruokaperinteen erikoismuseo. Teemanäyttely Kippis!
Juomia ja juomatapoja on esillä 20.3.2008 asti.
Näyttely avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11–18.
Yleisöopastus sunnuntaina 11.11.2007 klo 14.
Lisätietoja:
Anni Pelkonen
p. (09) 6859 3722
anni.pelkonen at hotellijaravintolamuseo.fi
Hotelli- ja ravintolamuseo
Kaapeli, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta