[Nayttelyposti] Euro Koponen Näsänen Installaatioita ja videoteoksia Taidehallissa viikon ajan 22.-30.9.

Sanna Kangasluoma sanna.kangasluoma at taidehalli.fi
Pe 21.Syys. 17:30:08 EEST 2007


Helsingin Taidehallissa 22.–30.9.2007     HUOM! VAIN VIIKKO!

 

Euro  Koponen  Näsänen: Installaatioita ja videoteoksia

 

Pia Euro (s. 1970), Tanja Koponen (s. 1968) ja Elena Näsänen (s. 1968) valtaavat teoksillaan reilun viikon ajaksi Helsingin Taidehallin näyttelytilat ja Studion. Näyttely koostuu ryhmän taiteilijoiden uusista, suurimmaksi osaksi varten vasten Taidehalliin toteutetuista installaatioista ja videoteoksista. Taidehalli luo ainutlaatuiset puitteet suurten tilallisten installaatioiden esittämiseen.

 

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 23.9. klo 15: Pia Euro, Tanja Koponen ja Elena Näsänen sekä Taidehallin vt. johtaja Susanna Santala kertovat näyttelystä yleisölle.

 

Euron, Koposen ja Näsäsen näyttelyssä on esillä kymmenen videoinstallaatiota, joiden sisältö, tekniset ja tilalliset toteutukset muodostavat kokonaisvaltaisen ja dynaamisen kokonaisuuden. Jokaiselle yksittäiselle teokselle on varattu myös riittävästi omaa tilaa. Teokset pysäyttävät ja herättävät kysymyksiä, muodostavat tunne- ja olotiloja, jotka ovat samalla siltoja teoksesta ja kokemuksesta toiseen. 

 

Näyttely painottaa video- ja tilataiteelle ominaista immateriaalisuutta. Teokset rakentuvat videokuvasta, tiloista, ajallisuudesta, äänestä ja valosta, jopa sumusta. Ryhmän jäsenet ovat tietoisesti lähes kokonaan välttäneet tarinallista kerrontaa ja näin irtautuneet videon elokuvallisesta esitysmuodosta. He haluavat korostaa videoinstallaatioiden kolmiulotteisuutta, abstraktin ja esittävän rajalla liikkuvaa ilmaisua, hetkellisyyden ja ajattomuuden suhdetta. Ääni on usein yhtä tärkeässä asemassa kuin kuva luomassa teosten tunnelmaa. 

 

Pia Eurolta on näyttelyssä kolme teosta, joiden teemat käsittelevät tunnistettavuutta ja tunnistamattomuutta. Euro leikittelee kuvien ja äänen synkronisuudella sekä näkö- ja kuulohavainnon suhteella irrottamalla äänen ja kuvan toisistaan. Hän etäännyttää arkisia asioita tai tuo tuttuun ja turvalliseen mukaan pelottavan. 

 

Tanja Koponen lähestyy teoksissaan määrittelemätöntä kohdetta eri suunnista. Koponen tuo esiin abstraktia kokemuksellisuutta, joka on ajatuksista puhdistettua ja vapaata. Karsimalla, poissulkemalla ja häivyttämällä Koponen fokusoi sisäänpäin, sisäisen kokemuksen alkujuurille. 

 

Elena Näsäsen teosten tunnelma houkuttelee katsojaa. Näsänen antaa ärsykkeitä, joiden pohjalta katsoja täydentää teoksen tapahtumia. Maisemalliset teokset ovat lähempänä maalausta kuin elokuvaa. Sama kohde toistuu ilman draamallista huipentumaa; kaksi päällekkäistä kuvaa synnyttää kolmannen, jota reaalisesti ei ole olemassa. On vain ohimenevä hetki, jolloin havainto ja mielikuvitus synnyttävät uutta.

 

Avoinna: ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 12–17. 

Pääsymaksut: 7/5 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ei yleisöopastuksia.

 

KIITOS: AVEK, Taiteen keskustoimikunta, Oskar Öflundin säätiö, Pro Av Saarikko

 

 

-----------------------------

Sanna Kangasluoma

Tiedotus- ja markkinointivastaava

Press and Marketing

TAIDEHALLI / KUNSTHALLE HELSINKI

Nervanderinkatu 3

FIN-00100 Helsinki

Tel. +358 9 4542 0613

Gsm +358 40 4514772

Fax +358 9 4542 0610

 <mailto:sanna.kangasluoma at taidehalli.fi> sanna.kangasluoma at taidehalli.fi

 <http://www.taidehalli.fi> www.taidehalli.fi

 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta