[Nayttelyposti] Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa ollaan Poron jäljillä ja tutustutaan Saamenmaahan Pekka Antikaisen valokuvin

Alariesto Tuija ROVANIEMEN KAUPUNKI Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
Pe 19.Marras. 09:02:33 EEST 2007


Poron jäljillä - Pohjoisen poronhoitoalueen käsityöläisiä 19.10.2007-13.1.2008

Poro on pohjoisen ihmiselle muutakin kuin pelkkä eläin, se on kokonainen maailma, elämäntapa ja ajattelun aihe. Lapin maakuntamuseossa esillä oleva Suomen käsityön museon tuottama Poron jäljillä -näyttely kertoo pohjoisen poronhoitoalueen käsityöläisistä ja porosta monipuolisena aiheena, ideana ja käsityömateriaalina. Aineistoa näyttelyä varten on kerätty tekemällä useita dokumentointimatkoja eri puolilla Lappia ja haastattelemalla käsityöläisiä heidän omissa asuin- ja työskentely-ympäristöissään. Samalla on tallennettu porotalouteen liittyvää käsityötietoutta ja käsityötuotteita.Poron jäljillä -dokumentoinnissa on käsityöläisten ohella tehty yhteistyötä mm. Lapin käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen, Sámi Duodjin, poronhoitoalueella toimivien museoiden, oppilaitosten ja Paliskuntain yhdistyksen kanssa. Hanke on toteutettu suurelta osin Lapin Liiton myöntämällä ESR -rahoituksella. 

Näyttelyn teemat nivoutuvat yhdeksi suureksi porokartaksi, jossa esitellään poronhoitoa sekä erilaisia porosta saatavia käsityömateriaaleja. Suomen poronhoitoalue käsittää lähes koko Lapin läänin ja osan Oulun läänistä, yhteensä 36 prosenttia koko Suomen maapinta-alasta. Poronhoitoalueen eri osat eroavat maantieteellisesti toisistaan. Alueiden eroavaisuudet heijastuvat myös poronhoitotapoihin ja -kulttuuriin. 

Poromateriaalia käytetään monella tavalla ja porosta ei oikeastaan jää käyttämättä mitään. Vanhan tarinan mukaan jopa poron henki kulkee tuulen mukana ohjaamassa Lapin ihmistä. Luonnonmuotojen ja -materiaalien kunnioitus sekä kiinteä yhteys poronhoidon vuosikiertoon näkyvät selvästi myös pohjoisen käsityöläisten tuotannossa. 

Poro raaka-aineena voidaan jakaa käsityötuotteiden valmistuksen osalta sekä koviin että pehmeisiin materiaaleihin. Pehmeät materiaalit pitävät sisällään lähinnä poron nahkasta valmistetut erilaiset käyttöesineet ja vaatteet. Kovien materiaalien käytöllä tarkoitetaan poron sarvien ja luiden hyödyntämistä. Porosta valmistetaan myös erilaisia matkamuistoiksi tarkoitettuja pienesineitä, kuten avaimenperiä ja peikkoja. Yhä enenevässä määrin poromateriaalia käytetään erilaisten asusteiden, tekstiilien ja taideteoksien osasina tai jopa päämateriaalina. Näyttelyn tarkoituksena onkin tuoda esille niin perinteisiä kuin uudistuotantoa olevia käsityötuotteita sekä valmistustapoja. Lisäksi näyttelyn yhteydessä järjestetään poroaiheisia työpajoja koululaisille.

Poron jäljillä -näyttely oli kesällä 2007 esillä Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Siellä näyttely sai yleisöltä erinomaista palautetta - monet kertoivat tulleensa katsomaan näyttelyä useampaan kertaan ja ajan kanssa. Monet koulunsa kanssa näyttelyssä käyneet lapset ovat tuoneet myöhemmin vanhempansa katsomaan näyttelyä. Myös elämyksellisyyttä, kuten koskettelumahdollisuutta ja äänimaailmaa kiiteltiin.


********************

Pekka Antikainen Saamenmaa 28.9.2007-13.1.2008 

Valokuvaaja Pekka Antikaisen Saamenmaa-näyttelyssä pääosassa ovat pohjoisen ihmiset ja luonto. Antikainen on kahdenkymmenen vuoden ajan valokuvannut saamelaisten poronhoitajien ja kalastajien elämää tallentaen kamerallaan luontaiselinkeinossa tapahtuneita muutoksia. Näyttelyssä kerrotaan poronhoidosta mönkijän ja helikopterin avulla, turismista elinkeinona, saamelaisnuorten koulutuksesta ja luonnon sekä globalisoituvan maailman välisestä kuilusta. Kolttasaamelaisista otetut kuvat muistuttavat saamelaisvähemmistöä uhkaavasta syrjäytymisestä.
Saamenmaa-näyttely perustuu Antikaisen samannimiseen valokuvateokseen Saamenmaa - Land of the Saame (2004). Se kuuluu kuvateossarjaan, josta on aiemmin ilmestynyt kaksi teosta, Koillinen Tunturituuli (1994) ja Viimeiset Lohitalonpojat (1998). Antikaisen työskentelytavoista kertoo paljon se, että valokuvaamisen ohessa hän on toiminut mm. pororenkinä kuvaamilleen saamelaisille poromiehille. Valokuvaaja on vedostanut ja kehystänyt kuvansa itse.

Kuopiossa syntynyt Pekka Antikainen asuu nykyisin Inarissa. Valokuvaajaksi hän on opiskellut Lahden Muotoiluinstituutissa vuosina 1980-1983. Antikaisella on ollut useita valokuvanäyttelyitä eri puolilla Suomea, ja hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Pekka Antikainen on vapaa taiteilija. Hän on kuvatoimisto Leuku Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Antikaisen valokuvatuotanto on nähtävissä osoitteessa www.leuku.fi <http://www.leuku.fi/> . 



Lisätietoja:
Tuija Alariesto
Näyttelyamanuenssi
Lapin maakuntamuseo
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi
040 - 734 1060 
tuija.alariesto at rovaniemi.fi





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta