[Nayttelyposti] jarmo kukkosen maisemia hyvinkään taidemuseossa

Laurila-Hakulinen Raisa Raisa.Laurila-Hakulinen at HYVINKAA.FI
Ma 15.Marras. 12:43:29 EEST 2007


JARMO KUKKOSEN MAALAUKSIA

Hyvinkään taidemuseo 19.10.-25.11.2007

 

Taiteilija on tavattavissa ripustuksen yhteydessä keskiviikkona 17.10. klo 11.00. Avajaiset torstaina 18.10. klo 18.00. Tervetuloa!

 

Maisema avautuu laajana ja avoimena hyvinkääläissyntyisen Jarmo Kukkosen (s.1968) uusimmissa maalauksissa. Idän kulttuureihin viittaavat valo-värimaalaukset myyttisine mielenmaisemineen ovat väistyneet taka-alalle ja esiin ovat nousseet omasta elinympäristöstä tutut taivaat ja maat. Kukkonen on maalarina yhtä häikäisevän taitava kuin ennenkin, pakottomasti hengittävä maalausjälki tallentaa nyt muistumia ympäröivästä luonnosta. Paikka on Saapaskylä Hämeenkoskella, lähellä Mommilaa. 

 

Vaikka lähtökohtana on yksittäinen havainto tai kokemus, uusimmissa maalauksissa maisema näyttäytyy osana suurta luonnon järjestelmää, joka on jatkuvassa muutoksessa. Immilän tai Saapaskylän metsät, pellot ja taivaat ovat osa prosessia jossa ihmisen toiminta aiheuttaa lopullisia ja kohtalokkaita muutoksia luonnon tasapainolle. Kuvien maisemat ovat liikkeessä, muutosta ilmentää valo, joka elää sään, vuorokauden ja vuodenajan mukaan. Maalaus poimii välähdyksenomaisen hetken luonnon elämää. Maisemassa ei ole olennaista katseen kohteena oleminen, vaan ihmisen suhde luontoon osana rikasta ja elävää kokonaisuutta.

 

Kuvien vapaa maalauksellisuus muuttuu maisemaksi horisonttilinjan hahmottamisen seurauksena. Kukkosen maalauksissa horisontti on matalalla ja maa antaa tilaa taivaalle joka on draaman näyttämö, maalauksen tapahtumapaikka. Näkökulma on maan ja taivaan välissä elävän ihmisen, joka on riippuvainen maasta ja materiasta, mutta samalla tähyilee taivaita ja henkistä ulottuvuutta. Taivas on universumin portti, aineettomuuden, vapauden ja puhtauden tila, jonka pilviin, valoihin ja varjoihin ihminen on aina heijastanut omia mielentilojaan. Taivas kaareutuu ihmisen ylle suojaavana kuin Marian sininen viitta tai uhkaavana nousevan ukkospilven myötä.  Maisemamaalausta on kuitenkin mahdoton katsoa "viattomasti", vailla ekologista näkökulmaa: tietoisuus ylemmän ilmakehän otsonikerroksen hupenemisesta saa katseen kääntymään hyvin maalatusta taivaasta ihmiseen itseensä.

 

Lisätietoja Raisa Laurila-Hakulinen puh. 040 571 0729 tai raisa.laurila-hakulinen at hyvinkaa.fi. Kuvia lehdistökäyttöön osoitteessa www.hyvinkaa.fi/press.

 

 

----------------

Raisa Laurila-Hakulinen

museonjohtaja 

Hyvinkään taidemuseo

Hämeenkatu 3 D 05800 HYVINKÄÄ

p. 019 459 4003 tai 040 571 0729

raisa.laurila-hakulinen at hyvinkaa.fi

www.hyvinkaa.fi/taidemuseo

 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta