[Nayttelyposti] RYIJYKUUME! Ryijyinnostuksen vaiheita. Näyttely Suomen käsityön museossa 2.12.2007 saakka

Laura.Korhonen laura.korhonen at jkl.fi
Pe 12.Marras. 16:02:09 EEST 2007


RYIJYKUUME! Ryijyinnostuksen vaiheita. 

Näyttely Suomen käsityön museossa 2.12.2007 saakka

Suomen käsityön museoVuosisatoja vanha ryijy kiehtoo edelleen. Varhaisimpina aikoina ryijy lämmitti peitteenä veneissä ja myöhemmin se nousi seinälle koristetekstiiliksi. Ryijy on ollut niin köyhän kuin varakkaankin morsiamen vihkiryijynä. Käyttötarkoituksesta riippumatta ryijyä on aina pidetty arvotekstiilinä, jonka arvoa on nostanut valmistukseen käytettävä työmäärä sekä runsas materiaalin määrä. Ryijyssä on satoja solmittuja nukkasolmuja ja monta kiloa laadukasta villalankaa. 

Suomen käsityön museossa syyskuun lopulla avautuvassa Ryijykuume-näyttelyssä esitellään omiin kokoelmiin kuuluvia ryijyjä 1700-luvulta alkaen. Museon ryijykokoelmat ovat syntyneet pääosin kaksivaiheisesti, sadan vuoden välein toteutettujen keruuprojektien pohjalta. Ensimmäisen keruun ryijyt ovat 1700- ja 1800-luvun kansanomaisia ryijyjä. Vuonna 2005 aloitetun, toisen keruu- ja tallennusprojektin myötä Suomen käsityön museon kokoelmissa on tällä hetkellä noin 160 ryijyä sekä ryijyihin liittyviä tarinoita, muistoja ja valokuvia. 

Uudemman keruun ryijyt ovat suurimmaksi osaksi vuonna 1889 perustetun osakeyhtiö Neoviuksen malliston ryijyjä. Neovius -ryijyt ovat tunnettuja 1900-luvun kansanryijyjä, joissa näkyvät nuoren kansakunnan aatteet ja ihanteet. Yritykselle ryijymalleja suunnittelivat monet aikakauden tunnetut tekstiilitaiteilijat, kuten pehmeiden värisävyjen käytöstä tunnettu Impi Sotavalta.

Ryijyt sisältävät monta tekijän tai omistajan tarinaa. Tekstiilitaiteilijan suunnittelema tai itse suunniteltu ja tehty ryijy huokuu kauneutta ja nostalgiaa. Se voi olla lämmin muisto lapsuudenkodista tai pölyinen riesa varaston peränurkassa. Millainen on sinun lempiryijysi tai mistä ryijy muistuttaa sinua? Suomen käsityön museon näyttelyssä ryijykuume valtaa mielen, kun esillä on museon kokoelmasta lähes sata ryijyä tarinoineen. Näyttelystä ilmestyy myös näyttelyjulkaisu Ryijy esillä. Ryijyt Suomen käsityön museon kokoelmissa. 

Näyttelyn lisäksi ryijyä tarkastellaan syksyn aikana erilaisissa tapahtumissa

Syksyn aikana käsityön museossa käsitellään ryijyä eri näkökulmista. Jyväskylän ammattiopiston käsi- ja taideteollisuusalan tekstiiliopiskelijat toteuttavat oman näkemyksensä ryijystä Ryijy muuttuu -nimisessä Näytönpaikka -ikkunanäyttelyssä 30.10.-25.11. (Kilpisenkatu 12). Museon Galleriassa Riitta Nelimarkan Hermoraunio ja muita ryijyjä <http://www.craftmuseum.fi/nayttelyt/vaihtuvat/07nelimarkka.htm>  -näyttely tarjoaa värikkäitä makupaloja modernista ryijystä 12.9.-29.10.2007.

Ryijypäivässä 31.10. tekstiilikonservaattorit esittelevät ryijyklinikalla ryijyn hoitoa ja FM Leena Willbergin luennoi ryijyn historiasta. Käsityön museon monikulttuurisessa tapaamisessa VIRIÖssä 6.11. klo 16-19 on keskustelun ja työpajan virikkeenä ryijy skandinaavisena ilmiönä. 

Ryijykuumeen lämpökäyrät -seminaarissa 9.11. näkökulmia ryijykuumeeseen esittävät mm. Leena Svinhufvud Designmuseosta, keräilijä Tuomas Sopanen, ryijyjen tuntija FM Leena Willberg, tekstiilitaiteilija Ritva Puotila, tekstiilikonservaattori Anne Vesanto, tekstiilitaiteilija Touko Issakainen ja Suomen käsityön museon museolehtori Raija Manninen. http://www.craftmuseum.fi/ryijyseminaari/index.htm

Lauantaina 13.10. klo 12–15 Ryijytutka. Aikuisten ja lasten yhteinen työpaja. Ilmoittautumalla etukäteen varmistat paikkasi: puh. (014) 624 945, tai craftmuseum.info at jkl.fi. Työpajamaksu 8 €/henkilö.

RYIJYPÄIVÄ keskiviikkona 31.10. 
klo 12–16.30 Tekstiilikonservaattoreiden ryijyklinikka ja ryijyn valmistuksen työnäytöksiä

Klo 15.00 Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijat esittelevät Ryijy muuttuu –näyttelyn Näytönpaikassa (Kilpisenkatu 12). 
klo 16.30 Ilmainen yleisöopastus Ryijykuume! -näyttelyyn
klo 18–19.30 Yleisöluento: FM Leena Willberg: Ryijy - viikinkiveneestä salin seinälle. Katsaus kansanomaisten ryijyjen historiaan.

TYÖPAJA: Miniryijystä maksimaalinen ilo!
Tervetuloa ystävä- tai työporukalla tekemään oma ryijy. Ryijypajan kesto on kolme tuntia, eikä pajassa työskentely vaadi aikaisempaa kokemusta käsitöistä. Ryhmän koko 7-12 henkilöä. Hinta on 108 €/ryhmä (ma–pe kello 8–18) tai 168 €/ryhmä (ma–pe kello 18 jälkeen), lisäksi tarvikepaketti 10 €/henkilö. 

Tiedote ja oheistapahtumat löydät netistä: 

http://www.craftmuseum.fi/nayttelyt/vaihtuvat/07ryijykuume.htm

 

Tiedotusterveisin, 

 

Laura Korhonen, laura.korhonen at jkl.fi

amanuenssi, tiedotus ja gallerianäyttelyt

Suomen käsityön museo 

puh./tel. +358 (0)14 626 841

mobile   +358 (0)40 044 6792

Kilpisenkatu 12

FIN-40100 Jyväskylä 

 

 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta