[Nayttelyposti] Suomen käsityön museon tuottama Poron jäljillä -näyttely jatkaa Rovaniemelle ja Tornioon

Laura.Korhonen laura.korhonen at jkl.fi
Pe 12.Marras. 15:01:43 EEST 2007


Tiedote 12.10.2007 

 

Suomen käsityön museon tuottama Poron jäljillä -näyttely jatkaa Rovaniemelle ja Tornioon 

 

Suomen käsityön museon tuottamia näyttelyjä nähdään myös Saarijärvellä, Pietarsaaressa ja Kroatian Zagrebissa  

Suomen käsityön museon kesänäyttely 2007 Poron jäljillä kertoi pohjoisen poronhoitoalueen käsityöläisistä ja porosta monipuolisena aiheena, ideana ja käsityömateriaalina. Aineistoa näyttelyä varten kerättiin tekemällä useita dokumentointimatkoja eri puolilla Lappia ja haastattelemalla käsityöläisiä heidän omissa asuin- ja työskentely-ympäristöissään. Samalla on tallennettu porotalouteen liittyvää käsityötietoutta ja käsityötuotteita. Poron jäljillä -näyttelyn kanssa samaan aikaan museossa nähtiin Sámi Duodji ry:n 30-vuotisjuhlanäyttely. Sen tuottivat yhteistyössä Saamelaismuseo Siida ja saamenkäsityöyhdistys Sámi Duodji.

Poron jäljillä -dokumentoinnissa on käsityöläisten ohella tehty yhteistyötä mm. Lapin käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen, Sámi Duodjin, poronhoitoalueella toimivien museoiden, oppilaitosten ja Paliskuntain yhdistyksen kanssa. Dokumentointi- ja näyttelyhanke on toteutettu Opetusministeriön ja Lapin Liiton myöntämällä ESR -rahoituksella. Näyttelyn aineistosta julkaistaan oma verkkosivusto viikolla 43 osoitteessa  http://www.craftmuseum.fi/poro/poronjaljilla. Sen avulla porokäsityöt ja pohjoisen käsityöläisyys tulevat laajalle yleisölle tutuksi. Lisäksi laaja dokumentointimateriaali analysoidaan ja tallennetaan Suomen käsityön museon kokoelmiin, josta esim. kuva-aineisto on helposti tutkijoiden, käsityöläisten ja näyttelyn yhteistyökumppaneiden saatavilla.

Poron jäljillä ja Sàmi Duodji -näyttelyjen aikana museossa vieraili lähes 8 000 kävijää. Näyttely sai yleisöltä erinomaista palautetta - monet kertoivat tulleensa katsomaan näyttelyä useampaan kertaan ja ajan kanssa. Monet koulunsa kanssa näyttelyssä käyneet lapset ovat tuoneet myöhemmin vanhempansa katsomaan näyttelyä. Myös elämyksellisyyttä, kuten koskettelumahdollisuutta, itsetekemistä ja äänimaailmaa kiiteltiin. Näyttelykierroksen päätteeksi kävijät saivat valmistaa poromateriaalista pienen matkamuiston mukaansa.  

Suomen käsityön museon tuottama Poron jäljillä -näyttely lähtee kiertämään Suomen museoihin ja näyttelytiloihin. Seuraavaksi näyttely avataan Rovaniemen Arktikumissa 19.10.2007 yleisölle ja jatkaa sieltä Tornionlaakson maakuntamuseoon Tornioon. Kiertonäyttelyn tarkoituksena on nostaa poron tunnettuutta monipuolisena käsityömateriaalina. Näyttelyä koskevat lainaustiedustelut voi osoittaa Suomen käsityön museoon intendentti Mikko Oikarille. 

Myös muita Suomen käsityön museon tuottamia näyttelyjä kiertää tällä hetkellä maailmalla - Saarijärven museossa avattiin Leijat -näyttely, joka kertoo leijaharrastuksesta. Väreistä eri näkökulmista kertova Väristyksiä -näyttely avattiin Pietarsaaren kaupunginmuseossa. Suomen käsityön museon ja FM, etnologi Irmeli Suviolan yhteistyönä tuottama näyttely indonesialaisista tekstiileistä on päättynyt Helinä Rautavaaran museossa Espoossa ja jatkaa matkaa Kroatian Zagrebiin, jossa se avataan 9.11.2007.  

 

Suomen käsityön museo on käsityön ja käsiteollisuuden asiantuntija, valtakunnallinen erikoismuseo, jonka osana toimivat Suomen kansallispukukeskus ja Konservointikeskus. Museo toimii Jyväskylässä.

 

Lisätietoja antavat 

 

Poron jäljillä -hankkeesta:  

Seija Hahl, tp. amanuenssi 

puh. (014) 626 840, 040 706 49 17  

seija.hahl at jkl.fi

 

Näyttelyjen lainauksesta: 

Mikko Oikari, intendentti

puh. (014) 624 944, 050 553 3880

mikko.oikari at jkl.fi

 

Suomen käsityön museo

Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä 

ti-su 11-18,  puh. (014) 624 945

http://www.craftmuseum.fi <http://www.craftmuseum.fi/> 

 

 

Tiedotusterveisin, 

Laura Korhonen, laura.korhonen at jkl.fi

amanuenssi, tiedotus ja gallerianäyttelyt

Suomen käsityön museo

puh./tel. +358 (0)14 626 841

Kilpisenkatu 12, FIN-40100 Jyväskylä 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta