[Nayttelyposti] Valon rakenteet - William J.R. Curtisin arkkitehtuurivalokuvia Alvar Aalto -museossa

Mirkka.Vidgren Mirkka.Vidgren at jkl.fi
Ke 10.Marras. 16:06:13 EEST 2007


VALON RAKENTEET

William J.R. Curtisin valokuvia

Alvar Aalto -museon Studiossa 13.10. - 25.11.2007

 

 

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 12.10. klo 18.00 Alvar Aalto -museoon.

Näyttelyn avaa Alvar Aalto Säätiön puheenjohtaja, arkkitehti Mikko Mansikka.

 

Näyttelyn avajaisten yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus Architecture through the lens. Tilaisuuden alustavat museolehtori Teija Isohauta, joka valottaa arkkitehtuurivalokuvausta Alvar Aallon rakennusten osalta ja William J.R. Curtis, joka kertoo oman arkkitehtuuri- ja maisemakuvauksensa käsitteistä ja tulkinnoista.

 

Valon rakenteet -näyttely esittelee otoksen William J. R. Curtisin arkkitehtuurivalokuvia. Historioitsijana, kriitikkona, taiteilijana ja valokuvaajana tunnetun Curtisin valokuvat ovat peräisin hänen matkoiltaan eri puolille maailmaa. Näyttely tekee arkkitehtuurimatkan läpi ajan ja paikan - menneiden sivilisaatioiden rakennettu kulttuuri esitetään rinnakkain modernin rakennustaiteen kanssa. Valokuvat kutsuvat arkkitehtuurin äärelle - tarkastelemaan ja tutkimaan sen merkitystä ja arvoa. Näyttely tarjoaa mahdollisuuden oivaltaa kuvauskohteiden välisiä intuitiivisia yhteyksiä ja arkkitehtuurin yleismaailmallisia piirteitä.

 

Kuvat heijastavat valokuvaajaan henkilökohtaisia haaveita ja mielikuvia. Curtisille valokuvaus on kuin maalaustaidetta - rakennetun tilan sisäinen harmonia muodostuu geometrisista mittasuhteista, väreistä, valoista ja varjoista. "Valokuva on onnistunut tehtävässään, kun se pystyy välittämään tietyn paikan, tilanteen tai hetken tunnelman ja koskettamaan katsojaa", Curtis kirjoittaa. Näyttely liikkuu esittävän ja käsitteellisen rajamailla. Kuvat ovat rakenteellisia, visuaalisia ajatuksia, jotka kuvaaja on rajannut ja ikuistanut kamerallaan. Kuvat välittävät viestejä ja kommunikoivat keskenään, resonoivat visuaalisesti.

 

Näyttely soveltuu yhtä hyvin suurelle yleisölle, opiskelijoille kuin alan asiantuntijoillekin.     

Pyrkimyksenä on valokuvan keinoin avata silmämme näkemään arkkitehtuurin moninaisia piirteitä sekä oppia ymmärtämään paremmin omaa, rakennettua arkiympäristöämme. William J.R. Curtisin runolliset kuvat kertovat hänen rakkaudestaan matkustamiseen ja kiinnostuksestaan erilaisia kulttuureja kohtaan. Kuvat paljastavat Curtisin tuntevan aiheensa - rakennukset, kaupungit ja maiseman. Keskittämällä huomion kameran linssin kautta nähtyyn todellisuuteen, kuvaaja houkuttelee esiin arkkitehtuurin perimmäisiä kysymyksiä. 

 

 

William J.R. Curtis (s. 1948, Birchington, Englanti) on kansainvälisesti tunnettu historioitsija, arkkitehtuurikriitikko, taiteilija ja valokuvaaja. Hän on opettanut useissa yliopistoissa eri puolilla maailmaa. Useita monografioita ja tutkielmia julkaisseen Curtisin tunnettuja teoksia ovat muun muassa Modern Architecture since 1900 (3. painos 1996) ja Le Corbusier: Ideas and Forms (1986). Nykyisin Ranskassa asuvan Curtisin maalauksia, piirustuksia ja valokuvia on ollut esillä kansainvälisissä näyttelyissä mm. Suomen rakennustaiteen museossa, Helsingissä (2000), Circulo de Bellas Artesissa, Madridissa (2002), Carpenter Center for the Visual Artsissa, Harvardissa (2004) ja Centré Méridional de I´Architecture et de la Villessä, Toulousessa (2005).

 

 

Alvar Aalto Akatemia on julkaissut näyttelykatalogin, Structures of Light, jota on myytävänä museokaupassa.

 

Alvar Aalto -museon Studion näyttelytilan valaisimet on sponsoroinut Luminaria Oy.

Lisätietoja: Alvar Aalto -museo, puh. 014 - 624 809, www.alvaraalto.fi

Tiedottaja Mirkka Vidgrén, puh. 014 - 624 813, s-posti: mirkka.vidgren at alvaraalto.fi

Museolehtori Teija Isohauta, puh. 014 - 624 810, s-posti: teija.isohauta at alvaraalto.fi <mailto:teija.isohauta at alvaraalto.fi> 

 

 

ALVAR AALTO -MUSEO, Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä

Avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeavat aukioloajat juhlapyhinä.

Puh. 014 - 624 809, e-mail: museum at alvaraalto.fi

www.alvaraalto.fi <http://www.alvaraalto.fi/> 

 

 

____________________________________________________________________

 

 

viestin välitti:

 

Mirkka Vidgrén

Alvar Aalto -museo / Alvar Aalto Museum

Tiedotus / Information services

Puh. / Tel +358 (0)14 624 813

Gsm +358 (0)400 254 708

Fax +358 (0)14 619 009

e-mail: mirkka.vidgren at alvaraalto.fi <mailto:mirkka.vidgren at alvaraalto.fi> 

www.alvaraalto.fi

 

 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta