[Nayttelyposti] Ensimmäinen Fortumin Taidesäätiön kokoelmanäyttely Taidehallissa 6.10.-2.12.

Sanna Kangasluoma sanna.kangasluoma at taidehalli.fi
Pe 5.Marras. 15:17:12 EEST 2007


Ennen näkemätöntä!

Teoksia Fortumin Taidesäätiön kokoelmasta 

Helsingin Taidehallissa 6.10.–2.12.2007

Fortumin Taidesäätiö perustettiin vuonna 2005 vaalimaan Fortum Oyj:n ja sen edeltäjäyhtiöiden taideteoksia, jotka sijaitsevat yhtiön toimitiloissa eri paikkakunnilla, sekä tekemään niitä tunnetuksi suuren yleisön keskuudessa. Taidehallissa esillä oleva kokonaisuus käsittää noin kolmasosan teoksista ja esittelee ensimmäistä kertaa kokoelmaa julkisesti. Näyttelyn yli 100 teosta ajoittuvat 1840-luvulta 2000-luvulle. Painopiste on suomalaisessa 1800-luvun kultakauden maisemamaalauksessa sekä 1960–80-lukujen abstraktissa, ekspressiivisessä ja kokeilevassa modernismissa. Lisäksi näyttely luo katsauksen suomalaiseen keramiikkataiteeseen. 

 

Ennen näkemätöntä! -näyttelyssä Fortumin Taidesäätiön kokoelmaa lähestytään maiseman käsitteen kautta. Näyttelyn vanhimmat teokset, mm. Werner Holmbergin ja Ferdinand von Wrightin maalaukset, edustavat 1800-luvun loppupuolen romanttista maisemamaalausta: maalaisidyllejä, peltomaisemia, suomalaista kansallismaisemaa. Meri-, järvi- ja koskinäkymät ovat erityisasemassa kokoelmassa, jonka omistajien tuotannossa ja historiassa vesi on ollut keskeinen elementti. Teollistuminen muutti suomalaista maisemaa 1870-luvulta lähtien, kun metsäteollisuus lisääntyi, energiatuotanto valjasti koskia ja vesireittejä muokattiin tukinuiton tarpeisiin. Kuin vastareaktiona taiteilijat hakeutuivat syrjäseuduille ja erämaihin. Realistisesti kuvattu luonto nousi keskeiseksi aiheeksi mm. näyttelyssä nähtävissä Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Eero Järnefeltin ja Pekka Halosen teoksissa. Suomalaisuuteen olennaisesti liittyvä luontosuhteen kuvaus tai luonnontunne on läsnä myös uudemmissa teoksissa, esimerkiksi Reidar Särestöniemen ja Ulla Rantasen maalauksissa. 1900-luvun alussa kiihtyvä kaupungistuminen laajensi maiseman käsitettä tuomalla rakennukset ja urbaanin miljöön osaksi suomalaista maisemaa. Tämä näkyy erityisesti Tyko Sallisen ja Jalmari Ruokokosken teoksissa.

  

Vaikka Fortumin Taidesäätiön kokoelman perusta on traditiossa, sen rinnalle on aina haluttu uutta ja kokeilevaa. Taidehallin näyttelyssä tärkeällä sijalla ovat modernistien visiot ennakkoluulottomasta ja innovatiivisesta ilmaisusta.  Näyttelyssä on runsaasti esimerkkejä 1960–70-lukujen abstraktista ja konkretistisesta kuvasta. Teoksia on mm. Sam Vannilta, Unto Pusalta, Erik Enrothilta ja Göran Augustsonilta. Lisäksi Fortumin kokoelmaan on jatkuvasti hankittu kuvataiteen rinnalle taidetekstiilejä, keramiikkaesineitä ja -veistoksia arvostetuilta suomalaisilta taiteilijoilta. Erityisesti Rut Brykiltä ja Birger Kaipiaiselta on näyttelyssä esillä hienot kokonaisuudet. Fortumin kokoelman voi nähdä indikaattorina, jonka kautta on mahdollista tarkastella suomalaisen taiteen historiaa suhteessa muuttuvaan yhteiskuntaan ja käsitykseen maisemasta.  

 

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy kokoelmaa esittelevä, taidehistorioitsija Tuija Tervon toimittaja teos Taiteen valo – juuret perinteessä, katse tulevassa (suomi /ruotsi/englanti, 256 sivua, n. 130 värikuvaa). Ennen näkemätöntä! -näyttelyn kuraattorina on toiminut Helsingin Taidehallin johtaja Maija Koskinen. Näyttelytyöryhmään kuuluvat Jan-Erik Österholm ja Ilona Salokangas Fortumin Taidesäätiöstä, brändijohtaja Susanna Serlachius-Pressler, Fortum Oyj, kokoelmateoksen toimittanut taidehistorioitsija Tuija Tervo sekä näyttelyarkkitehti Antti Nikkinen. 

 

Helsingin Taidehalli, Nervanderinkatu 3, 00100 Helsinki 

Puh. (09) 454 2060, fax (09) 4542 0610  |   info at taidehalli.fi  |   www. taidehalli.fi

Avoinna: ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 12–17. 

Pääsymaksut: 7/5 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. 

Yleisöopastukset: sunnuntaisin klo 15.00 suomeksi ja kuukauden viimeisenä sunnuntaina ruotsiksi klo 14.00 (pääsylipulla).

 

 

-----------------------------

Sanna Kangasluoma

Tiedotus- ja markkinointivastaava

Press and Marketing

TAIDEHALLI / KUNSTHALLE HELSINKI

Nervanderinkatu 3

FIN-00100 Helsinki

Tel. +358 9 4542 0613

Gsm +358 40 4514772

Fax +358 9 4542 0610

 <mailto:sanna.kangasluoma at taidehalli.fi> sanna.kangasluoma at taidehalli.fi

 <http://www.taidehalli.fi> www.taidehalli.fi

 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta