[Nayttelyposti] Dalí EMMAssa

Joutsenniemi Leena Leena.Joutsenniemi at espoo.fi
Ke 3.Marras. 13:45:47 EEST 2007


Dalín surrealismi täyttää EMMAn

 

EMMAn - Espoon modernin taiteen museon Salvador Dalí - Surrealisti! - näyttely luo monipuolisen katsauksen Dalín taiteeseen sekä persoonaan. Näyttelyyn liittyvä teatteriesitys Enigma tarjoaa uudenlaisen tavan tutustua surrealismiin.

 

Näyttely esittelee Dalín tuotannon eri vaiheita. Esillä on Salvador Dalín (1904-1989) tuotantoa 60 vuoden ajalta, maalauksia, piirustuksia ja akvarelleja. 1920-luvun lopulla Dalí teki ensimmäiset surrealistiset maalauksensa. 

Vuonna 1945 Dalí kuvitti teoksen Benvenuto Cellinin Omaelämäkerta, josta esillä on sarja akvarelleja. Yksi Dalín toistuvista teemoista oli hänen kiinnostuksensa ajan tieteellisiin ja teknisiin edistysaskeliin. Soveltamalla taiteessaan uusimpia tieteellisiä löytöjä, Dalí loi myös oman tunnusomaisen tyylinsä. 

 

Dalí erotettiin surrealistisesta liikkeestä 1930-luvun lopussa, mutta Dalísta tuli surrealismin kuuluisimpia nimiä. Näyttelyn teokset antavat kuvan paitsi Dalín mielikuvituksellisesta lahjakkuudesta, myös hänen taidostaan hallita eri tekniikat. Dalí oli yleisnero, monien alojen taitaja: maalausten, piirustusten, painokuvien, veistosten ja esinekoosteiden ohella hän mm. kirjoitti ahkerasti, teki lasi- ja korutaidetta, suunnitteli lavasteita, vaatteita, mainoksia - ja suoriutui kaikesta aina yhtä mielikuvituksellisesti, yllättävästi ja tarkoi-tuksellisen provosoivasti. 

 

Dalí oleskeli 1930-luvulla useamman kerran Yhdysvalloissa ja yhtäjaksoisesti 1940-48. Dalín originellia persoonaa valottavat saksalaissyntyisen valokuvaajan Eric Schaalin (1905-1994) mustavalkoiset valokuvat. Schaal työskenteli Salvador Dalín kanssa vuodesta 1937 vuoteen 1942.

 

Näyttelyyn liittyy myös joukko muita dokumentaarisia valokuvia sekä elokuvat Andalusialainen koira (1929) ja Destino (2003). Dalín Disneylle suunnitteleman Destino-animaation tuotanto keskeytettiin 1940-luvulla, koska sen kaupalliseen menestykseen ei uskottu. Elokuva tehtiin valmiiksi vasta 2003 Dalín muistiinpanoja mahdollisimman tarkasti seuraten. Destinon Suomen ensi-esitys oli elokuussa Espoo Cinéssä, EMMAssa 7 minuutin mittaista animaatiota esitetään koko näyttelyn ajan Walt Disney -yhtiöiden erikoisluvalla.

 

Näyttely on toteutettu yhteistyönä Fundació Gala-Salvador Dalín kanssa.  Kaikki teokset tulevat Teatre-Museu Dalín kokoelmista Figuerasista. 

 

 

Dalía myös teatterina

 

Salvador Dalí -näyttelyn rinnalle EMMA on tuottanut Enigmaksi nimetyn teatteriesityksen. Surrealistinen Enigma on yhden miehen performanssi, jonka  esityksestä vastaa Antti Virmavirta ja ohjauksesta Kai Lehtinen. Käsikirjoituksen Kai Lehtinen työsti yhdessä Aina Bergrothin kanssa ja työryhmässä ovat mukana myös Nana Salin, Juha Haikonen ja Pekka Kainulainen.

 

Poikkeuksellinen esitysmiljöö taidemuseon näyttelytilassa, jossa yleisö ei suinkaan istu paikoillaan, vaan liikkuu esiintyjän mukana, tuo oman mielenkiintoisen sävynsä performanssille. Esitykset tarjoavat uudenlaisen tavan nauttia taiteesta rikkoessaan taidemuseon ja teatterin välisiä raja-aitoja. Jokaiseen esitykseen sisältyy myös opastus Salvador Dalí - Surrealisti! -näyttelyyn.

 

Salvador Dalí - Surrealisti! 3.10. - 16.12.2007

 

***************** 
Leena Joutsenniemi 
viestintäpäällikkö

leena.joutsenniemi at espoo.fi 
gsm + 358 (0)46 8771 844 

EMMA - Espoon modernin taiteen museo 
EMMA - Espoo Museum of Modern Art 
PL 6661, O2O70 ESPOON KAUPUNKI 

www.emma.museum 


 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta