[Nayttelyposti] Jenny Nyströmin jouluisia kortteja esillä Postimuseossa

Pärssinen Helena Helena.Parssinen at posti.fi
Ma 19.Loka. 08:54:01 EET 2007


Jenny Nyströmin jouluinen kuvamaailma Postimuseossa  
 
Postimuseon jouluisessa näyttelyssä 22.11.2007 - 5.1.2008 tutustutaan ruotsalaisen taiteilija Jenny Nyströmin (1854-1945) joulu- ja uudenvuoden kortteihin. Nyströmin lämmin kuvamaailma kertoo vuosisadanvaihteen joulunvietosta Pohjolassa. Erityisesti taiteilija tunnetaan pohjoismaisen joulutontun luojana. Korteissaan hän on kuvannut runsaasti myös kodin joulua sekä kristillistä jouluperinnettä.  

Nyström kiinnostui tontusta jo 17-vuotiaana, kun hän luki Viktor Rydbergin sadun Lille Viggs Äfventyr på Julaftonen. Innokkaana piirtäjänä hän kuvitti sadun. Nyströmin kuvittamana Rydbergin tarina ilmestyi kirjana vuonna 1875. Satu on näyttelyssä kuunneltavissa Juhani Ahon suomennoksena Pikku Simon seikkailut joulu-iltana.  

Joulutarinan tontun sukujuuret ja ulkonäkö löytyvät kansanomaisista haltijatontuista.
Joulutonttu on pitkäpartainen, rumanlainen mutta ystävällinen pieni mies, jolla oli harmaa vaatetus ja punainen myssy.  

Tonttu innosti Rydbergia ja Nyströmiä myöhemminkin. Vuonna 1881 ilmestyi Viktor Rydbergin runo Tomten, jonka Nyström niin ikään kuvitti. Valter Juva suomensi Tonttu-runon vuonna 1916. Runosta on tehty myös laulu, joka alkaa "Pakkasyö on, ja leiskuen..." 

Vaikka Nyström oli erityisen mieltynyt tonttuunsa, niin häntä kiinnosti myös perheiden joulunviettotavat. Joulukorteissa perheet valmistavat lahjoja ja jouluruokia sekä noutavat ja koristavat joulukuusta.  Joulunpyhiä vietetään esimerkiksi käymällä joulukirkossa, kisaamalla kuusen ympärillä tai ulkoilemalla talvisessa maisemassa.

Ennen joulukorttiperinteen vakiintumista 1900-luvun alussa ystäviä muistettiin uudenvuodentervehdyksillä. Jenny Nyströmin uudenvuodenkorteissa esiintyi paljon onnea tuovaa symboliikkaa: neliapiloita, hevosenkenkiä sekä vaurauden merkkinä seteleitä, rahasäkkejä ja porsaita. 

Jenny Nyström syntyi Kalmarissa Etelä-Ruotsissa vuonna 1854. Hän aloitti taideopinnot Göteborgin piirustus- ja maalauskoulussa 1865 ja jatkoi Tukholman taideakatemiassa 1873. Jenny Nyström matkasi 1880-luvulla Pariisiin stipendiaattina ja sai töitänsä esille kuuluisaan Pariisin Salonkiin.

Taidenäyttelyn omaisesti ripustetun näyttelyn kortit ovat lainassa keräilijä Teuvo Termoselta. Näyttely on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

Jenny Nyströmin joulu -näyttelyyn liittyy oheistapahtumia, joista lisätietoa löytyy museon nettisivulta www.posti.fi/postimuseo. 

Postimuseo, Helsingin pääpostitalo, Asema-aukio 5 H. Museo on avoinna ma-pe 9-18, la-su 11-16. Pääsymaksu on 4 ja 3 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Museossa on tyytyväisyystakuu. Jollei museovieras ole tyytyväinen näkemäänsä, niin museo hyvittää pääsymaksun. 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta