[Nayttelyposti] Gelem, gelem - romanikulttuurin jäljillä -näyttely Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa 8.6.- 30.9.2007

Alariesto Tuija ROVANIEMEN KAUPUNKI Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
Pe 8.Kesä. 11:10:37 EEST 2007


> Gelem, gelem > ->  romanikulttuurin jäljillä
> Lapin maakuntamuseo, Arktikum
> 8.6.> -> 30.9.2007
> 
> Lapin maakuntamuseon Gelem, gelem > ->  romanikulttuurin jäljillä > -> näyttelyssä on tietoa romaneiden historiasta ja nykypäivästä. Siinä tutustutaan romanien tapakulttuuriin, musiikkiin ja yhteiskunnalliseen asemaan. Keskeisessä osassa on myös näyttävä pukeutuminen.
> 
> Romanit ovat suomalaisessa yhteiskunnassa etninen vähemmistöryhmä, jolla on oma kieli, tapaperinne ja kulttuuri. Koko maailmassa on yhteensä noin 20 miljoonaa romania. Suomen romaneja on noin 10 000, joista noin viidesosa asuu Ruotsissa. Eurooppaan romanit saapuivat 1300-luvulla Luoteis-Intiasta. Suomeen romaneita siirtyi Ruotsin kautta 1500-luvulta lähtien. 
> 
> Romanikansan historia on täynnä vainoja, syrjintää ja vaellusta maasta toiseen. Suomessa romanit saivat kansalaisoikeudet vuonna 1919, mutta kesti vielä vuosikymmeniä ennen kuin keskustelu romanien asemasta alkoi nousta 1960-luvulta lähtien. Vuonna 1995 Suomen perustuslakiuudistuksen myötä romanien asema kansallisena vähemmistönä vahvistettiin, kuten myös heidän oikeutensa oman kielen ja kulttuurin kehittämiseen. 
> 
> Romanikulttuuri on säilynyt Suomessa varsin voimakkaana. Vanhempien ihmisten kunnioittaminen, perheen yhtenäisyys ja kiinteä sukuyhteys ovat keskeisiä ilmentymiä romaneiden tapakulttuurissa. Ulkoisista merkeistä erityisesti vaatetus ilmentää romaniväestön kulttuuria ja omaleimaisuutta. Näkyvin ulkoinen tunnusmerkki on romaninaisen perinteinen puku, ja erityisesti Suomessa romaninaiset pukeutuvatkin loisteliaammin kuin muualla Euroopassa. Näyttelyssä esillä olevat puvut ja asusteet kertovat pukeutumisen ja muodin muuttumisesta kokonaisen vuosisadan ajalta; vanhimman malliset puvut edustavat 1800-luvun loppua ja uusimmat ovat 2000-luvulta. Tämän päivän loistokkaat puvut ovat tyystin erilaisia kuin viime vuosisadan alun puvut, joita Lapin maakuntamuseon kokoelmissa on säilynyt poikkeuksellisen paljon. 
> 
> Romaneilla on myös omaleimainen musiikkiperinne, johon on ammennettu aineksia vuosisatojen vaelluksien aikana eri kulttuureista ja musiikkityyleistä. Näyttelyssä on kuunneltavana musiikkinäytteitä eri vuosikymmeniltä aina perinteisimmistä yksinlauluista 1900-luvun alusta nykypäivän iskelmään ja romanikielellä esitettyihin lastenlauluihin. Näyttelyssä voi kuulla myös romanien kansallislaulun, josta koko näyttely on saanut nimensä. Näyttelyssä voi katsoa myös Mire Bala Kale Hin <http://www.yle.fi/mirebala/>  -animaatioelokuvasarjan, ja dokumentteja romanikulttuurista. 
> 
> Näyttelyn tekstipaneelit ovat syntyneet Pohjois-Pohjanmaan museon <http://www.ouka.fi/ppm/>  ja Merikosken aikuiskoulutus ja kehittämispalveluiden  <http://www.merikoski.fi/meakk/> Ovet auki > -> hankkeen yhteistyön tuloksena. 
> 
> 
> *********************************
> Tuija Alariesto
> Näyttelyamanuenssi
> Lapin maakuntamuseo
> Pohjoisranta 4
> 96200 Rovaniemi
> 040 - 734 1060 
> tuija.alariesto at rovaniemi.fi
> *********************************
> 
> 



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta