[Nayttelyposti] Kesätuulia Mikkelin taidemuseossa

Hyvönen Paula Paula.Hyvonen at Mikkeli.fi
To 7.Kesä. 14:14:45 EEST 2007Kesätuulia - Eero Järnefelt & Venny Soldan-Brofeldt ? Mikkelin taidemuseo  7.6. - 9.9.2007	

 
Mikkelin taidemuseon kesänäyttely on koottu Järvenpään taidemuseon kokoelmissa olevista Eero Järnefeltin (1863 - 1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin (1863 - 1945) teoksista. Järvenpään kaupunki sai vuonna 1990 lahjoituksena merkittävän taidekokoelman kirjailija Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin pojantyttäreltä Kaarina Aholta. Lahjoitukseen kuuluu teoksia Soldan-Brofeldtin 1800-luvun lopun ja 1900-luvun tuotannosta: maalauksia, piirustuksia ja vesiväriteoksia. Tätä lahjoitusta voidaan pitää Järvenpään taidemuseon alkuna. 

Vuonna 1997 Eero Järnefeltin tyttärentytär Elisa Paloheimo lahjoitti Järvenpään kaupungille Järnefeltin 1900-luvun tuotantoa käsittävän kokoelman: öljymaalauksia, piirustuksia, vesiväriteoksia ja grafiikkaa. Teokset ovat pääosin 1900-luvun alkupuoliskolta. Mikkelin taidemuseoon on näistä kahdesta lahjoituskokoelmasta valittu 125 teosta, joissa nousee esiin kolme pääteemaa: maisema, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö ja kansankuvaus. 

Eero Järnefeltiltä on näyttelyssä mukana Tuusulanjärven näkymiä, kuvauksia perheensä elämästä Suvirannassa sekä Koli-maisemia. Järnefelt vieraili Kolilla ensimmäisen kerran vuonna 1892 yhdessä Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin kanssa. Kolin jylhät maisemat tekivät vaikutuksen Järnefeltiin, sillä hän palasi Kolille useaan otteeseen, tehden viimeisimmän retkensä vuonna 1936. Luonnoksia ja maalauksia syntyi näiltä käynneiltä satakunta.
Taiteilijan Tuusulanjärven rannalla sijaitsevan kodin, Suvirannan miljööstä tuli Järnefeltin monien maalausten aihe. Intiimit ja henkilökohtaiset kuvaukset perheestä, omasta kodista, puutarhan kukista ja Tuusulanjärven maisemista tuovat esille enemmän Järnefeltin taiteilijapersoonaa ja lämmintä suhdetta kuvattaviinsa toisin kuin viralliset muotokuvat tai kansallisromanttiset Koli-maisemat. 

Venny Soldan-Brofeldtilta on näyttelyyn valittu kansankuvauksia, mm. akvarelleja Tuulivaarasta, joita hän maalasi vuonna 1892 ollessaan matkalla Kolilla ja Karjalan korpimaisemissa yhdessä Juhani Ahon ja Eero Järnefeltin kanssa. Venny Soldan-Brofeldt oli omasta mielestään enemmän ihmisten kuin maisemien kuvaaja. Lukuista piirrokset ja maalaukset taiteilijan omasta perheestä ja ystävistä kertovat taiteilijan loputtomasta mielenkiinnostaan kuvata läheisimpiään. Taiteilijan pojat Antti ja Heikki saivat kärsivällisesti asettua äitinsä malleiksi ja kuvattaviksi. Vaaleakutrinen Antti pitkine, kiharoine hiuksineen sai monesti toimia myös tyttömallina, etenkin kirjankuvituksia varten. 

Tuusulanjärven ympäristö ei herättänyt Venny Soldan-Brofeldtissa samanlaisia maalaushaluja kuin Eero Järnefeltissä. Maisemakuvissa keskeisemmällä sijalla ovat rannikko- ja saaristomaisemat käkkyrämäntyineen ja karuine luotoineen. Venny koki itselleen tärkeämmäksi Porkkalan ja Hankoniemen ympäristöt kuin kansallisromanttiset järvimaisemat.

Näyttelyssä on esillä 123 teosta: öljyvärimaalauksia, akvarelleja, piirustuksia ja grafiikkaa. Järvenpään taidemuseon kokoelmien esittely mahdollistui kokoelmien vaihtojen myötä: Järvenpäässä on esillä Yökalassa-näyttelyssä Mikkelin taidemuseon Martti Airion taidekokoelma.


Lisätietoja ja lehdistökuvia
amanuenssi Paula Hyvönen, puh. (015) 194 2421, paula.hyvonen at mikkeli.fi <mailto:paula.hyvonen at mikkeli.fi>


Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli. Internet: www.mikkeli.fi/museot <http://www.mikkeli.fi/museot> E-mail: museot at mikkeli.fi <mailto:museot at mikkeli.fi>. Museo on avoinna ti-su 10-17, ke 12-19, la 10-13, ma suljettu. Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaapääsy. Pääsymaksu aikuiset 3 EUR, opiskelijat 2 EUR, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ryhmille opastuksia arkisin klo 8-17, puh (015) 194 2424, fax (015) 366 161.

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta