[Nayttelyposti] SIRKKA MUURELAN TEKSTIILINÄYTTELY KÄSINTEHTYJÄ ONNEN MAISEMIA Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskus

Marja Hänninen-Tolvi marja.hanninen-tolvi at harjavalta.fi
Ke 6.Kesä. 08:50:33 EEST 2007





SIRKKA MUURELA

Käsintehtyjä Onnen maisemia

 

Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskus, Harjavalta

10.6.-31.7.2007

 

 

 

Tekstiilikuvantekijä Sirkka Muurelan näyttely Käsintehtyjä Onnen maisemia on syntynyt rakkaudesta luontoon. Näyttely esittelee 27 yksityiskohtaisen pikkutarkkaa luonnon monimuotoisuutta jäljittelevää tekstiilikuvaa viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajalta. Esitystavaltaan nämä naivistiset tekstiilikuvat ovat monikerroksisia taideteoksia, jotka sadunomaisuudellaan välittävät tarinaa ihmisen ja luonnon vuoropuhelusta. Näyttelyn kokoavana teemana ja lähtökohtana on toiminut uutinen kuolleesta karhunpennusta, joka esiintyy teoksessa Kristallivirran rannalle vuodelta 2004. Teos puhuttelee katsojaansa, ei vain ihmettelevän pikkukarhun keinoin, vaan myös sen ekologisen maailman, joka kuvasta avautuu. Vaaleanvihreä kalliokeuhkojäkälä, kevätlinnunherne, tesmayrtti tai kirkkaanpunainen kevätmaljasieni ovat kuin oppitunteja kasvistoista. Aiheet tauluihinsa tekijä ammentaakin pääosin lapsuuden maisemistaan Etelä-Pohjanmaalta.  

 

Nykyään Alavudella Etelä-Pohjanmaalla asuva Sirkka Muurela on tehnyt elämäntyönsä Kokemäen Räisälän kansanopistossa tekstiilityönopettajana vuosina 1963-1994. Vuonna 1975 hän aloitti kirjonta-, applikointi- ja alikeompelutyöt, jotka ovat hänen ominta alaansa. Näyttely Käsintehtyjä Onnen maisemia sisältää töitä, jotka tekijä on valmistanut joko kokonaan käsin kirjomalla puuvilla- tai pellavakankaalle tai yhdistämällä applikointia ja kirjontaa. Edellä mainittujen työtapojen lisäksi on käytetty alikeompelua. Käytetyt kankaat ovat ohuita, taipuisia ja melko tiiviitä puuvillakankaita tai tekokuitua. Kirjontalangat ovat enimmäkseen muliinilankaa 1-2 -kertaisena. Joissakin kuvissa kirjonnassa on käytetty sota-ajan sillalankaa. Näyttelyn kaksi työtä on valmistettu kuvakudostekniikalla.

 

Yhden tekstiilikuvan valmistaminen voi viedä parhaimmillaan aikaa noin 1 - 2 vuotta. Kuvan tekeminen alkaa piirretyistä luonnoksista, joista lopuksi kehittyy varsinainen malli. Kasvien kirjomisessa Sirkka Muurela on usein katsonut sen luonnollista kuvaa kasviosta ja yrittänyt saada siitä tunnistettavan näköisen. Joskus se on vaatinut kohteen pelkistämisen ompelutekniikkaan sopivaksi. Aiheitten koot saattavat olla keskenään verrattaessa suhteettomat, mutta vain tarkoituksellisesti, sillä tekstiilikuvantekijä on tehnyt töitä myös leikkimielellä, jolloin hän ei ole halunnut välittää perspektiiviopista. Tärkeämpää kuin oikeat mittasuhteet on luonnon yksityiskohtien tarkastelu kuten pienen ja vaatimattomalta vaikuttavan torvijäkälän jäljittely eri käsityötekniikoin.



Pitkällisen työprosessin aikana syntyneet tekstiilikuvat ovat Sirkka Muurelalle kuin osa häntä itseään ja siksi hän ei ole koskaan kokenut luontevaksi lähteä myymään niitä. Taiteilijan voimakas kiintymys luontoon, kasvien ja eläinten syvä kunnioitus ja palava tiedonhalu pienempienkin luontokappaleiden olemuksesta ovat tehneet Sirkka Muurelasta tekstiilikuvantekijän.



Yhteystiedot:
Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskus
Museotie 1, 29200 Harjavalta
puh. (02) 535 1200
www.harjavalta.fi/museo
cedercreutzin.museo at harjavalta.fi

Avoinna: 1.6.-31.8. joka päivä klo 11-18, la 11-16 
(juhannuksena: 21.6. klo 11-16, 22.-24.6. suljettu)

Museokahvila avoinna museon aukioloaikoina
Kaunis maisemareitti museon piha-alueella Kokemäenjoen varrella
Museokauppa Tallipuoti avoinna museon aukioloaikoina


_______________________________________

Marja Hänninen-Tolvi
Ts. museoamanuenssi / curator
Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskus
Museotie 1, 29200 Harjavalta
Puh. (02) 535 1213
Fax (02) 535 1220
email. marja.hanninen-tolvi at harjavalta.fi
www.harjavalta.fi/museo


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta